Rumeli Türkleri Vakfı (RUTEV), Üsküp Derneği, Köprü Derneği ve Ensar Derneği iş birliğinde başkent Üsküp’te iftar programı düzenlendi.
TİMEBALKAN
Üsküp Türk Çarşısı’nda düzenlenen iftar programına Kuzey Makedonya Meclisi Başkanvekili Hüsni İsmaili, Anayasa Mahkemesi Üyesi Fatmir Skender, Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Salih Murat, Rumeli Türkleri Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Melek Aras, Rumeli Türkleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Reşadiyeli, MATTO Başkanı Aydoğan Ademoski, Halkbank Üsküp İcra Kurulu Başkanı Dr. Bilal Sucubaşı, Logos-A Yayınevi Müdürü Prof. Dr. Adnan İsmaili, TMBH Genel Başkanı Erdoğan Saraç, MATÜSİTEB Genel Başkanı Tahsin İbrahim, Kültür Bakan Yardımcısı Daim Luçi, Haraçina Belediye Başkanı Ridvan İbraimi, İştip Müftüsü Nasir Recepi, Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin, Ensar Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Baki, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Serhat Kula, Uluslararası Maarif Okulları Kuzey Makedonya Temsilcisi Mehmet Baran, RUTEV üyeleri, Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler, esnaf ve davetliler katıldı.
RUTEV Mütevelli Heyeti Başkanı Melek Aras, burada yaptığı konuşmada, Balkan Müslümanlığının ve Balkan Türklüğünün merkez şehri Üsküp’te, Üsküplülerle iftar sofrasında buluşmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.
– “İftar sofrası kurmadığımız Balkan bölgesi kalmadı”
RUTEV olarak Köprü ve Ensar dernekleriyle 2008 yılından itibaren geleneksel iftar programları düzenlediklerini anımsatan Aras, “2008’den bugüne kadar olan zamanda her yıl bu sofrayı burada çok kıymetli misafirlerimiz ile birlikte kurduk. Bu güne kadar her gelişimizde biri Üsküpte olmak üzere 3 Balkan şehrinde iftar sofrası kurduk. Batı Trakyada, Arnavutlukta, İşkodra’da, Novi Pazar’da, Bosna’da, Kosova’da, Preşova’da bizim iftar sofrası kurmadığımız bir Balkan bölgesi kalmamıştır. Bütün bu Balkan bölgelerine hem Köprü derneği hem de Ensar derneği ile birlikte gittik. Ve oradaki din kardeşlerimizle birlikte iftar sofrasında bulunduk. Bu sefer de öyle oldu.” diye konuştu.
Dün akşam Manastırın Kajan Köyü’nde bir tek müslüman ailenin evinin karşısında yaptırılan caminin açılışında bulunduklarını vurgulayan Aras, “Bir Müslüman ev ve bir camii yapıldı. Hakikaten senaryo haline geçecek bir olay, bir gece yaşadık. 5 derece soğukta 100 kişinin katıldığı iftar sofrasında Müslüman bir ev ve karşısında bir Camii, Manastır Müftüsü de gelmişti hakikaten inşallah bir gün bütün bu Balkanların tarihi yazılırken bu da nasıl köyde kimsesi kalmayan minarede ezan okumaya giden bir müezzin var ise, işte bu cami de aynı şekilde böyle tarihte yerini alacak bir cami.” ifadelerini kullandı.
– “Davetimize icabet ettiğiniz için tek tek teşekkür ediyorum”
Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin, Ramazan bereketini geleneksel olarak Türkiye’den büyüklerin destekleriyle hep beraber yaşadıklarını söyledi.
Konuşmasında davetlileri selamlayan Emin, “Bu bereket haftasında bizlerle birlikte olduğunuz için hepinizi bir kez daha selamlamak istiyorum. Ramazan ayının hem ülkemiz Makedonya’ya hem soydaşlarımıza, anavatanımıza ve bütün İslam alemine, insanlığa güzellikler huzur ve bereket getirmesi temennisiyle hepinize bir kez daha bizlerle birlikte olduğunuz için ve davetimize icabet ettiğiniz için tek tek teşekkür ediyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
– “Birlikteliğimiz bundan sonra da devam edecek”
Ensar Derneği Başkanı Süleyman Baki, evveli rahmet, ortası mağfiret sonu da cehennem azabından kurtuluş olan Ramazan ayının rahmet, dayanışma ve araya gelme ayı olduğunu söyledi.
İstanbul ve Üsküp arasındaki güçlü bağın iftar vesilesiyle de güçlendiğini kaydeden Baki, “Bu birlikteliği bu köprü vazifesini sağladıkları için Rumeli Türkleri Vakfına başta Melek Aras beyefendiye, Rafet beye ve tüm dostlarımıza bu iftara katılan sizler adına Ensar Derneği olarak Köprü adına hepinize teşekkür ediyorum. İnşallah bu birliktelik bundan sonra da daha nice projelerde, faaliyetlerde, eğitim, kültür, sanat faaliyetlerinde de tıpkı bundan önce olduğu gibi bundan sonra da devam edecektir.” diye konuştu.
Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Mustafa Bodur iftar duasını şöyle gerçekleştirdi:
“İlahi ya Rab! Peygamberinin dili ile; Oruçlu için iki sevap vardır, birisi orucu açtığında diğeri ise orucun ibadeti ile Rabbine kavuştuğunda. Biz bugün iftarımızı açtık ve bu iftarla sevildik. Ya Rab, senin bazı kulların Ensar olmuş kullarına yardım eden olmuş, yine senin kullarından birisi aralarına Köprü olmuş. Bir diğer kulların ise bu kadîm şehre Üsküp’e hâmî olmuş. Bir diğer bazıları da Balkan coğrafyasına, Rumeli coğrafyasına hâmî olmuş. Sen de bu kullarına hâmî ol Ya Rabbi. Nasıl bu iftar sofrasında bizi buluşturup sevindirdikleri gibi sen de o kullarını dünyada salaha, ahirette felaha ulaşan bahtiyarlardan eyle ya Rabbi. İlahi, dünyanın çeşitli yerlerinde zulüm altında bulunan kafirlerin zulümü altında bulunan kullarına imdat eyle. Senin rızan için tutmuş olduğumuz bu orucumuzu dergahı uluhiyetinde kabul eyle. Bizleri oruç tutan bahtiyarlardan eylediğin gibi kıyamet gününde de sevilenlerden eyle. Amin.”