İstanbul’dan Üsküp Derneği ile Üsküp Köprü Derneği tarafından Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü destekleriyle Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te ‘’II. Balkan Şiir Gecesi’’ düzenlendi.
TİMEBALKAN
Davut Paşa Hamamı’nda düzenlenen şiir gecesine Rumeli Türkleri Vakfı (RUTEV) Mütevelli Heyeti Başkanı Melek Aras, Üsküp Derneği Başkanı Naim Aras, Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin, Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) Genel Başkanı Tahsin İbrahim, Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Salih Murat, Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH) Genel Başkanı Erdoğan Saraç, Ensar Derneği Başkanı Süleyman Baki, Türk Demokratik Partisi (TDP) Genel Başkan Yardımcısı Şevval Nuredin, TİKA Üsküp Koordinatörü Mehmet Bayrak, Türkiye Maarif Vakfı Kuzey Makedonya temsilcisi Mehmet Baran, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Mustafa Bodur, Kuzey Makedonya’nın yanı sıra Kosova, Sırbistan ve Arnavutluk’tan farklı milletlerden şair, yazar ve edebiyatseverler katıldı.
Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin burada yaptığı konuşmada, şairlerin kendi anadilinde okuyacağı şiirlerle bu topraklarda var olan iyiliği, barışı, hoşgörüyü ve güzelliği daha da canlandırmayı amaçladıklarını söyledi.
Bu programın ilkini iki yıl önce İstanbul’da düzenlediklerini anımsatan Emin, ‘’Yine farklı milletlere ait şairlerle bir İstanbul zirvesi yapmıştık ve İstanbul’u tanımakla birlikte farklı milletlerin şairleri birbiriyle kaynaşmıştı. Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz bu faaliyet ile değerli şairleri buluşturmak ve bu topraklarda sanatı ve hoşgörüyü sesini daha yükseğe haykırmak adına sizlerin karşınızdayız.’’ dedi.
Gelecek yıllarda söz konusu programları farklı Balkan şehirlerinde yapmayı planladıklarını kaydeden Emin, ‘’Bu vesileyle hem bu programa bizleri kırmayıp katılan başta Kosova, Sırbistan ve Türkiye’den gelen msiafirlerimize şahsım adına teşekkür ediyorum. Bu organizasyonda İstanbul’daki Üskübümüz olan, Üsküp Derneği’ne destek vermesi ve Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne Üsküp adına, Balkanlar adına dernek ve şahsım adına teşekkür ediyorum.’’ ifadelerini kullandı.
– Naim Aras: Asırlarca süren dostluğu yeniden pekiştirmek için geldik
Üsküp Derneği Başkanı Naim Aras basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bu akşam burada toplanmalarının sebebinin Balkanlarda yaşayan bütün kültürlere ait insanları bir araya getirmek ve kardeşliğimizi göstermek olduğunu belirtti.
Bunu 1392 yıllarında, daha eski yıllarda yaptıklarını ifade eden Aras, ‘’500-600 sene buralarda hep beraber yaşadık. Ne biz başkalarını ezdik ne başkaları bizi ezdi. Ama ne zaman bizler buradan düştük Balkanlar karışmaya ve birbirine girmeye başladı. Bu dostluğu yeniden pekiştirmek için buraya geldik. İnşallah elimizden gelen şimdilik şiir. Biliyorsunuz şiir bazen notalara dökülür çok güzel bir şarkı çıkar, o şarkının içinde muhakkak bir şiir vardır. Biz de bu notaların içinde olmak için bütün buradaki kardeşlerimizle hangi milletten, hangi ırktan, hangi dinden olursa olsun beraber olmak için geldik.’’ şeklinde konuştu.
Aynı zamanda Köprü Derneği’nin 20. Yıldönümünü kutladıklarını anımsatan Aras, ‘’Biz de 70 yıl evel buradan göç etmişiz. Biz de buraya geldik hizmet veriyoruz. O gün kader öyle olmuş, göç etmişiz ama buradaki asletlerimizi, vatanımızı, toprağımızı, dostlarımızı hiç unutmadık, onun için de geri geldik. Zaman zaman da geliyoruz zaten. Beraber buradaki Köprü Derneği ile bilhassa çalışmalar yapıyoruz. Bütün hizmetimiz insanlık için. Hiç kimsenin kimseden farkı, üstünlüğü yok. Tek fark var, o da iyilik. İyi insan vardır bir de kötü insan vardır.’’ değerlendirmesinde bulundu.
– Leyla Şerif Emin: Balkanların bu sevgiye ihtiyacı var
Köprü Dergisi Genel Yayın Yönetmeni, Üsküplü şair ve yazar Leyla Şerif Emin de Balkan Şiir Gecesi’nin birincisini İstanbul’da, Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığı’nın destekleriyle yaptıkları bilgisini paylaştı.
Önümüzdeki yıllarda Balkan şehirlerini gezerek aslında bu faaliyeti gerçekleştirmeye devam etmek istediklerini söyleyen Leyla Şerif Emin, ‘’Bu akşam burada Makedonya’dan ve civar ülkelerden farklı milletlerden gelen şairler şiirlerini okuyacak. Bu da şiirin biraz akrabalığı, Balkanların o kültürler arası etkileşimde sözcüklerin akrabalığı olarak geçecek bizim için, şairler için. En önemlisi de bu.’’ diye konuştu.
Ortak tarih ve kültürün yaşatıldığı programların artması gerektiğine işaret eden Emin, ‘’İnşallah bu gibi faaliyetler aslında bizim Balkanlarda yaşayan tüm toplumların daha fazla bir arada olması gerektiği kültürel faaliyetlerde, ortak kültürde buluşmamız gerektiğini göstermeyi amaçlıyoruz. Bu nedenle umarım amacımıza ulaşırız ve daha çok birlikte oluruz, daha çok birbirimizi severiz. Yunus Emre’nin de dediği gibi sevelim sevilelim bu dünya kimseye kalmaz. Balkanların da bu sevgiye ihtiyacı var.’’ açıklamasını yaptı.
Selamlama konuşmalarının ardından Balkan ülkelerinden Türk, Arnavut, Boşnak, Roman ve Sırp şairler kendi dillerinde şiirlerini okudu.
Programda Cengiz İbrahim, Elena Hristova ve Arsihana Luçi Balkan dillerinde müzik dinletisi sundu.
Program plaket takdimi ve aile fotoğrafı çekimi ile son buldu.