TBMM’de Srebrenitsa soykırımının tanınmasına ilişkin muhalefet tarafından sunulan genel görüşme önerisi ile başlayan tartışma, Bosna Hersek basınında Türkiye’ye ilişkin dezenformasyona neden oldu.
Türkiye karşıtı yayınlarıyla bilinen bazı medya organları, Türkiye’nin Srebrenitsa soykırımını tanımayı reddettiği ve Boşnakları sırtından vurduğu gibi absürt haberlere yer verdi. Türkiye’nin konuya ilişkin yaklaşımını çarpıtan haberlere Türkiye’nin Bosna Hersek’teki kurumlarının yanı sıra Boşnaklardan da tepki geldi.
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Zeljko Komsic, TBMM’deki tüm partilerin bir deklarasyon kabul ederek Srebrenitsa soykırımını kınadığını ve reddedilen teklifin muhaliflerin buna paralel olarak öne sürdüğü öneriden ibaret olduğunu ifade etti. Komsic, “Burada ne bir kanunun reddedilmesi söz konusu ne de bir gündem maddesi. Parlamento, Srebrenitsa soykırıma ilişkin tüm partiler zaten tavır ortaya koyduğu için bunu reddetti. Tüm bunların başlangıç noktası olan kaynak, gerçekten ilginç” diye konuştu.
Srebrenitsa Anma Merkezi Direktörü Emir Suljagic ise, “Türkiye ve Türk hükümeti olmasaydı, Srebrenitsa Anı Merkezi her yeri akan köhne bir hurda yığını olarak kalırdı. Türkiye’nin en çok ihtiyacımız olduğu zamandaki yardımları milyonlarca avroyla ölçülür. Türkiye’ye her daim minnettarım” dedi.
Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçiliği de konuya ilişkin bir açıklama yayınlayarak Bosna Hersek’te kamuoyunu yanıltma amaçlı dezenformasyona dikkat çekti. Türkiye’nin tüm kurumlarının Srebrenitsa soykırımını tanıdığı vurgulanan açıklamada bir gün öncesinde TBMM’deki tüm partilerin Srebrenitsa soykırımını tanıyan bir deklarasyon yayınladıklarına da işaret edildi.
Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin de Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Denis Becirovic ile gerçekleştirdiği görüşmede Türkiye’nin tüm kurumlarıyla Srebrenitsa soykırımını tanıdığını ve uluslararası mahkeme kararıyla soykırım olduğuna hükmedilen soykırım konusunda ayrıca bir kanuna ihtiyaç duyulmadığını kaydetti.
Balkan News