Türkiye Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, 2003-2016 yılları arasında il ve bölge ayrımı yapılmaksızın yaklaşık 4 bin 750 vakıf eserin proje ve onarımının tamamlandığını bildirdi.
Kaynak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun 2017 yılı bütçelerine ilişkin sunum yaptı.
Geçmişten bugüne uzanan bir hayır yapma davranışı olarak vakfın, bugün de önemli bir hizmet alanı oluşturduğunu belirten Kaynak, vakıf yoluyla vücuda gelmiş eserlerin her birisinin ecdadın yadigarı olduğunu söyledi.
Yüzlerce yıl önce kurulmuş ve yöneticisi kalmamış vakıfların, Vakıflar Genel Müdürlüğü kanalıyla faaliyetlerini sürdürdüğünü dile getiren Kaynak, “52 bin adet mazbut, 265 adet mülhak 4 bin 976 adet yeni ve 167 cemaat vakfın iş ve işlemleriyle denetimi, vakıf kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve yaşatılması, vakıflara ait menkul ve gayrimenkulün en yüksek gelir getirici şekilde değerlendirilmesi özel bütçeli bir kuruluş olan Vakıflar Genel Müdürlüğünce yürütülmektedir.” diye konuştu.
Kaynak, 2003-2016 yılları arasında il ve bölge ayrımı yapılmaksızın yaklaşık 4 bin 750 vakıf eserin proje ve onarımının tamamlandığını aktararak, 2017 yılında da eski eserlerin proje ve onarımlarının yapılmasına devam edileceğinin altını çizdi.
Bu yıl gerçekleşen vakıf eserlerinin restorasyon çalışmaları hakkında örnekler veren Kaynak, yurt içinde öncelikle terörden etkilenmiş Diyarbakır Sur Fatih Paşa Cami gibi önemli eserlerin restorasyon çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
“Yurt dışına toplam 63 bin 380 koli kuru gıda paketi gönderildi”
Vakıfların, vakfiyelerinde yer alan hayır şartlarını da özenle yerine getirdiğini anlatan Veysi Kaynak, her ay 15 kalemden oluşan kuru gıda paketlerinin 81 il merkezinde 20 bin 315 ihtiyaç sahibi ailenin adresine teslim edildiğini söyledi.
Kaynak, Eyüp imaretinden 2 bin kişiye her gün bir öğün sıcak yemek hizmetinin verildiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eyüp imaretimize hayırsever vatandaşlarca bağışlanan kurban etlerinden kavurma yapılmak suretiyle, 1 kilogramlık paketler halinde 81 il merkezindeki ihtiyaç sahibi ailelere dağıtımı yapılmaktadır. Diyarbakır ili Sur ilçesinde yaşayan terör mağdurlarına 14 bin, Mardin ili Nusaybin ilçesinde yaşayan terör mağdurlarına ise 15 bin B grubu kuru gıda paketi gönderildi.
Yurt dışında ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine 18 bin 500, Bosna Hersek Cumhuriyeti’ne 14 bin 880, Kosova Cumhuriyeti’ne 14 bin, Makedonya Cumhuriyeti’ne 16 bin koli olmak üzere toplam 63 bin 380 koli kuru gıda paketi gönderildi.”
“15 bin öğrencinin her birine aylık 60 lira veriliyor”
SGK kapsamında olmayan, geçimini temin edecek menkul ve gayrimenkul mal varlığı bulunmayan, çalışma gücünü yüzde 40’ı üzerinde kaybeden muhtaç ve engellilerle, yetim çocuklara aylık bağlandığını bildiren Kaynak, “Aylık bağlanmak üzere 2016 yılı için muhtaç aylığı verilen kişi sayısı 25 Ekim itibarıyla 3 bin 682’dir. Muhtaç kişilerin her birine aylık olarak 583,92 lira ödenmektedir. Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve orta öğretim okullarında öğrenim gören öğrencilere burs verilmektedir. 2016-2017 öğretim yılı burs kontenjanı 15 bin öğrencidir, her birine de aylık 60 lira verilmektedir.” diye konuştu.
Kaynak, yapılan protokoller kapsamında Kosovalı 20, Makedonyalı 14 olmak üzere toplam 34 hastaya İstanbul Bezmi Alem Vakıf Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ücretsiz teşhis ve tedavi hizmetinin sağlandığını dile getirdi.
Vakıflar Genel Müdürlüğünün son 13 senede 3 milyar 300 milyon lira değerinde yatırım yaptığına dikkati çeken Kaynak, 81 bin 270 kişiye de istihdam sağladığını kaydetti.
Kaynak, bütün müzelerde toplam 19 bin 665 eserin bulunduğunu, açık müzelere 2016 yılı Ekim ayı sonu itibarıyla ziyaretçi sayısının 1 milyon 241 bin 408 kişi olduğu bilgisini verdi.
TİKA’nın çalışmaları
Türkiye’nin adını ve bayrağını sınırlarının ötesine taşıyan TİKA’nın bu yıl 25. yılını geride bıraktığını anımsatan Kaynak, Türkiye’nin kalkınma yardımlarını koordine eden kuruluşun 5 kıtada faaliyet gösterdiğine işaret etti.
TİKA’nın 2002’de yurt dışındaki ofis sayısının 12 iken bugün itibarıyla 56’ya yükseldiğinin altını çizen Kaynak, gelecek yıl ise bu sayının 70’e ulaşmasının öngörüldüğünü kaydetti.
Kaynak, bu yıl itibarıyla 150’den fazla ülkede faaliyet gösteren TİKA’nın, Balkanlar’da kadim ve köklü ortak mirasa sahip çıkma bilinciyle cami, han, hamam, tekke, köprü, şifahane gibi yüzlerce tarihi yapıyı restore ettiğini anlattı.
TİKA’nın 2005’teki ” Afrika Açılımı” çerçevesinde Tunus, Sudan, Etiyopya, Senegal, Nijer, Kamerun ve diğer bazı ülkelerdeki 21 koordinasyon ofisi üzerinden faaliyetlerini yürüttüğünü dile getiren Kaynak, son yıllarda faaliyet alanını genişleten TİKA’nın Güney Asya, Latin Amerika, Karayipler ve Pasifik ülkeleriyle de işbirliği yaptığını söyledi.
Türkiye’nin insani yardımları konusunda ise Kaynak, “Türkiye’nin 2003 yılında 76 milyon dolar olan Resmi Kalkınma Yardımları 50 kat artarak geçen yıl 3.9 milyar dolara yükseldi. Türkiye, geçen yıl 3.2 milyar dolar ile dünyada en fazla insani yardım yapan ikinci ülke ve milli gelire oran bakımından ise dünyanın en cömert ülkesi olmuştur.” dedi.
TİKA’nın proje ve faaliyetlerinin sektörel dağılımına bakıldığında sırasıyla sosyal altyapılar ve hizmetler, ekonomik altyapılar ve hizmetler ile üretim sektörlerinin geldiğini belirten Kaynak, TİKA’nın eğitim, sağlık ile su ve sanitasyon projelerini ön plana çıktığını, buna örnek olarak da Özbekistan’da 180 öğrenci kapasiteli Taşkent Türk İlköğretim Okulunun tadilat ve tefrişatının yapılması, Bosna Hersek’te 100 okula bilgisayar ve donanımı ile Romanya Köstence’deki ilk ve orta dereceli 10 okulun Türkçe sınıflarının donanımının sağlanması gibi çalışmaların gösterilebileceğini aktardı.
Geçen yıl inşaatı tamamlanan hastane ve poliklinik sayısının 22, onarımı yapılanların ise 17 olduğu bilgisini paylaşan Kaynak, TİKA’nın ayrıca yurt dışındaki kültürel mirasın korunmasına yönelik de çalışmalar yürüttüğünü söyledi.
Başbakan Yardımcısı Kaynak, Macaristan’da Kanuni Sultan Süleyman’ın türbesinin bulunmasına yönelik çalışmalarda önemli bulgulara ulaşıldığını vurgulayarak, Türkmenistan’da Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan’ın mezarının ve türbesinin bulunmasına yönelik çalışmaların da devam ettiğini kaydetti.
Kaynak: AA