Vizion-M Derneği, Makedonya’da 11 belediyede Türkçe kursları verecek

Üsküp’te faaliyet gösteren Vizion – M ve Merhamet Dernekleri Makedonya’da TİKA’nin destegiyle 11 belediyede ücretsiz Türkçe kursları düzenleyecek.

Tarık EMİN / TİMEBALKAN

Üsküp’te faaliyet gösteren ve 7 yıldır öğrencilere yönelik Türkçe dili kursları düzenleyen Vizion – M Kültür ve Eğitim Derneği ile Merhamet Derneği işbirliğinde bu yıldan itibaren Makedonya’da Üsküp, Kalkandelen, Gostivar, Kumanova, Kırçova, Köprülü (Veles), Studeniçan, Lipkova, Dolneni, Bogovinye ve Resne olmak üzere 11 belediyede ücretsiz Türkçe kursları düzenleyecek.

11 belediyede verilecek Türkçe kurslarının başvuruları 25 Kasım itibariyle sona erdi.

“Türk ve Arnavut milletlerinin birbirini birçok açıdan etkilediği görülür”

Timebalkan’a özel açıklamalarda bulunan Vizion M Derneği Türkçe öğretmeni Kübra İsmail, “Konuşmama ortak değerlerimiz olan Şemsedin Sami Fraşeri’nin dil hakkında sarf ettiği sözler ile başlamak istiyorum, “Bir ulusun gerçek vatanı onun dilidir; dil ise ulusal birliği belirten bir varlıktır. Ulusal dil yok olunca, ulusal duygu da çok geçmeden kaybedelebilir”. Dil-ulus-duygu yolları uzun yıllar önce kesişen Türk ve Arnavut milletlerinin geride kalan bu zaman içinde birbirlerini kültür, dil ve din gibi birçok açıdan etkiledikleri görülür” dedi.

Vizion M Derneği’nin Türkçe kurslarının ilk kez 2011 yılında Kumanova ve Lipkova belediyelerinin ilkokul binalarında başladığını söyleyen Kübra İsmail, “Lipkova bölgesinde bir asır önce malum Osmanlıca konuşulmuş ve nihayet tam bir asır sonra Lipkova bölgesinde Türkçe öğrenme kursları faaliyete başlamış, bu da Arnavut kardeşlerimiz için büyük bir heyecan yaratmıştır. 1982-83 yılına kadar Kumanova belediyesi ilkokullarında dördüncü sınıfa kadar Türkçe sınıfları mevcutmuş fakat bu yıllardan sonra tamamen kapatılmıştır. Ve nihayet 28 yıl aradan sonra devletin ilkokul binalarında Türkçe kursları faaliyete başladı. Şunu belirtmekte fayda var, resmi rakamlara göre Kumanova şehrinde yaklaşık olarak 300’ün üzerinde Türk vatandaşlarımız yaşamaktadır” açıklamalarında bulundu.

 

2011 yılında Kumanova ve Lipkova’dan 35 öğrencinin diploma almaya hak kazandığını ve  bu dönemde derneğin 3 bölge temsilciliklerinde daha kursların açıldığını kaydeden İsmail, “Hamdolsun son yıllarda bu sayı yüzlere ulaştı. Tüm basamaklara dağılım şu şekildedir. 2012 yılında 59 kursiyer diploma sahibi olmuş, 2013 yılında 56, 2014 yılında 24, 2015 yılında 51, 2016 yılında 104, 2017 yılında 106 ve bu yıl toplam 105 kursiyer belirli kurs seviyesinin tamamlamış durumdadır. Toplam 8 yıl zarfında 505 kursiyerimiz Türkçe kursu diploması almaya hak kazanmıştır” ifadelerini kullandı.

