Bosna Hersek’te Türk girişimciler tarafından 2004 yılında kurulan Uluslararası Saraybosna Üniversitesinde (IUS) yüz yüze eğitim yeni tip koronavirüs (kovid-19) tedbirleri dikkate alınarak bugün başladı.
Uzun bir aradan sonra üniversitelerine kavuşan öğrencilerin sevinci yüzlerine yansırken, üniversite kampüsü de eski kalabalık günlerine yeniden kavuştu.
IUS Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Balkan News’e yaptığı açıklamada, yaklaşık 1,5 yıl aradan sonra yeniden yüz yüze eğitime başlandığı için akademisyenler olarak çok mutlu olduklarını söyledi.
Uzaktan eğitimin her ne kadar yapılabilir görülse de çok verimli bir eğitim sistemi olmadığını söyleyen Yıldırım, “Yüz yüze eğitim, öğrencilerimizle bire bir iletişim kurmak bizim açımızdan çok daha önemli, çok daha verimli. Onların dönüşünden dolayı biz çok mutluyuz. İnişallah bir kaza bela olmaksızın bu dönemi atlatacağımızı düşünüyorum. Önümüzdeki bir ay çok kritik. Herhangi bir bulaş, yayılma tehlikesi yaşamazsak daha sonraki süreci daha kolay atlatırız diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
Aşı olmayan öğrenciler teşvik edilecek
Eğitimin yeniden aksamaması ve öğrencilerin zarar görmemesi için tedbirler aldıklarının altını çizen Yıldırım, “Öğrencilerimize aşı olmalarını tavsiye ediyoruz. Özellikle yabancı uyruklu öğrencilerimizde aşı oranı çok yüksek. Boşnak öğrencilerimiz için de bir kampanya hazırlıyoruz. Yakında duyuracağız. Onların da büyük oranda aşılanmasını sağlayacağız.” dedi.
Hem idari hem de akademik personelin tamamına yakınının aşı olduğunu aktaran Yıldırım, henüz aşı olmamış personeli de teşvik ettiklerini ve onlardan şimdilik her hafta negatif test sonucu isteyeceklerini belirtti.
Üniversite olarak yüz yüze eğitime hazır olduklarını vurgulayan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dersliklerimize belirli sayıda öğrencimizi alıyoruz. Kalabalık derslerimizi hibrit yapacağız. Yani belli sayıda öğrenci sınıfta olacak, diğerleri online katılacak. Şu anda fiziksel hibriti de düşünüyoruz. Belki birkaç hafta ders yapıp bir-iki hafta ara verip bu şekilde bulaş söz konusu olursa bunun yayılmasını engelleyebiliriz diye planlamalarımız var. Her dersliğimizin önünde dezenfeksiyon malzemeleri var. Ders aralarında sınıflarımız dezenfekte ediliyor. Ayrıca öğrencilerimizin hepsi maske ile derse katılmak zorunda. Hocalarımız ise belli bir mesafeden olmak kaydıyla maskelerini çıkarabilirler. Yakın temas gerektiren stüdyo dersleri, laboratuvar dersleri gibi derslerimzide hem hocalarımız hem de öğrencilerimiz maskeli olarka bulunuyorlar.”
Bu arada, mevcut pandemi koşulları nedeniyle oluşan sıkıntılara pratik çözümler de üretilen üniversitede, çizim dersleri gibi yakın temas gerektiren dersler spor salonunda yapılacak.
Kaynak: Balkan News