Fettah Efendi Eğitim ve Düşünce Derneği tarafından başlatılan “Üsküp Düşünce Okulu” 2018 Kış programı dün akşam verilen iki konferansla başladı.
Fettah Efendi Eğitim ve Düşünce Derneği Üsküp Düşünce Okulu 2018 Kış programı, Makedonya Milli Güvenlik Konseyi Üyesi Furkan Çako ve Makedonya Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih Murat’ın sunumlarıyla başladı. Programa Maarif Vakfı Makedonya Koordinatörü Mustafa Dillioğlu, Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi İbrahim Zeyd Gerçik ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Üsküp Düşünce Okulu 2018 Kış programında açılış konuşması gerçekleştiren Fettah Efendi Eğitim ve Düşünce Derneği Başkanı Sevba Abdula, “Üsküp Düşünce Okulu ile etnik milliyetçiliğin bize dayattığı anlam dünyasına karşı durarak Arnavutça, Türkçe olmak üzere birçok dilde çalışmalar araştırmalar yapacağız. Ortak tarih, miras, yaşanmışlık, değerler ve geleceği esas alarak üstünlük ve hor görme yanlışlığına düşmeden ortak alanlarımızı genişletmek özerk alanlarımıza müdahale edilmemeyi sağlayarak durduğumuz yere sahip çıkacağız” dedi.
STK’ların üç temel olguda başarısız olduklarını ve toplumun güvenini kaybettiklerini tespit ettiklerinin altını çizen Fettah Efendi Eğitim ve Düşünce Derneği Başkanı Sevba Abdula, bunların Cemaatleşme, güdümlülük/bağımlılık ve kurumsallaşamama olduğunu belirtti. Sivil toplum örgütü olarak belirledikleri bu çerçevenin en doğru uygulanışının eğitim ve düşünce alanında faaliyet göstermek ile gerçekleşeceğini inandıklarını söyleyen Abdula, Makedonya Cumhuriyetinin toplumsal ve ekonomik birçok verisi de eğitim ve düşünce alanında çalışma yapmayı tetiklediğini ifade etti ve şu verileri paylaştı:
“Türkiye’de ortalama 4482 dolar, OECD ülkelerinde ortalama 10.429 dolar, ABD’de ise ortalama 15.720 dolar olan yıllık öğrenci başına harcama Makedonya’da sadece 1260 dolar düzeyindedir. Makedonya’da öğrenci başına günlük 3 dolar harcama yapılırken ABD’de 40 dolar harcama yapılmaktadır. Makedonya’nın genel bütçesinden eğitime ayrılan pay %11.7 iken dünya ortalaması %14.1 dir. Bu veriler ülkenin ciddi bir şekilde eğitim alanında açığa sahip olduğu ve devlet-toplum birlikteliği çerçevesinde eğitime yoğun bir şekilde eğilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca yüksek lisans ve doktora eğitimine devam eden öğrencilerin toplamda %3 civarında olması bilime, ilme ve araştırmaya yönelik ilginin artırılmasının yönelik ciddi projelerin üretilmesine ihtiyacın olduğu açıktır.”
Fettah Efendi Eğitim ve Düşünce Derneği Üsküp Düşünce Okulu 2018 Kış programının ilk günü, Makedonya Milli Güvenlik Konseyi Üyesi ve Devlet eski Bakanı Furkan Çako’nun “Diplomasi, Siyaset ve Gençlik” konulu konferansı ve Makedonya Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih Murat’ın “M.C. Anayasa Mahkemesi üyeliğine uzanan yolculuk” konulu sunumlarıyla sona erdi.
Fettah Efendi Eğitim ve Düşünce Derneği Üsküp Düşünce Okulu 2018 Kış programı 25 Şubat Pazar günü sona erecek.