Türkçe kurslarının 2 grupta yapıldığını bildiren Türkçe öğretmeni Kübra İsmail, “Birinci grup ilkokul öğrencilerini kapsamaktadır. İkinci grup ise orta-lise ve üniversite öğrencilerini kapsamaktadır. Kursiyerlerimize Türkçeyi öğretmenin yanısıra, Türk tarihi, medeniyet, örf, adet ve gelenekleri, Türk filmleri izlemeleri ve altı asırlık şanlı mazimizi tekrar doğru bir şekilde anlatılmaktadır. Çünkü biz şunu biliyoruz ki, gelecek tarihimizi oluşturacak nesilleri, yani kendilerini ifade edebilecek bilim ve düşünce dünyasını kurmalarını sağlayan nesilleri yetiştirmek ancak birbirmizle aynı dili konuşarak kurulabilir. Çünkü kendi dilimizi ne kadar bildiğimizi anlamak ancak başka bir dili öğrenmekle mümkündür. Bizler ortak noktalarımız üzerinde durup, sağlam köprüler oluşturabiliriz ve kaybolan ortak noktalarımızı öne çıkarabiliriz” şeklinde konuştu.

“Türkçe’nin yanı sıra Osmanlıca kurslarına da başladık”

Projelerinin uzun ve kısa vadede devam ettiğini ifade eden Kübra İsmail, “Uzun vadede buradan mezun olan kursiyerlerimize ikamet ettikleri köy, mahalle ve semtlerde bedava Türkçe kursları açarak halka Türkçeyi, Türkiye’mizi sevdirebiliriz. Bu yıl sekizinci yılımıza girdik. Arkadaşlarla istişare edip sadece Türkçe öğretmekle kalmayıp, Türkçe’yi bilenler için bir avantaj olacağını düşünerek bu yıl 5 ayrı merkezde Kumanova, Lipkova, Üsküp, Kalkandelen ve Gostivar şehirlerinde bulunan şubelerimizde ortak medeniyet havzamızın dili olan Osmanlıca kurslarına başladık. İlgi gerçekten çok büyük. Yaklaşık 80 kursiyerimiz bugün bu merkezlerde Osmanlıca öğrenmektedir ve çoğu Türkçe kurslarımıza devam eden veya tüm kurs seviyesini tamamlamış üniversite öğrencileridir” açıklamalarında bulundu.

“TİKA olmasaydı bu projenin gerçekleşmesi zordu”

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Makedonya Program Koordinatörlüğü TİKA’nın yardım ve desteği olmaksızın bu projenin gerçekleşmesinin zor olduğunu söyleyen İsmail, “Bu projenin gerçekleşmesinde verdiği büyük desteklerden dolayı TİKA’ya teşekkürü bir borç biliriz” dedi. Kübra İsmail, Türkçe öğretim setleri sağlayan Üsküp Yunus Emre Enstitüsü’ne de teşekkürlerini iletti.

Türkçe öğretmeni Kübra İsmail, “Samimiyetle çıktığımız bu yolda rabbim bizleri utandırmasın inşallah. Eğer bu topraklarda kültür ve medeniyetimiz adına doğru işler yapabilirsek kendimizi bahtiyar hissedeceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.

Vizion M Derneği’nin Türkçe kursiyerlerinden Nurdan Sherifi, dilin bir zenginlik olduğunu söylerken, “Türkçeyi öğrenmemin sebebi hem bir dil zenginliği kazanmak hem de Türkçeyi, Türkiye’yi Arnavut halkına sevdirmek ve onu bu bölgeye tanıtmaktır. Türkçe dilinin hayatıma olumlu katkıları çoktur. Bize bu fırsatı sunan Vizion M Derneği’ne teşekkür ederim. Bu kursu almaktan dolayı kendimizi çok şanslı hissediyoruz” ifadelerini kullandı.

Bir diğer Türkçe kursiyeri Medina Mehmeti ise Türkçeyi öğrenmeyi çok istediğini belirterek, “Türkçe dili melodik bir dil olduğu için benim için onu öğrenmek mutluluk ve gurur verici. Hem kültürümüz hem dinimiz bir olduğu için bağlantılarımız fazladır. Türkçe dilini öğrendikten sonra başkalarına bu dili sevdirmek bizim temel görevlerimizden biri olacaktır” şeklinde konuştu.

Read Previous

Türk Kızılayından Bosna Hersek’teki sığınmacılara yardım

Read Next

Dzaferovic ve Komsic İUS’ta Öğrencilerle Buluştu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *