Von der Leyen: Ukrayna, Moldova ve Batı Balkanların yönü AB’ye tam üyelik

Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen, bu ülkelerin Rus ve Çin nüfuzu altına girmemesi için İspanya’nın AB’nin yeni dönem başkanı olarak genişleme meselesine bir an önce el atmasını istedi.

Madrid’de, İspanya’nın Avrupa Birliği dönem başkanlığını başlatan etkinlikte konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, birliğin genişleme politikası için Ukrayna, Moldova ve Batı Balkanları işaret etti.

Rusya ve Çin’in nüfuzuna girmesini önlemek amacıyla en kısa sürede bu genişleme sorununa el atılmasını isteyen Von der Leyen, önümüzdeki dört yılı içeren bir takvim önerdi.

Von der Leyen “Ukraynasız, Moldovasız, Batı Balkanlarsız bir Avrupa Birliği düşünebiliir miyiz? Peki Avrupa’nın bu bölgelerinin Rusya ya da Çin’in etkisi altında olmasını?.. İmkansız” dedi.

Gidilecek yönün belli olduğunu ifade eden Komisyon Başkanı “Bu nedenle, şimdi Avrupa’nın bir bütün olmasını ve bu ülkelerin Avrupa Birliği’nin bir parçası olmasını nasıl sağlayacağımızı düşünmeye başlamalıyız.” diye konuştu.

Karara varmanın zaman alacağını belirten Von der Leyen, İspanya’nın genişleme meselesine bir an önce el atmasını istedi.

Ukrayna’ya destek İspanya’nın önceliği

Ukrayna’ya verilen desteğin İspanya dönem başkanlığının önceliği olmaya devam edeceğini de vurgulayan AB yetkilisi “Şimdi bizim görevimiz bu dayanıklılığa ve bu azme karşılık vermektir. Buna güvenilir ve düzenli mali destek de dahildir” diyerek komisyonun 2027 yılına kadar 50 milyar avroluk (55 milyar dolar) bütçe ve yeniden inşa desteği önerdiğini hatırlattı.

AB dönem başkanlığına yıldırım hızıyla gerçekleştirdiği Kiev ziyaretiyle başlayan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de dönem başkanlığı için Moncloa Sarayı’ndaki etkinlikte yaptığı konuşmada “Avrupa ve Ukrayna zafer ve özgürlüğe kadar birlikte” ifadelerini kullandı.

İspanya’nın AB dönem başkanlığı öncelikleri

Sanchez, altı aylık sürecek dönem başkanlığında AB’yi özellikle kritik hammaddeler konusunda Çin’e bağımlılığımı azaltmayı ve yeni ilaçlar için tedarik zincirinde direnci güçlendirmeyi de amaçladıklarını bildirdi.

İspanya’nın öncelik verdiği konuları dört başlıkta topladı. Bunlar

  1. Yeşil dönüşüm kapsamında yenilenebilir enerjilere öncelik vermek
  2. AB’yi yeniden sanayileştirmek
  3. Sosyal ve ekonomik adaleti güçlendirmek ve bu kapsamda özellikle işçi haklarını gözden geçirmek
  4. AB’de birliği güçlendirmek.

AB, Mart 2022’de Fransa’nın dönem başkanlığında Ukrayna, Moldova ve Gürcistan’ın tam üyelik sürecini başlatmıştı. 

Batı Bakanlar olarak geçen Bosna Hersek, Sırbistan, Kosova, Karadağ, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya da AB’ye tam üyelik için aday ülke konumunda bekliyor.

1987 yılında tam üyelik için başvuran Türkiye ise 1999 tarihinden bu yana aday ülke konumunda bulunuyor. 2005’te başlatılan katılım müzakereleri 2016’dan beri donmuş durumda.

euronews

Read Previous

Antalyasporlu yüzücü Bulgaristan’da altın madalya kazandı

Read Next

Türkiye, Bulgaristan’da akrobatik cimnastikte ilk madalyasını kazandı