Türkoloji Öğrencileri Bölgesel Öğrenci Konferansı Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’te düzenlendi.
Yunus Emre Enstitüsü destekleriyle, Zagreb Felsefe Fakültesi Türkoloji Öğrencileri Kulübü tarafından Zagreb, Saraybosna, Mostar, Tuzla ve Belgrad Türkoloji bölümlerinde eğitim gören 35 öğrencinin katılımı ile ‘’Türkoloji Öğrencileri Bölgesel Öğrenci Kurultayı’’ ilk defa Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’te düzenlendi.
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Felsefe Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Miljenko Jurkovic, Türkçe Öğretimi ve Türkoloji Müdürü Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu, Zagreb Türkoloji Kürsüsü Başkanı Azra Abadzic Navaey, Zagreb Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Fuat Korkmaz, Türkoloji Öğrencileri Kulübü Başkanı Marko Şapina, bölümde görevli akademisyenler ve üniversitede eğitim gören öğrencilerin yer aldığı açılış programı büyük ilgi gördü.
Felsefe Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Miljenko Jurkovic, Türkiye üniversiteleri ile geçmişten günümüze kadar çok önemli işbirlikleri geliştirdiklerini ifade ederek, bu tarz uluslararası çalışmaların devam etmesi gerektiğini belirtti. Türkoloji bölümünün kurulduğu günden bu yana önemli akademik çalışmalara imza attığını vurgulayarak, Türkoloji Öğrencileri Kulübüne ve Yunus Emre Enstitüsüne teşekkür etti.
Zagreb Türkoloji Kürsüsü Başkanı Doç. Dr. Azra Abadic Nayaev, Zagreb Türkolojisinin tarihçesine değinerek, bugün bir ağa bağlanmak ve iletişim içerisinde olmak her zamankinden daha önemli, bu tarz ciddi akademik çalışmaların gurur verici olduğunu, ifade kültürü, tartışma ve fikir alıverişinin bu tarz kurultaylar ile Türkoloji öğrencileri ve akademisyenler arasında devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.
Programa Türkiye’den katılan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin de ortak tarihe bağlı olarak, ortak kültür geliştirmiş olan Türkiye, Doğu Avrupa ve Balkan ülkelerinin gelecekte de işbirliği içerisinde bilim üretmeye devam edeceklerini ifade etti. Gülsevin ayrıca, Doğu Avrupa ve Balkan dillerindeki Türkizmaların bu halklar arasında yeni bir ortaklık oluşturduğunun altını çizdi. Gülsevin, Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan Temel Türkçe-Hırvaçta / Hırvatça-Türkçe Sözlükü dekanlığa ve üniversite kütüphanesine hediye etti. Diğer yandan, Enstitümüz koordinasyonunda devam eden Yunus Emre Yılı etkinliklerine de değinen Gülsevin, Anadolu’da Türkçenin yazı dili oluşum sürecindeki serüvenine atıfta bulunarak Yunus Emre’nin önemini vurguladı.
Enstitü Türkçe Öğretimi ve Türkoloji Müdürü Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu ise Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’in selam, destek ve başarı dileklerini ileterek, Enstitünün Türk kültürüne, Türkçeye, Türkolojiye ve Türkoloji bölümlerinde görev alan akademisyenlere ve eğitim gören öğrencilere her türlü desteği verdiğini ve vermeye devam edeceğini ifade etti. Zagreb Türkoloji Bölümünün kurulduğu günden bu yana Ekrem Çavuşeviç ile birlikte çok değerli akademik çalışmalara ve buluşmalara öncülük ettiğini ve onların yetiştirdiği öğrencilerin ne kadar başarılı bir kurultay düzenlediklerini vurguladı.
Kurultay, açılış konuşmalarından sonra gün boyunca 35’e yakın Türkoloji öğrencisi, Prof. Dr. Ekrem Çauşeviç ve Doç. Dr. Barbara Kerovec’in yayımladıkları ortak kitap çalışmasının tanıtım programı ve bölümde görevli akademisyenlerin sunumları ile son buldu.