Bugün Üsküp’ün Continental’da otelinde 26.Uluslararası Hıdırellez Bahar Şenlikleri Festivali kapsamında 22.Uluslararası Türk Kültürü Sempozyumu ve Karma Türk Sanatları Sergisi düzenlendi.
Haber-Fotoğraf: Aydın DAVUD / TIMEBALKAN
Sempozyuma T.C. Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin, Tefeyyüz İ.O. Müdürü Osman Emin, Yazar-Şair İlhami Emin, MANU temsilcisi Numan Aruç, eski MATÜSİTEB Genel Başkanı Tahsin İbrahim, Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Fadıl Hoca, HKAK Genel Başkanı İrfan Ünver Nasrattınoğlu, Türk kurum ve kuruluş temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
İlk olarak açılış konuşmalarını gerçekleştiren Sempozyum Başkanı Selami Tahir, “Sempozyum açılışına katılımı gördüğüm an duygulanmamak mümkün değildir. Neden mi ? Türk sözcüğü kullanılan yerde her zaman bu duygular beni bastırıyor.” dedi.
Selami Tahir, “Hıdırellez Bahar Şenlikleri, 36 yıl önce pehlivan güreşleri ile başlamış. 26 yıl önce halk oyunları ve gösterileri ile 22 yıl önce de Türk Halk Kültürü sempozyumunu da programlara katarak bugünkü ana çerçeveye almıştık.” şeklinde konuştu.
Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Fadıl Hoca, “Bugün bakıyoruz salon tıklım tıklım. Dolayısıyla halk kültürüne değerli gençlerimizin sahip çıkması bizi ziyadesiyle memnun kılmıştır.” diye konuştu.
Hıdırellez Bahar Şenlikleri kapsamında Türk Halk Kültürü sempozyumu ilmi yönünü 2007 yılından beri Üsküp’te düzenlendiğini belirten Fadıl Hoca, “Bu halk kültürü hepimiz için son derece önemli olan bir sempozyumdur. Yanılmıyorsam Balkanlarda sürekli olarak 22. kez düzenlenen Türk Halk Kültürü sempozyumu başka bir ülkede yoktur gibime geliyor.” dedi.
HKAK Genel Başkanı İrfan Ünver Nasrattınoğlu, “Türkolojiye, Türk Dil Bilgisi birimine 500’e yakın bilimsel makale kazandırdık. Zira her yılın sempozyumunda sunulan bildiriler kitap bütünlüğünde yayınlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Makedonya kendileri için bir tutku, bir sevda, Makedonyalılar güzel insanlar şeklinde konuşan Nasrattınoğlu, “Ben 40 yıl önce sevdiğim Makedonya’ya, 40 yıldır bir şeyler verebilmenin, hizmet edebilmenin heyecanını yaşadım.” vurgusunu yaptı.
T.C. Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, “Türk Kültürünü yayalım, Türk Kültürü gerçekten çok öyle 26 yıllara tabi ki öyle çok büyük emekler verilmiş.” dedi.
Tülin Erkal Kara, “Bizim Makedonya ile ezelden beri çok ciddi bir dostluk bağımız oluştu. Yani biz kendimizi Makedonya’da kendi evimizde gibi hissederiz. Gerçekten burada Türkiye Cumhuriyeti’ne çok büyük bir önem veriliyor. İnşaallah verdikleri bu önemide diğer ülkelerde örnek alırlar.” açıklamalarında bulundu.
Konuşmaların ardından sempozyumun birinci oturumu başladı. Sempozyumda Salon-A ve Salon-B olmak üzere A Salonunda üç oturum, B salonunda bir oturum gerçekleşmekte.