Üsküp’te “Dünya Türk Kahvesi Günü” etkinliği düzenlendi

Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği ve Türk Hava Yolları (THY) Üsküp Ofisi tarafından “Dünya Türk Kahvesi Günü” münasebetiyle etkinlik düzenlendi.

TIMEBALKAN

Başkent Üsküp’teki Büyükelçilik Konutu’nda düzenlenen etkinliğe Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Talha Cüneyt Özyürek, THY Üsküp Ofisi Müdürü Ülker Şule Aksoy, gazeteciler ve çok sayıda davetli katıldı.

THY Üsküp Ofisi Müdürü Ülker Şule Aksoy, burada yaptığı konuşmada, yağmurlu bir günde katılanlara teşekkürlerini iletti.

Önemli ve heyecanlı bir haber paylaşmak istediğini söyleyen Aksoy, “Türk Hava Yolları olarak, 27 Mart 2025 tarihinde başlayacak olan yeni bir destinasyonumuz, Ohri’yi duyurmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Daha fazla detayı daha sonra paylaşacağız.” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Talha Cüneyt Özyürek, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü münasebetiyle, Türk Hava Yolları Üsküp Ofisi’yle birlikte düzenlenen bu etkinlikte sizlerle bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

UNESCO’nun 2013 yılında, Türk Kahvesi’ni Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne eklendiğini ve bu listeye ilk defa kültürel bir içeceği dahil ettiğini belirten Özyürek, “Türk kahvesi bizler için bir içecek olmanın çok ötesinde, kültürümüzün ve geleneğimizin ayrılmaz bir parçasını teşkil ediyor. Damakta bıraktığı lezzetli tadının yanısıra, Türk kahvesi ailemizle, dostlarımızla, sevdiklerimizle bir araya gelmenin bir vesilesi niteliğindedir. Evimize veya iş yerimize gelen misafirleri Türk kahvesi ikram etmeden göndermeyiz. Evlilik öncesi kız isteme merasiminde, gelinin damada ikram etmesi gereken içecek Türk kahvesidir.” ifadelerini kullandı.

– “Türk kahvesi Balkan halkları arasındaki dayanışma, dostluk ve ortak kültürün de bir sembolü niteliğindedir”

Türk kahvesinin fincanda bıraktığı şekil, kahveyi içen kişinin geleceğine, kısmetine dair ipuçlarını barındırdığına inanılan bir fal bakma yöntemi olduğunu anımsatan Özyürek, “Türk kahvesi, yapılan ufak bir iyiliğin ömür boyu hatırlanacağı anlamına gelen ‘Bir fincan kahvenin kırk yıl hatrı vardır’ sözüyle atasözlerimizde bile kendine yer edinmiştir. Yakın tarihi ve dostluk bağlarımızın olduğu Balkan coğrafyasındaki halklar da Türk kahvesini yakından tanıyor ve lezzetini paylaşıyor.” diye konuştu.

Türk kahvesinin Balkan halkları arasındaki dayanışma, dostluk ve ortak kültürün de bir sembolü niteliğinde olduğunu vurgulayan Özyürek, “Balkanlar’dan ve dünyanın çeşitli ülkelerinden Türkiye’ye gelen turistler de Türk Kahvesi’nin lezzetini tecrübe etmeden ülkelerine dönmezler. Bu manada, Türk Kahvesi’nin ülkemiz turizminde ve Türkiye’nin yurtdışında tanıtımında oynadığı rol de hepimiz tarafından bilinmektedir. Bu vesileyle sizleri saygıyla selamlıyor, içeceğiniz kahvelerin sağlık ve sıhhat getirmesine ve aramızdaki muhabbetin artmasına vesile olmasını diliyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Etkinlik kapsamında, Türkiye Üsküp Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri Mahir Enes Özdemir, Kapadokya ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Program misafirlere Türk kahvesi ikramıyla son buldu.

5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü münasebetiyle, Türk Hava Yolları Üsküp Ofisi’yle birlikte düzenlediğimiz bu etkinlikte sizlerle bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyuyorum. UNESCO 2013 yılında, Türk Kahvesi’ni Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne ekleyerek, bu listeye ilk defa kültürel bir içeceği dahil etmiştir. Türk kahvesi bizler için bir içecek olmanın çok ötesinde, kültürümüzün ve geleneğimizin ayrılmaz bir parçasını teşkil ediyor. Damakta bıraktığı lezzetli tadının yanısıra, Türk kahvesi ailemizle, dostlarımızla, sevdiklerimizle biraraya gelmenin bir vesilesi niteliğindedir. Evimize veya iş yerimize gelen misafirleri Türk kahvesi ikram etmeden göndermeyiz. Evlilik öncesi kız isteme merasiminde, gelinin damada ikram etmesi gereken içecek Türk kahvesidir. Türk kahvesinin fincanda bıraktığı şekil, kahveyi içen kişinin geleceğine, kısmetine dair ipuçlarını barındırdığına inanılan bir fal bakma yöntemidir. Türk kahvesi, yapılan ufak bir iyiliğin ömür boyu hatırlanacağı anlamına gelen ‘Bir fincan kahvenin kırk yıl hatrı vardır’ sözüyle atasözlerimizde bile kendine yer edinmiştir. Yakın tarihi ve dostluk bağlarımızın olduğu Balkan coğrafyasındaki halklar da Türk kahvesini yakından tanıyor ve lezzetini paylaşıyor. Türk kahvesi Balkan halkları arasındaki dayanışma, dostluk ve ortak kültürün de bir sembolü niteliğindedir. Balkanlar’dan ve dünyanın çeşitli ülkelerinden Türkiye’ye gelen turistler de Türk Kahvesi’nin lezzetini tecrübe etmeden ülkelerine dönmezler. Bu manada, Türk Kahvesi’nin ülkemiz turizminde ve Türkiye’nin yurtdışında tanıtımında oynadığı rol de hepimiz tarafından bilinmektedir. Bu vesileyle sizleri saygıyla selamlıyor, içeceğiniz kahvelerin sağlık ve sıhhat getirmesine ve aramızdaki muhabbetin artmasına vesile olmasını diliyorum.

Read Previous

Kurti, Kosova’ya yönelik tedbirlerin kaldırılmasını talep etti

Read Next

15 Aralık’tan 15 Ocak’a kadar 600’den fazla üründe fiyatlar indirimli olacak