Üsküp ve Kalkandelen’de yeni dönem Osmanlıca kursları başlıyor. Hayrat Vakfı tarafından ücretsiz olarak düzenlenen Osmanlıca Kursları, Kasım ayı içesinde başlayacak ve kursu başarıyla tamamlayan kursiyerlere, Hayrât Vakfı tarafından “Osmanlıca 1. Seviye Sertifikası” teslim edilecek.
Yeni dönemde Üsküp ve Kalkandelen’de açılacak olan kursun kayıtları, Hayrat Balkan İlim, Kültür ve San’at Vakfı’nın Üsküp çarşısındaki merkezinde devam ediyor. Ayrıca isteyen kursiyerler, vakfın sosyal medya hesapları üzerinden ulaşabilecekleri online kayıt formunu doldurarak da kurslara kayıt yaptırabilecekler. Bayan ve erkek sınıflarının kurs günleri ve saatleri belirlendiğinde, kursiyerler vakıf görevlileri tarafından bilgilendirilecek.
Hayrat Balkan Vakfı’nın sosyal medya hesapları ise şöyle:
Facebook: facebook.com/hayratbalkan
Twitter: twitter.com/hayratbalkan
Hayrât Vakfı Makedonya Temsilcisi ve 2015 yılından bu yana Makedonya’da faaliyet yürüten Hayrât Balkan İlim, Kültür Ve San’at Vakfı Başkanı Mehmet Çakmak, Osmanlıca Kursları hakkında şunları söyledi:
“Hayrât Vakfı olarak, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ile 2012 yılında imzalanan ve halen devam eden protokol çerçevesinde, bugüne kadar yüzbinlerce kişiye ecdadımızın dili olan ve bizlere bıraktıkları mirasa ulaşmak için çok önemli bir anahtar olan Osmanlıca’yı öğretmiş olmanın haklı mutluluğunu yaşıyoruz. Ayrıca, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile de devam eden protokol çerçevesinde, bakanlığa bağlı gençlik merkezlerinde ve öğrenci yurtlarında, binlerce gence bu büyük kültür mirasını ulaştırdık ve ulaştırmaya devam ediyoruz.
Türkiye’de genelinde yürüttüğümüz bu kurslarımızın bir devamı olan Osmanlıca kurslarımız, farklı Balkan şehirlerinde 2 yıldır devam ediyor. Hayrât Vakfı ve Yunus Emre Enstitsü Priştina ve Prizren merkezlerinin işbirliği ile devam eden 1.,2. Ve 3. Seviye Osmanlıca kurslarımızdan, şu ana kadar 100’e yakın genç kardeşimiz istifade ettile. Ayrıca Hayrât Vakfı ve Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü arasındaki işbirliği ile Osmanlıca Kurslarımız devam ediyor. Makedonya’da ise Hayrât Balkan Vakfı merkezinde geçen yıldan bu yana Osmanlıca kurslarımız devam etmekte. Sevinerek müşahade ediyoruz ki, her geçen gün kurslara olan ilgi artıyor.
Osmanlıca’nın yaygınlaşmasının en çok önem taşıdığı yerlerin başında, Balkan ülkeleri geldiğine inanıyoruz. Zira tarihi olayların gerçek hallerinden uzak bir şekilde öğretilip anlatılmasının acılarını halen yaşamakta olan bu coğrafyanın, geniş kapsamlı, geçmişe ışık tutacak, tarihi belgelere ve metinlere dayalı, tarafları ayrıştırmaktan çok tarafsız bir şekilde gerçekleri ortaya koymak amacını taşıyan akademik çalışmalara ihtiyacı var. Bu niyetlerle, Osmanlıca kurslarının Balkanlar genelinde pek çok ayrı şehir ve ülkeye ulaşması için var gücümüzle çalışıyoruz. Çünkü Osmanlıca meselesini sadece bir kültür-sanat faaliyeti olarak görmüyor, bununla birlikte bir kimlik ve hafıza meselesi olarak ele alıyor, Kur’an harflerine yakınlaşmak ve yeniden onlarla okuyup yazabilmek davası olarak görüyoruz.
Geçtiğimiz günlerde Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da dikkat çektiği gibi, Osmanlı mirasına ilgi duyan ve sahip çıkmaya çalışan gençlerimizin, Osmanlıca’ya uzak kalmamasının, en azından yüzünden okuyabilecek kadar olsun Osmanlıca bilgisine sahib olmasının, bir kimlik meselesi ve kültür vazifesi olduğu kanaatindeyiz. Gençleri ve Osmanlıca sevdalılarını bu büyük kültür faaliyetini kaçırmamaya davet ediyoruz.”