Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te Anadolu Mektebi ve Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) iş birliğinde “Yüzyılın Sonunda Anadolu’dan Balkanları Okumak” konulu program düzenlendi.
Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te Anadolu Mektebi ile Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) iş birliğinde “Yüzyılın Sonunda Anadolu’dan Balkanları Okumak” konulu program yapıldı.Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Uluslararası Balkan Üniversitesi’nin desteklediği program kapsamında, Yahya Kemal Beyatlı panelleri ve yazar buluşması gerçekleştirildi.
Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sami Güçlü, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Anadolu Mektebi’ni tanıtmak için Üsküp’te bulunduklarını ifade etti.
Güçlü, “Üsküp, Yahya Kemal’in şehri. Türkiye’nin en büyük şairlerinden birisi. Sadece Türkiye’nin değil Üsküp, yani bu ülkenin de yetiştirdiği bir insan, şair. Burada bu faaliyetimizi 2 panel ve oturumlarla, yazar buluşmalarıyla gerçekleştirdik. Yarın Kosova’da, Prizren’de ve oradaki Yunus Emre Enstitüsü’nde benzer faaliyetleri gerçekleştireceğiz. Müteakip 19 Ekim’de de Bosna Hersek’te Aliya İzetbegoviç için orada olacağız. 20. vefat yılı dolayısıyla orada benzer programlar yapacağız.” dedi.
Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Serhat Kula da YEE olarak yazar buluşması programına ev sahipliği yaptıklarını söyledi.
Mektep kapsamındaki öğrencilerin farklı zaman dilimlerinde birer yazarın tüm külliyatını çalışarak sempozyum üzerinden sunumlar gerçekleştirdiğini belirten Kula, bugünkü programlarda Yahya Kemal Beyatlı’nın değerlendirildiğini ve hakkında sunumlar yapıldığını belirtti.
Kula, “Yunus Emre Enstitüsü olarak da bizler bu çalışma içerisinde bölgedeki yerel yazarlarımızın, Yahya Kemal’i çalışmış, kitaplarınızı yazmış, onun hakkında sürekli programlar gerçekleştirmiş yazarların fikirlerini Türkiye’den gelen öğrencilere paylaşmasını, ardından da bir kültürel etkinlikle, bir konserle Rumeli Türkülerini, Anadolu’dan gelen Anadolu Mektebi öğrencileriyle birleştirme fırsatı elde etmiş oluyoruz.” şeklinde konuştu.
Selamlama konuşmaların ardından program Makedonyalı yazarlar Leyla Şerif Emin, Rabia Ruşit ve Seyhan Yakupi’nin konuşmalarıyla devam etti.
Akabinde Gostivar Müzik Grubu tarafından Yunus Emre’nin şiirlerinden bestelenen eserler ile Rumeli ve Anadolu yörelerine ait eserler seslendirildi.