Üsküp Yunus Emre Enstitüsü’nde Prof. Dr. Bahtiyar Aslan tarafından Prizrenli şair Zeynel Beksaç hakkında hazırlanan kitabın tanıtımı yapıldı.
TİMEBALKAN
Prof. Dr. Bahtiyar Aslan’ın “Türkçenin Nöbetini Tutmak, Zeynel Beksaç ve Şiiri” adlı kitapın tanıtımına MATÜSİTEB Başkanı Hüsrev Emin, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Serhat Kula ve değişik ülkelerden gelen Türk şair ve yazarlar katıldı.
“Türkçenin Nöbetini Tutmak, Zeynel Beksaç ve Şiiri” kitabının analizi Uluslararası Balkan Üniversitesi Öğretim Üyesi Seyhan Murtezan İbrahim tarafından yapıldı.
Moderatörlüğünü Seyhan Yakupi’nin yaptığı kitap tanıtımı programında yazarlar eser ile ilgili düşüncelerini paylaştı.
– Türk olmanın birinci ve en kuşatıcı gerekçesi Türkçe konuşmak
Ancak bu kitabın tek başına yeterli olmayacağını dile getiren Bahtiyar Aslan “Bu bir başlangıç gibi gözüküyor şu anda. Ben gücümün yettiği kadar Balkan edebiyatlarını çalışmaya devam edeceğim. Türkiye’deki arkadaşlarımı, öğrencilerimi bu konuda çalışmaya teşvik edeceğim, Türk dünyasının her tarafıyla ilgili ve inşallah bu bir ivmeye dönüşürse bu kitap gerekli ilgiyi görürse Türkiye’den başka insanlar da bu alana yönelmeye başlar.” şeklinde konuştu.
Zeynel Beksaç’ın eserleri hakkında yaptığı araştırmayla ilgili ise Aslan “Zeynel abinin, benim tespit ettiğim şöyle bir endişesi var; Buradan, Balkanlardan anavatana göçen her Türk’ün gidişi Türkçe’nin burada yalnızlaşması ve daha da yalnız kalması anlamına geliyor. Zeynel abinin şiirlerinde böyle bir endişe vardı, ben bunu hissediyorum ve bu haklı bir endişe. Dolayısıyla bu anlamda da zaten buradaki insanların Türkçe’yle yazmaları, konuşmaları bir nöbet tutmak anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.
Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Buradaki Türkler birçok etken ve birçok sebeple Türk ama en çok ta Türkçe konuştukları için Türk. İşte dil bu bakımdan önemli. Türk olmanın birçok gerekçeleri var ama birinci ve en kuşatıcı gerekçe Türkçe konuşmak!”
– Balkanlarda gelişen Türk edebiyatı bu tarz çalışmaları hak ediyor
Zeynal Beksaç ise Balkanlarda böyle çalışmalara büyük ihtiyaç olduğunu dikkat çekerek “Bu kitabın yayınlanmasının mutlaka pozitif bir etkisi olacaktır. Edebiyatçılarımızı, yazarlarımızı daha bir motive edecektir ve Bahtiyar hoca gibi diğer yazarlar da bu konuda kollarını sıvayacaklarını inanıyorum çünkü Balkanlarda gelişen Türk edebiyatı bunu hak ediyor.” dedi.
Kendisi hakkında yazılan bir eserin duygusal etkilerini anlatan Beksaç “Gerçekten sevindirici bir olgu. Umarım arkadaşlarım da böyle bir sevinci ve mutluluğu kısa zaman içerisinde yaşar, onlar da bunu hak ediyor. Balkan Türk edebiyatı bunu hak ediyor ve en kısa bir zaman içerisinde diğer mutlulukların da yaşanmasını canı gönülden diliyorum.” şeklinde konuştu.
Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Serhat Kula da Timebalkan’a yaptığı açıklamasında “Bu bölgeler aslında edebiyat ve şiir anlamında çok kadim bir mirasa sahip fakat Osmanlı’nın buralardan uzaklaşmasından sonra yaşayan halkımızın bu konudaki çağdaş Türk edebiyatıyla hala bağlarını koparmadan, bir de üstüne bir ekol oluşturmaya başlayacak seviyeye geldiğini gösteriyor aslında yaşayan bir şair üzerine hazırlanmış böyle bir kitap.” diye konuştu.
Daha önce İlhami Emin, Fahri Kaya ve bazı diğer Balkanlarda faaliyet gösteren Türk yazarlarıyla yapılan çalışmaların ardından uzun bir süre sonra böyle bir çalışmanın yapılması hem bölgedeki yazarlar hem de tüm Türk dünyasındaki yazarlar tarafından ilgi görmeye başlaması bekleniyorken Türkçe yazarlar arasında daha fazla köprülerin kurulması umut edilmektedir.