Kuzey Makedonya Anayasası’na göre, yerel yönetimlerde nüfusun %20’sinden fazlasının yaşadığı milletlere bir takım haklar tanınıyor. Bunlardan biri de o dilin belediye sınırları içerisinde resmi dil olması da yer alıyor.
TIMEBALKAN ÖZEL
Ülkede geçtiğimiz dönemde gerçekleştirilen nüfus sayımında % 20 barajını geçen Türkler, Vasilevo Belediyesi’nde Türkçenin resmileşmesini talep ediyor.
Nüfus sayımında Vasilevo Belediyesi’nde kayıtlı olan toplam kişi sayısı 11 bin 373 iken 2 bin 280 Türk vatandaşı bulunuyor. Bu sayı %20,04’e tekabül ediyor.
Vasilevo Belediyesi’nin Türk meclis üyesi Bülent İsinov, konuyla ilgili TIMEBALKAN’a özel açıklamalarda bulundu.
Türk Demokratik Partisi’nden (TDP) meclis üyesi seçilen İsinov, sayım sonuçlarının açıklanmasından sonra belediyede % 20’nin yakalanmasıyla mutlu olduklarını söyledi.
İlk önce meclis üyeleriyle kahve arasında Türkçenin resmileşmesi konusunu açtıklarını dile getiren İsinov, “Gelecek toplantıda gündeme getirdik. Gündemde işte Belediye başkanı ‘eğer %20’iseniz sizin haklarınız ne ise biz bunu vermemiz lazım, ama bunu sende daha iyi bilirsin çünkü belediyenin maddi durumu sıkıntı. Burada sadece lafta değil, onu gerçekleştirmek için tabi ki çalışan alınması lazım sonra bu konunun detaylarının konuşulması gerekir’ tarzında şeyleri söyledi. Bir sonraki toplantıda yine gündeme getirdim ve süreci başlattık.” İfadelerini kullandı.
Türkçenin belediyede resmileşmesi için bir dilekçe de Yerel Yönetimler Bakanlığı’na göndereceklerini kaydeden İsinov, sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.
Türkçenin resmileşmesinin önündeki en büyük engelin belediyenin içinde bulunduğu maddi durum olduğunu vurgulayan İsinov, “Burada en büyük sıkıntımız maddiyat olacak. Çünkü belediyenin baya bir borcu var, 100 milyon denar gibi bir borcu var. Belediye başkanının belli başlı giderler için yapacağı 2 milyon denar harcama yetkisi var.” İfadelerini kullandı.
İsinov, Türklerin %20 oranını geçtiği Konçe ve Karbintsi gibi belediyelerdeki soydaşlarla da iletişimde olduklarını sözlerine ekledi.
Vasilevo Belediye Başkanı ulusal bir televizyona yaptığı açıklamada, konuya olumlu yasal düzenlemelere göre hareket edeceklerini söylemişti. Halihazırda Yerel Özyönetim Bakanlığı’na başvurulduğunu ve sonraki adımlar için talimat beklediklerini kaydeden belediye başkanı, “Kanunun uygulanmasındaki en büyük sorunun, belediyenin yaklaşık 100 milyon denar borcu ve bloke hesabıyla içinde bulunduğu zor mali durum olacaktır.” dedi.