21 Aralık merkezi kutlama etkinlikleri kapsamında başkent Üsküp’teki Uluslararası Balkan Üniversitesi’nde (İBU) “Balkanlar’da Barışın Dili Türkçe” paneli düzenlendi.
TİMEBALKAN
21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı vesilesiyle gerçekleşen programlar vesilesiyle Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB), Uluslararası Balkan Üniversitesi (İBU), ve Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) işbirliğinde “Balkanlar’da Barışın Dili Türkçe” konulu panel düzenlendi.
Panele, Makedonya Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih Murat, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Dairesi Başkanı Mahmut Çevik, AK Parti Sakarya Eski Milletvekili Mustafa İsen, MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin, Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Mehmet Dursun Erdem, Makedonya Başbakan Danışmanı Celil Ahmed, T.C. Üsküp Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Murat Alkan, Halbank Makedonya Müdürü Bilal Sucubaşı, Türkiye Maarif Vakfı Balkanlar Sorumlusu Salih Sağır, TMV Makedonya Direktörü Mustafa Dillioğlu, Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Şener Bilal, Ensar Derneği Başkanı Süleyman Baki ve çok sayıda davetli katıldı.
Gazetecilere açıklamalarda bulunan Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Mehmet Dursun Erdem, “21 Aralık Türkçe eğitim bayramı Makedonya için, Makedonya Türklüğü için önemli bir tarih” dedi. Buralı olarak sayabileceğimiz Makedonyalı olarak kabul edebileceğimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Türk dili bir milletin aklıdır, zihnidir” sözünü hatırlatan Erdem, “Yine Üsküplü meşhur şairimiz Yahya Kemal Beyatlı, Türçke’nin annesinin ak sütüne benzediğini belirtmektedir. Milletlerin oluşması din, kültür, örf, ananaye bağlıdır. Bunlarla bir millet oluşturulur. Bunların tamamını taşıyıcısı da dil olarak karşımıza çıkıyor. Buradaki Türk topluluğu dilini korudukça varlığına devam edecektir” şeklinde konuştu.
Buradaki Türk topluluğu için dilini korumanın, diliyle eğitim almanın çok önemli bir husus olduğunu kaydeden Dursun, “Bizde 21 Aralık gününü Uluslararası Balkan Üniversitesi olarak, MATÜSİTEB’le birlikte kutlamaktan oldukça memnun ve mutluyuz. Buradaki soydaşlarımıza ve dindaşlarımıza destek olduğumuz için gururluyuz. Şunu da özellikle belirtmek istiyorum Uluslararası Balkan Üniversitesi’nin varlığı sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın varlığıdır. Onun özel ilgi ve desteğiyle bu üniveriste kurulmuştur. Bu üniversitede hem Türk diline destek noktasında hem soydaş ve dindaşlarımıza destek olma anlamında Makedonya’ya katkı yapmak için elinden geleni yapmaktadır ve yapacaktır” şeklinde konuştu.
“Makedonya Türkleri asırlar boyu Türkçe’yi konuştu, konuşuyor ve konuşacak”
Gazetecilere açıklamalarda bulunan MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin, “Makedonya Türklerinin varlığının en önemli ispatı olan 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı vesilesiyle bugün 2. etkinliğimizi düzenliyoruz. Malum olduğu üzere etkinliklerimizi hem eğitim alanında hem de Makedonya Türklerinin varlığını ve Türkçe’yi pekiştirmek amacıyla gerçekleştiriyoruz. Bu amaçla bugün “Balkanlarda Barış Dili Türkçe” panelini düzenliyoruz” dedi.
Panelde Türkiye’den, Kosova’dan ve Makedonya’dan değerli hocalarımız farklı bilgiler vereceğini söyleyen Emin, “Bu noktada 21 Aralık etkinliklerinin ikinci ayağını düzenlemiş olacağız. Bizler biliyorsunuz Makedonya Türkleri olarak asırlar boyu Türkçe’yi konuştuk, konuşuyoruz ve konuşmaya devam edeceğiz ve bunun muhafazası anlamında üstümüze düşen görevi yapacağız” açıklamalarında bulundu.
Hem bayramımızı kutlamak vesilesiyle hem de Türkçemizi korumak amacıyla bu tarz etkinlikler düzenlediklerini belirten MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da 21 Aralık kutlamalarını destekleyen TİKA’ya ve bu gecenin düzenlenmesine ev sahipliği yapan Uluslararası Balkan Üniversitesi’ne de şükranlarımı arz etmek istiyorum. İnşallah merkezi törende de tüm Makedonya Türklerinin birlikte olacağı geceyle bu etkinlikleri tamamlayacağız” ifadelerini kullandı.
“21 Aralık Türkçe Bayramı, Makedonya Türklerine verilen bir hediye”
Gazetecilere açıklamalarda bulunan TİKA BADA Başkanı Dr. Mahmut Çevik, “21 Aralık, Türklerin Türkçe bayramı. Makedonya’da 2018 yılı için TİKA desteğinde Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği’nin (MATÜSİTEB) organizasyonunda etkinlikler gerçekleşiyor. Dolayısıyla buradaki 21 Aralık Türk dil bayramı 4 faaliyetle, etkinlikle kutlanacak” dedi.
İlk gün Yahya Kemal’in Üsküplü olması vesilesiyle, Üsküplü Yahya Kemal’in 60. vefat yıldönümü vesilesiyle bir panel düzenlendiğini hatırlatan Çevik, “Bu noktada Türkiye’den alanında uzman akademisyenler ve hocalarımız halkımıza Yahya Kemal’i anlattılar. Bugün de Barış Dili Türkçe konulu bir panel düzenledik. Bu panelde yine Türkiye’den alanında uzman akadamesiylenler katıldı. Burada yüzyıllardır barışa katkı sağlayan Türkçe hakkında ve Rumeli’deki Türkçe hakkında katılımcıları bilgilendirdiler. Yarın da tabiki resepsiyonla Türk diline kültürüne, eğitimine katkı sağlayan Türkleri ve Makedon devlet yetkililerini bir araya getirerek bu bayramı kutlayacağız” şeklinde konuştu.
Makedonya’da Türkçe bayramının kutlanması önemli çünkü bu bölgede yaşayan 100 bine yakın Türk toplumunun ana dilinin Türkçe olduğunu söyleyen Mahmut Çevik, “Tabi bununla birlikte hem anadilde çeşitli sıkınıtılar ve problemleri olan bu toplum hem diline, benliğine, kimliğine sahip çıkarken aynı zamanda bu devlette de barışın teminatı olarak yaşamını sürdürüyor. Türk dil bayramı da bu vesileyle devlet tarafından Türklere verilmiş bir hediye olarak algılanıyor” ifadelerini kullandı.
21 Aralık Türk dil bayramı kutlanırken burada yaşayan Türkler aynı zamanda sıkıntılarını ve problemlerine çözüm üretecek yolların araştırılmasına yönelik değerlendirme ve çalışmalar yaptıklarını söyleyen Çevik, “Hem bölgedeki Türklerin bir araya gelmesinde hem de bölgedeki huzurun teminatı olan Türk ve Türkçe’nin teminatı olan bayramın gündeme gelmesinden mutluluk duyuyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.
Prof. Dr. Ali Kafkasyalı’nın moderatörlüğünü yaptığı panelde, Atatürk Üniversitesi öğretim üyeleri Dr. Hamza Kolukısa “Balkanlar’da Birlikte Yaşama Kültürü Çevresinde Türkçe”, Doç Dr. Bahadır Gücüyeter “Balkan Türk Şiirinde Barış ve Dostluk”, Priştine Üniveristesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ergin Jable “Dinimizi, dilimizi öğrendik, güçlendik, yaydık, yayıldık, yüceldik, dilimiz satılınca, öğrendiklerimizi unuttuk, unutulduk, dinimizi yaşamadık, küçüldük kaybolduk”, Marko Cepenkov Folklor Enstitüsü Türkçe Birim Sorumlusu Prof. Dr. Aktan Ago “Makedon dilinde Türkçenin Etkisi” ve eğitim uzmanı Tahsin İbrahim “Makedonya’da Türkçe Eğitimin Dünü ve Bügünü” konulu konuşmalarını gerçekleştirdi.
“Balkanlar’da Barışın Dili Türkçe” paneli, konuşmacılara verilen takdirnameler ile sona erdi.