Çayır Belediyesi tarafından Bit Pazar Polis Merkezi yanındaki sokağa “Hoc Ataullah Kurtişi” ismi verilmesi nedeniyle anma programı düzenlendi.
Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te, eski Yugoslavya’nın en önemli hocalarından biri olan Ataullah Kurtiş Hocaefendi’nin yaşamı ve eserlerinin anlatıldığı bir program düzenlendi.
Üsküp’teki Arnavut Tiyatrosu’nda düzenlenen program öncesinde eski ismi “Vojdan Çernodrinski” olan sokağın yeni isminin tanıtımı yapıldı.
Programa, Çayır Belediye Başkanı Visar Ganiu, milletvekili İzet Meciti, Ataullah Kurtiş Hocaefendi’nin aile fertleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Ganiu, programdaki konuşmasında Ataullah Kurtiş Hocaefendi gibi bir adamın işini ve rolünü onurlandırmanın özel olmaktan öte bir şey olduğunu söyledi.
Hocaefendinin izlerinin nesilden nesile silinmeyeceğini ve miras olarak kalacağının altını çizen Ganiu, “Çünkü bu adam her birimize çok şey kattı. Bu topraklarda Arnavutların yurtlarını terk edip yurt dışına gitmelerini engelleyerek milli davamıza katkı sağladı. Bunu bilgiyi ve ve vatanseverliği yayarak yaptı.” ifadelerini kullandı.
Ata Efendi’nin torunlarından ses sanatçısı Mesut Kurtiş de aile adına yaptığı konuşmada, merhumun adının Üsküp’te bir sokağa verilmesi ve anma programının düzenlenmesi için belediye yetkililerine teşekkür etti.
Hocanın tüm Balkanlar’ın değeri olduğunu vurgulayan Kurtiş, “Dini ve milli değerlerin korunmasına olağanüstü katkılarda bulunmuştur. Bu şahsiyetin önderlik ettiği bu ruh, nesiller boyu vatanın nasıl korunacağına dair bir model olmuştur ve olmaya devam etmektedir.” diye konuştu.
Programda aynı zamanda Mesud Yakupi, Rıdvan Kurtiş, Prof. Dr. Muhammed Ali ve tarihçi Kerim Lita birer konuşma gerçekleştirdi.
1872-1946 yıllarında yaşamış olan Ataullah Kurtiş Hocaefendi, İstanbul’da Fıkıh, Kelam, Tefsir, Ahlak ve Hadis ilimlerinde ihtisas yaptığı “Fatih” Medresesi’nden mezun olmuştur.
Ünlü Müderris, 1923 yılında Üsküp’te dönemin önemli eğitim kurumlarından biri olan Meddah Medresesi’ni yeniden kurmuştur.