Vatandaşların Bulgaristan’ı Hareketi, demokratik seçimler için elektronik seçim uygulanmasını istedi

Vatandaşların Bulgaristan’ı Hareketi (DBG) Başkanı Dimitır Delçev, “Elektronik Makine ile Oy Kullanmaya ve Uzaktan Elektronik Oylamaya Evet ve Hayır” konulu tartışma toplantısında partinin konuyla ilgili görüşünü açıkladı. Delçev,” Elektronik makine ile oy kullanma ve uzaktan elektronik oylama uygulaması Bulgaristan için önemli, çünkü demokratik seçim sürecini geri kazanmanın bir yolu olabilir. Oyların güvenliği, güvence altına alınmalıdır” diye kaydetti. 

Parti görüşünü, Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) partisi ve Birleşik Vatanseverler koalisyonu tarafından Meclise sunulan elektronik makine ile oy kullanma ve uzaktan elektronik oylama uygulamasının ertelenmesine yönelik Seçim Yasası değişiklik teklifiyle ilgili olarak açıkladı.

Elektronik makine ile oy kullanma ve uzaktan elektronik oylama uygulamasını tartışma zamanının geldiğini söyleyen Delçev’in ifadelerine göre 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Makro Çerçevesi’nde elektronik hizmetler oluşturmak için makineler ve sistemler için yeterli para öngörülmüyor ve bu tür hizmetler henüz oluşturulamaz.

DBG Başkanı, üç yıl önce yapılan referandumda 2 milyona yakın vatandaşın elektronik oylama uygulanmasını istediğini belirttiklerini anımsattı.

Delçev, ”Kim ne yaptı da son iki yılda kanun uygulanmıyor” diye soru sordu.

Delçev, Merkez Seçim Komisyonu’nun (MSK), elektronik makine ile oy kullanma ve uzaktan elektronik oylama uygulaması için 50 milyon leva talep ettiği Bakanlar Kurulu’na mektup gönderdiğini, ancak bunun karşılanmadığını sözlerine ekledi.

DBG Başkanı, ”Bir şey yapmak isteyen yolunu bulur” diye kaydetti ve hükümetin yasaya ve referandum sonucuna uymaya isteksiz olduğunu da sözlerine ekledi.

Delçev, tartışma sırasında ayrıca Gallup International’ın gerçekleştirdiği bir araştırma sonucuna göre, vatandaşların % 32’sinin seçimlerin dürüst olabileceğine inandığını,% 41’inin ise tam aksi görüşte olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Mihail Konstantinov, elektronik makine ile oy kullanma ve uzaktan elektronik oylama uygulaması konusunda iktidardakilerin alaycı davrandıklarını düşünüyor. Prof. Konstantinov’un ifadesine göre iktidardakileri rahatsız eden şey bu tür bir oylamada oyların Roman Mahallelerinden gelecek olmasıdır.

Prof. Konstantinov, elektronik makine ile oy kullanmanın tüm seçim sandıklarında uygulanmayabileceğini düşünüyor. Avrupa’da nerede bu tür bir oylamanın uygulanacağının daha önemli olduğunu söyleyen bilim adamı, yurt dışındaki Bulgaristan vatandaşlarının serbest bir şekilde oy kullanmaları gerektiği görüşündedir.

Bir hatırlatma yapmamız gerekirse Kamu Denetçisi Maya Manolova, elektronik makine ile oy kullanma ve uzaktan elektronik oylamanın uygulamaya konulmadığı takdirde Bulgaristan Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağını kaydetti.

 

Kircaalihaber.com

Read Previous

Ukrayna’da sıkıyönetim ilan edildi

Read Next

‘Türkiye ve Katar kara gün dostudur’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *