Yunus Emre Enstitüsü – Üsküp ile Köprü Derneği’nin ortaklaşa düzenleyeceği ‘’Doğumunun 131. Yıldönümünde Yahya Kemal’i Üsküp’te Hatırlamak’’ programı 2 Aralık 2015, saat 19:00’da Davut Paşa Hamamı (Üsküp)’te düzenlenecektir.
Yahya Kemal Beyatlı Kimdir ?
1884 yılında Üsküp’te dünyaya geldi. Annesi; ünlü divan şairi Leskofçalı Galip’in yeğeni Nakiye Hanım; babası dönemin Üsküp Belediye Başkanı İbrahim Naci Bey’dir. Asıl adı Ahmed Agâh’tır.
İlköğrenimini Üsküp’te gördü. 1897 yılında ailesiyle Selanik’e yerleşti. Annesinin veremden ölümü onu çok etkiledi. Babasının tekrar evlenmesi üzerine ailesinin yanından ayrılıp Üsküp’e döndüyse de kısa süre sonra Selanik’e geri döndü. “Esrar” takma adı ile şiirler yazdı.[1] Orta öğrenimine devam etmek üzere 1902 yılında İstanbul’a gönderildi. Galatasaray İdadisi veya Robert Kolej’de okuma imkanı bulamayınca Vefa Lisesi’ne kaydoldu ve 1902 kışını İstanbul’daki akrabalarının yanında geçirdi. Serveti Fünuncu “İrtika” ve “Malumat” adlı dergilerde, “Agah Kemal” mahlasıyla şiirler yazmaya başladı.
Okuduğu Fransızca romanların etkisi ve Jön Türkler’e duyduğu ilginin etkisiyle [2] 1903 yılında[3] II. Abdülhamit baskısı altındaki İstanbul’dan kaçarak Paris’e gitti. İstanbul’a 1912’de geri döndü.
Programın Akışı:
Sunum : Yard.Doç.Dr. Mehmet Samsakçı, ‘’Resimler Eşliğinde Yahya Kemal Biyografisi’’
Yard.Doç.Dr. Ertuğrul Karakuş, ‘’Yahya Kemal’in Şahsiyetinin Teşekkülünde Üsküp Tesiri’
’
Şiir Dinletisi:
Kaybolan Şehir (Yahya Kemal)
Kaybolmayan Şehir ( Fahri Ali)
Ezan-I Muhammed (Yahya Kemal)
Bir Tepeden (Yahya Kemal)