Üsküp’teki hava kirliliği için ortak hareket kararı

Üsküp’teki çevre kirliliğini azaltmak için yapılacak etkinliklerin koordinasyonu ve uyumlaştırılması konulu bugünkü toplantıdan çıkan sonuç, merkezi ve yerel yetkililer, sivil toplum örgütleri, özel sektör ve aileler Üsküp’teki hava kirliliği sorununu çözmek için bütünleşmek ve ortak çabalar göstermek zorunda.

Toplantıya Çevre ve Aln Planlama Bakanı Sadulla Duraki, Üsküp Belediye Başkanı Petre Şilegov ve Belediye Başkan Yardımcısı Yani Makraduli ile Üsküp’ün Planlama Bölgesi’nden Belediye Başkanları katıldı.

Çevre ve Alan Planlama Bakanı Sadullah Duraki, Makedonya Cumhuriyeti bütçesinden ilk kez, havacılığın azaltılması ve vahşi çöplüklerin giderilmesi için önlem ve yöntemlerle ses araçları sağlandığını vurguladı.

Duraki, yerel hükümetle işbirliği yaparak, bu olguların çözümüne yönelik bazı proje önerilerinin bulunduğunu vurguladı: kurumlarda filtrelerin yerleştirilmesi için sübvansiyon, kamu işletmelerinde filtre yerleştirilmesi ve lisans alması, elektrikli araç ihtiyacının teşviki, sorumlu devlet müfettişlikleri tarafından arttırılmalı, güçlendirilmeli ve kontrol edilmesi konuşulduğunu belirtti.

Makraduli, devlet organlarının, iş dünyasının, STK sektörünün, medyanın ve vatandaşların ortak tepki çağrısında bulundu.

Makraduli, “Tüm analizlerin yalnızca bir ölçüsü uygulanırsa kirliliğin çok azaltılamayacağını göstermektedir ve bu nedenle, bugün teşvik ettiğimiz entegre bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Teknik kontrol, yeşil alan ve kentsel alan korunması ve müzakere üzerinde artan kontrol anlamına gelen yaklaşım, yerel yönetimin bir parçası olan ısıtma sisteminin kullanıcıları olan vatandaşların sayısını artırma konusunda yapılan bir anlaşmadır.” dedi.

UNDP Makedonya Daimi Temsilcisi Luiza Uinton, yaptıkları araştırmalar hakkında, ısıtma sistemli ailelerin hava kirliliğinin üçte birine katılmakta olduğunu ve yüzde 20’si nakliye, sanayi ve inşaat sektöründe yer aldığını bildirdi.

Uinton, “Araştırmanın en önemli sonucu, hane halkının yüzde 45’inin odun veya diğer zararlı maddelerle ısınmasıdır. Üsküp, Vodno’da yılda ağaç sayısına eşit olan ısıtma için 370.000 ton ağaç kesti.” şeklinde konuştu.

Ayrıca Uinton, hava kirliliğini gidermek için üç öneri yapıldığını vurgulayarak, odun ile ısınan evlerdeki sobaları değiştirip, ev izolasyonuna yatırım yapmak ve bir kaç hane halkının merkezi ısıtma sistemine girmesi konusuna değinildi.

Read Previous

TMBH’den Büyükelçi Kara’ya ziyaret

Read Next

Türkiye UNESCO Yürütme Kurulu üyeliğine seçildi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *