Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te altın serpme şeklinde yapılan süsleme sanatı “Zerefşan” Tezhip Sergisi açıldı.
TIMEBALKAN
Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) organizasyonunda, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türk Hava Yolları (THY) ve Bushi Otel destekleriyle Kurşunlu Han’da düzenlenen “ZEREFŞAN” Tezhip Sergisi Açılışı’na Üsküp Belediye Başkanı Petre Şilegov, MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin, THP Genel Başkanı ve milletvekili Enes İbrahim, Siyasal Sistem ve Topluluklar Arası İlişkiler Bakan Yardımcısı İlhan Rahman, TMBH Genel Başkanı Erdoğan Saraç, Kalkandelen Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sayın Metin İzeti, sanatçı Burhan Şaban, THY Kuzey Makedonya İstasyon Şefi Metin Emin, Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Sergide Türkiye ve Bosna Hersek’ten gelen tezhip sanatçıları Sümeyra Göl, Şeyma Osmanlı Şaban, Esra Aslan Şenol, Züleyha Altundağ, Ümmügülsüm Kurbetoğlu, Derya Aydemir ve Sevdenur Şener’in eserleri sergileniyor.
Üsküp Belediye Başkanı Şilegov burada yaptığı konuşmada, Üsküp’ün kültür, din ve sanatta her zaman çeşitliliği birleştiren bir şehir olduğunu söyledi.
– “Üsküp’ün zenginliği, geleneğinin, tarihinin ve bugününün zenginliğidir”
Bugünkü etkinliğin aramızda etnik bir fark olmadığının kanıtı olduğunu belirten Şilegov, “Üsküp’ün zenginliği geleneğinin, tarihinin ve bugününün zenginliğidir ve geleceğinin zenginliği olacağından da eminim. İslami kareografi ve Ortodoks ikonografisinin birleştirdiği Kurşunlu Han’dayız. Atalarımızın bu kadar akıllıca bir şekilde günümüz nesillerine miras olarak bıraktığı güzelliklerin tadını çıkaralım.” diye konuştu.
Şilegov, Üsküp’teki Türk ve Boşnak topluluğunun geçmişteki kimliklerini korumuş ve özgünlüklerini korumayı başarmış topluluklar olduğunu sözlerine ekledi.
– “Kendi medeniyetimizin sanatını yeni nesile tanıtabilmek ayrı bir gurur verici“
Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin, Zerefşan sanatının İstanbul, Saraybosna ve başka yerlerde çok daha etkin ve çok daha canlı bir şekilde icra edildiğini söyledi.
Türkiye ve Bosna Hersek’ten 6 tezhip sanatçısının eserlerinin sergileneceği bilgisini paylaşan Emin, “Kendi medeniyetimizin sanatını canlı tutabilmek, özellikle yeni nesile tanıtabilmek ve bu sanatı belki ileride de kurslarla, atölye çalışmalarıyla bir çalışma yapabilme adına bir ön ayak olması hasebiyle bu sergiyi tarihi mekan, Osmanlı yadigarı Kurşunlu Han’da düzenlemek ayrı bir gurur bizler için. İnşallah hem sanatçılarımızın resimleriyle hem de konuklarımızın tezhip sanatı ile ilgili yapacakları açıklamalarıyla güzel bir akşam geçireceğiz.” ifadelerini kullandı.
Emin, sanatçılara ve destek veren kuruluşlara teşekkürlerini iletti.
– “Geleneksel sanatlarımızı Balkanlara taşıyor olmak çok gurur verici”
Tezhip sanatçısı Sümeyra Göl de Türkiye’de tezhip kursu verdiklerini söyledi.
Zerefşan’ın hat sanatının etrafını altınla süsleme sanatı olduğunu açıklayan Göl, “Sonrasında geçen sene Saraybosna’da zerefşan 2020 sergimizi açmış olduk. Bu bizim için çok güzel bir gelişimdi. Çünkü Türk sanatının, geleneksel sanatlarımızın Balkanlarda paylaşıyor olmak, Balkanlara taşıyor olmak bizim için çok gurur vericiydi. Tezhip sanatının zorluklarına online eğitim dahil oldu. Bu da bizim için zor bir süreçti. Bu sene de Üsküp’te böyle bir mekanda bu sergiyi açmak bize nasip oldu.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Metin İzeti, tezhip sanatı hakkında yaptığı konuşmada, sanatta maneviyat ve metafiziğin esas olduğunu söyledi.
– “Tezhip sanatı maddi bir sanat değildir”
Selçuklu’da başlayan ve Osmanlı’da çok gelişen tezhip sanatının sadece bir sanat olmadığını ifade eden İzeti, “İslam estetlerinin yani İslam sanatçılarının manevi temele dayalı olan hususları kağıda taşıyabilmek, sanata taşıyabilmek, onlara şekil verebilmek uğraşları bu sanatla ve diğer sanatlarla belirginlik kazanmıştır. Hristiyanlıkta ve diğer dinlerde sanatlarda imaj olduğundan dolayı, resim olduğundan dolayı pek sıkıntı yoktur. Ama Allah’ın zatını yani Lafza-i Celal’i, İsmi Nebi’yi sanatla ifade edebilmek için resim de olmadığı zaman buna apayrı bir maharet ihtiyaç vardır. İşte tezhip altınla Lafza-i Celal’i, İsmi Nebi’yi ve buna benzer diğer esas meseleleri, İslam dininin esas meselelerini güzel bir şekille sunmaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
Programda tezhip sanatı ile ilgili hazırlanan tanıtım videosu da izlendi.
Tezhip sanatçılarına verilen plaket takdiminin ardından kanun virtüözü Cengiz İbrahim’in kanun dinletisi ile program sona erdi.
Sergi, 10 Eylül tarihine kadar sanatseverler için açık olacak.