Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te geleneksel olarak icra edilen “Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Türkçe Şiir Şöleni” 9. kez düzenlendi.
TİMEBALKAN
Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığı destekleriyle Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından düzenlenen “9. Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Şiir Şöleni”ne MATÜSİTEB Genel Başkanı Tahsin İbrahim, Türk Demokratik Partisi (TDP) Genel Başkan Yardımcısı Şeval Nuredin, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu, Köprü Derneği Başkanvekili Mehmed Arif, İBU Rektör Yardımcısı ve Dr. Öğretim Üyesi Seyhan Murtezan İbrahimi, Kuzey Makedonya Maarif Vakfı Temsilcisi Mehmet Baran’ın yanı sıra Kuzey Makedonya’nın yanı sıra Kosova ve Batı Trakya’dan şairler katıldı.
MATÜSİTEB Genel Başkanı Tahsin İbrahim, burada yaptığı konuşmada, MATÜSİTEB himayelerinde Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığı destekleriyle Köprü Derneği organizasyonunda 9 kez düzenlemiş olduğumuz Yahya Kemal Beyatlı Şiir Şöleni’ne katılanlara teşekkür etti.
Yahya Kemal Beyatlı’nın kısa bir şekilde anlatılacak biri olmadığını kaydeden İbrahim, “Ancak günün anısına birkaç kelam etmek isterim. Bu toprakların asıl Türk evladı olan rahmetli Yahya Kemal Beyatlı, Türk edebiyatının temel taşlarını oluşturmaktadır. Onun şiirlerindeki estetik güzellik, dilimizin incelikleri ve derin düşünce yapısı edebiyat severler tarafından büyük bir hayranlıkla okunmaktadır. Üsküplü Yahya Kemal Beyatlı sadece şair değil bir kültür adamı, bir millet adamı ve bir diplomattı.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu da şiirle ilgili bir toplantıda sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyduğumu ifade etti.
Hem Yahya Kemal Beyatlı hem Balkanlarda yetişen sanatçılarla ilgili Türkiye’deki biyografik kaynaklarda çok güzel olumlu tespitler olduğunu belirten Kurtoğlu, “Burada henüz adları bile konulmayan çocukların ileride şair olacağı düşüncesiyle mahlasları tespit edilirmiş. Hatta kimi çocuklar kalemi belinde doğarlarmış. Yani şiirin, edebiyatın doğuştan, yaratılıştan var olan topraklardayız.” diye konuştu.
– Mehmed Arif: Yahya Kemal’in medeniyet ufkunu gelecek nesillere aktarmak en büyük motivasyonumuz
MATÜSİTEB Genel Başkan Yardımcısı ve Köprü Derneği Başkanvekili Mehmed Arif, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bu gece Üsküp’ün büyük şairi, ünlü şairimiz Yahya Kemal Beyatlı’yı doğumunun yıl dönümünde yad ettiklerini söyledi.
MATÜSİTEB’in düzenlediği bu organizasyonun artık 9. Kez olarak geleneksel bir hal aldığını söyleyen Arif, “Burada bizim bu faaliyeti gerçekleştirmede ki en büyük motivasyonumuz, şairimizin medeniyet ufkunu ve medeniyet anlayışını bu topraklarda yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak. Bunu da en iyi şiir yoluyla gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Bu gece toplamda 15 şairimiz şiirlerini okuyacak.” dedi.
– Leyla Şerif Emin: Asıl amacımı ‘Kaybolan Şehir’de şairlerle buluşmak
Kuzey Makedonya’da yayınlanan Köprü Dergisi Genel Yayın Yönetmeni, şair ve yazar Leyla Şerif Emin de Yahya Kemal Beyatlı’nın bundan tam 139 yıl önce Üsküp’te doğduğunu anımsattı.
Üsküp’ün Yahya Kemal Beyatlı Şiir Şöleni’ne ev sahipliği yapmasının çok önemli olduğunun altını çizen Emin, “Yahya Kemal Beyatlı Üsküp doğumlu olduğu için bu kaybolan şehirde aslında şiir bir bahane şairlerle buluşmak asıl amacımız. Onu doğduğu şehirde tam da mahallesine yakın çarşının etrafında anmak bizler için onur verici bir durum. Okuduğumuz şiirlerle Üsküp’te hala şairlerin yetiştiği, Yahya Kemal Beyatlı’nın çizgisinden ilerlediği, onun ölümünün 65. Yılı olmasından sonra da hala buralarda şairlerin şiirlerin buluştuğunu ispat etmek istiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
– Müberra Karadayı: 600 yıldır Türkçemizin yaşadığı bu topraklarda yine Türkçenin sesinin gür çıktığını görmek bizleri gerçekten mutlu etmekte
Batı Trakya’nın İskeçe şehrinden gelen Müberra Karadayı da Şiir Şöleni’ne ikinci kez katıldığını ve büyük şairimiz Yahya Kemal Beyatlı’nın doğum yıldönümü vesilesiyle onun doğduğu şehirde anmak, farklı Balkan ülkelerinden şairlerle, şiir severlerle bir arada bulunmak ayrıca ecdadımızın bıraktığı yüce mirasın ve bu maneviyatın yoğun olarak hissedildiği Üsküp’te olmanın kendisi için büyük bir mutluluk olduğunu belirtti.
Şiirin bu birleştirici gücünün oluşan kültür köprülerinin devamını dileyen Karadayı, “600 yıldır Türkçemizin yaşadığı bu topraklarda yine Türkçenin, şiirin ve edebiyatımızın canlı olduğunu ve sesinin gür çıktığını görmek bizleri gerçekten mutlu etmekte. Çünkü bu topraklarda var olduğumuzun, hala dimdik ayakta olduğumuzun en büyük kanıtı olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
– Taner Güçlütürk: Üsküp’te vatan toprağında Yahya Kemal’i anmanın Rumelili şairler için büyük bir şeref
Prizrenli şair ve yazar Taner Güçlütürk ise bu akşam edebiyat tarihimiz açısından önemli 3 merkezden Priştine, Prizren, Üsküp merkez üçgeninde, Üsküp’te vatan toprağında Yahya Kemal’i anmanın Rumelili şairler için büyük bir şeref ve onur olduğunun altını çizdi.
Bu akşam Balkanların değişik yer ve yörelerinden katılan şair ve yazarlar olarak hem Yahya Kemal’in aziz hatırasını yad etmiş olacaklarını kaydeden Güçlütürk, “Onun aziz hatırasına ithaf etmiş olduğumuz şiir şöleninde şiirlerimizi okuyacağız. Bu gece Üsküp Türk Tiyatrosu’nun ad yapmış tiyatrocusu Selpin Kerim’le birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılına ithaf etmiş olduğum bir şiirini okuyacağım Bunun yanı sıra diğer şairler de kendi şiirlerini icra edecekler.” değerlendirmesinde bulundu.
Programda, Uluslararası Balkan Üniversitesi (İBU) Rektör Yardımcısı ve Dr. Öğretim Üyesi Seyhan Murtezan İbrahimi, “Yahya Kemal Beyatlı’nın İnkisar-ı Hayali” konulu bir konuşma gerçekleştirdi.
Akabinde Kuzey Makedonya, Kosova ve Batı Trakya’dan şairler şiirlerini okudu.
Programın devamında Tefeyyüz İlköğretim Okulu öğrencisi genç keman sanatçısı Hatice Saliova müzik icra etti.
Program teşekkürname takdimi ve toplu fotoğraf ile sona erdi.