Üsküp YEE’de geleneksel bakır sanatı eserleri sergilendi

Üsküp Yunus Emre Enstitüsü ve Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı dahilindeki UNESCO Milli Komitesi ve Uluslararası Diyalog Sivil Toplum Kuruluşu’nun işbirliğinde eski el sanatları ve bakır üzerine resim sanatının tanıtım sergisi düzenlendi.

Aydın DAVUD, Tarık EMİN / TİMEBALKAN

Sergiye Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı bünyesindeki UNESCO Milli Komitesi Genel Sekreteri Lidiya Topuzovska, Halkbank AD Üsküp Vekaleten İcra Kurulu Başkanı Turhan Ademi ve İcra Kurulu Üyesi Buket Gereçci, Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü İsmail Kocayusufoğlu, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Fuat Korkmaz, Proje Koordinatörü Daniela Nikolova, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

img_9242

Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Fuat Korkmaz yaptığı konuşmada, “Üsküp Yunus Emre Enstitüsü olarak sanata, zanaata ve zanaatçılarımıza destek vererek bu tarz kültür, sanat ve tanıtım programları düzenliyoruz. Bugün de UNESCO Milli Komitesi ile beraber Üsküp Yunus Emre Enstitüsü’nünde gençlerin aktif katılımıyla, özellikle gençlerin bulunduğu bir projeyi hayata geçiriyoruz. Bakır folyolar üzerine gerçekleştirdiğimiz bu projeyle beraber özellikle Makedonya’da, Üsküp’te kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarını ihya ediyor ve gelecek nesillere aktarıyoruz” dedi.

img_9257

UNESCO Milli Komitesi Genel Sekreteri Lidiya Topuzovska, serginin bir yıllık çalışmanın sonucu olduğunu belirterek “Üç kurum arasında çok ciddi ve yoğun çalışmalar gerçekleştirdik. Bugün bunun meyvelerini görebilme mutluluğuna erişebildiğimiz için de ayrıca memnun olduğumu ifade etmek istiyorum.Bu ayrıca Makedonya Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasında gerçekleştirilmiş olan başarılı çalışmaların bir diğer nişanesidir. Bildiğiniz üzere her iki ülke kültür alanında son derece başarılıdır. Özellikle bugün burada bulunmamızın sebebi somut olmayan bir kültürel mirasın ihyası olduğu için bu projenin çok önemli olduğunu ve gençlerimiz tarafından bunun benimsenmesi ve canlandırılmasınında her iki toplumu kültür açısından büyük bir önem arz ettiğini düşünüyorum” diye konuştu.

img_9175

Proje Koordinatörü Daniela Nikolova basın mensuplarına verdiği açıklamada “’Еski Geleneğin Yeniden Canlandırılması’ projesi kapsamında bakırdan hazırlanan resim, obje ve süs eşyalarının hazırlanışı öğrencilerde büyük ilgi uyandırdı.” ifadelerini kullandı.

Nikolova, tasarımcı Ana Dimçevska ve el işi ustası ile birlikte bu çalışmayı geçmiş yıllardan (16 – 19 yüzyıllararası) alınan ilhamla hazırlanan motiflerle öğrencilere ilham kaynağı oluşturmakta başarılı olduklarını belirtti.

Uzun yıllar ardından ilk defa bu teknikle bir çalışma atölyesi gerçekleştirdiklerini kaydeden Nikolova, “Üsküp Yunus Emre Enstitüsü’nde sergilenen bu muhteşem resim ve süs eşyalarının hazırlanmasında emek veren öğrencilere teşekkür ediyorum.” dedi.

img_9194

Read Previous

Özel Yetkili Savcılık ”Trezor” dosyasını açıkladı

Read Next

Haftanın Karikatürü

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *