Türkiye’de yaşayan çifte vatandaşlık sahibi kişiler, Bulgaristan genel seçimi ve Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için sandık başına gitti.
Edirne’de çifte vatandaşlar Bulgaristan Başkonsolosluğu, 75. Yıl İlkokulu ve Keşan Lisesi’nde oylarını kullandı.
Oy kullanma işlemi öncesi görevliler vatandaşların kimlik belgelerini kontrol etti.
Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş, AA muhabirine, seçimler için Türkiye’de 23 ilde 166 sandık kurulduğunu söyledi.
Seçimlerin Bulgaristan Türkleri için hayırlı olmasını dileyen ve çifte vatandaşları sandığa davet eden Güneş, “Bulgaristan’da yaşayan soydaşlarımız bizler için çok kıymetli. Bizim akrabalarımız, dostlarımız ve yakın insanlarımız. Bizim vatandaşlarımız problemleri dile getirmek istiyorlarsa sandığa gidip bu dileklerini yansıtmalılar.” dedi.
Aydın Canay ise oy kullanarak görevlerini yerine getirdiklerini belirtti. Canay, çifte vatandaşların hakları için sandığa gitmenin önem arz ettiğini kaydetti.
Kırklareli
Kırklareli’nde de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Anadolu Lisesi’nde kurulan sandıkta oy verme işlemi devam ediyor.
Kırklareli Balkan Türkleri Göçmenler Dayanışma Derneği Başkanı Erol Ateş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bulgaristan genel seçimi ve Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için çifte vatandaşların 6’ıncı kez sandık başında olduğunu ifade etti.
Çifte vatandaşların seçimlere ilgi gösterdiğini söyleyen Ateş, seçimlerin hem Bulgaristan’daki hem de Türkiye’de yaşayan çifte vatandaşlara hayırlı olmasını diledi.
Bulgaristan seçimlerinin çok önemli olduğunu dile getiren Ateş, “Çifte vatandaşlarımızın sosyal haklarını daha iyi koruyabilmeleri için çok önemli. Çünkü bir sürü sorunlarla karşılaşıyoruz. Bu sorunların ortadan kaldırılması için seçimler büyük önem arz ediyor.” diye konuştu.
Tekirdağ
Tekirdağ’da da çifte vatandaşlar, 50. Yıl Ortaokulu’nda oylarını kullanıyor.
Tekirdağ Bulgaristan Göçmenleri Derneği Başkanı Kemal Öztürk, sabahın erken saatlerinden itibaren oy vermenin devam ettiğini belirterek, seçimin hayırlı olmasını diledi.
İzmir
İzmir’de yaşayan çifte vatandaşlık sahibi kişiler, Bulgaristan genel seçimi ve Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için sandık başına gitti.
İzmir’de ikamet eden Bulgaristan vatandaşları, saat 07.00 itibarıyla kent genelindeki 18 noktada kurulan sandıklarda oy kullanmaya başladı.
İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (İZMİR BAL-GÖÇ) yetkilileri de okulların girişlerine kurdukları stantlarda oy kullanmak için gelenlere yardımcı oluyor.
Gaziemir ilçesindeki Remzi Doğan İlkokulunda görev yapan Dernek Başkanı Abdurrahim Nursoy, AA muhabirine, Bulgaristan’da son 3 yılda altıncı kez erken seçime gidildiğini belirtti.
Türkiye’de 160 sandıkta oy kullanıldığını aktaran Nursoy, “İzmir’de de 18 sandıkta toplam 33 bin 650 seçmenimiz var. Bu vatandaşlarımızı, Bulgaristan demokrasisine katkı sunmaları, haklarını savunmaları ve orada kalan soydaşlarımıza destek olmaları için sandığa davet ediyoruz. İnşallah bugün çıkacak sonuçlarla Bulgaristan’ın istikrarı anlamında gerekli koalisyon kurulur.” dedi.
Oy kullanmaya gelen Kasım Durmuş da vatandaşlık görevi için bir kez daha sandık başına gittiklerini ifade etti.
Seçimlerin önemine değinen Durmuş, “Biz her defasında seçimlere iştirak etmeye çalışıyoruz. Çünkü biz de Bulgaristan vatandaşıyız, orada olup bitenlerle ilgiliyiz, orada haklarımız var. Halen alınacak haklarımız var, onlara ulaşabilmemiz için temsiliyetimizi çoğaltmamız lazım.” diye konuştu.
İzmir’de 6 ilçedeki 18 sandıkta devam eden oy kullanma işlemi, saat 20.00’ye kadar sürecek.
Bursa
Bursa’da yaşayan çifte vatandaşlar ilde kurulan 41 sandıkta saat 07.00 itibarıyla oy kullanmaya başladı.
Bulgaristan’ın Bursa Konsolosluğunun önüne gelen Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) Genel Başkanı Emin Balkan, Bulgaristan’da 2 yıl içinde 6’ncı parlamento seçiminin gerçekleştirildiğini söyledi.
Seçimlerin sorunsuz bir şekilde devam ettiğini belirten Balkan, “Bugün üniversite imtihanları olduğu için yoğunluk bir önceki seçimlere göre biraz daha geriden gidiyor ama insanların katılımı muhtemelen öğleden sonra daha yoğun olacak. Seçim bölgelerini geziyoruz. Çifte vatandaşlarımız hiç beklemeden rahatlıkla oy kullanabiliyorlar. 20.00’ye kadar sürecek oy verme işlemi.” dedi.
Çifte vatandaşların geniş katılımıyla güzel bir seçim olmasını ümit ettiklerini vurgulayan Balkan, “Seçim, Bulgaristan Türkleri ve Bulgaristan Devleti için hayırlı uğurlu olsun diyorum.” ifadelerini kullandı.
Orhangazi ilçesinde de Tuna İlkokulu’nda kurulan sandıklarda çifte vatandaşlar, oylarını kullanmaya başladı.
Eskişehir
Eskişehir’de de Çankaya Mahallesi’ndeki Plevne Özel İdare Ortaokulunda, Tepebaşı ilçesine bağlı Şirintepe Mahallesi’nde bulunan Şehit Teğmen Subutay Alkan Ortaokulu ile Ali Olcay İlkokulunda birer sandık kuruldu.
Oy kullanmak için Plevne Özel İdare Ortaokuluna gelen vatandaşlar, burada kurulan bir sandıkta oy kullanıyor. Elektronik ortamda yapılan seçimlerde, seçmenler kimlik belgesiyle oy verebiliyor.
Eskişehir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Habibe Aydın, gazetecilere, oy verme işleminin sabahın erken saatlerinde başladığını belirtti.
Eskişehir’de 4 bin kadar çifte vatandaşın yaşadığını ifade eden Aydın, şöyle konuştu:
“Türkiye genelinde 166 sandık kuruldu. Eskişehir’de de 3 sandığımız var. Tabii bu seçimleri oldukça önemsiyoruz çünkü Bulgaristan’daki kardeşlerimize yanlarında olduğumuzu hissettirmek istiyoruz. Türkiye’den destekle onlara yön vermek istiyoruz.”
Aydın, AP seçimlerinde Türkiye’den kullanılacak oyların önem taşıdığını sözlerine ekledi.
Çanakkale
Çanakkale merkezdeki Cumhuriyet İlkokulu ile Gökçeada ilçesindeki Uğurlu İlkokulu’nda birer sandık kuruldu.
Cumhuriyet İlkokulu’na gelen seçmenler, görevliler tarafından yapılan liste ve kimlik kontrolünün ardından oylarını kullandı.
Çanakkale Balkan Göçmenleri Derneği Başkanı Ahmet Uslu, resmi kayıtlara göre Çanakkale’de 900’e yakın oy kullanma hakkı olan seçmenin yaşadığını söyledi.
Önceki seçimlerde 500 seçmenin sandığa gittiğini belirten Uslu, “Hedefimiz 500’e yakın oy kullanılmasını sağlamak ama altı ayda bir seçim yapıldığı için insanlarda bir bıkkınlık oldu. Seçimle bu işin çözümlenmeyeceği düşüncesiyle özellikle Türk kardeşlerimiz sandığa gitmiyor. Dernek olarak seçmenlerin sandığa gitmeleri için tek tek telefonla sandığa davet ettik.” dedi.
Seçim konusunda Çanakkale’de konsolosluğun partneri olduklarını aktaran Uslu, bütün işlemlerin derneğin gözetiminde yapıldığını belirtti.
Yalova
Yalova’da Gazi Osman Paşa İlköğretim Okulu’na gelen vatandaşlar, gerekli kontrollerinin ardından sandıklara giderek oy kullandı.
Yalova Balkan Göçmenleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Lütfi Özgür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelinde Gazi Osman Paşa İlköğretim Okuluna iki, Çiftlikköy ilçesindeki 500 Evler Mahallesi ile Altınova ilçesine bağlı Subaşı beldesindeki dernek binasına birer sandık kurulduğunu ifade etti.
Çifte vatandaşlığı bulunan kişilerin rahatlıkla oylarını kullanabilmesi için gerekli tüm çalışmanın yapıldığını ve akşam 20.00’ye kadar sandıklarda oy kullanılabileceğini bildiren Özgür, şöyle konuştu:
“Herkesi bugün sandığa davet ediyorum. Geleceğinle geçmişini aydınlatmak için, ata topraklarındaki bağları koparmamak adına, oradaki akrabalarımıza destek olmak adına bugün lütfen sandığa gelerek oyunuzu kullanın. Demokrasilerde oyunu kullanırsan hak talep edebilirsin. Bir oy demeyin. Bir oy Bulgaristan Türklerinin kaderini değiştirebilir.”
Kütahya
Kütahya’da çifte vatandaşlar, Çinigaz Doğalgaz Sevin Akdoğan İlkokulu’nda oylarını kullandı.
Oy kullanma işlemi öncesi görevliler vatandaşların kimlik belgelerini kontrol etti. 1989’da zorunlu göçle Kütahya’ya yerleşen çifte vatandaş ve sandık kurulu başkanı İsmail Molla, gazetecilere yaptığı açıklamada, gelecek nesiller için sandık başına gitmenin önemli olduğunu belirtti.
Bu bilinçle Kütahya’daki çifte vatandaşlar olarak oylarını kullandıklarını dile getiren Molla, “Geçmişin, atalarımızın aziz hatırasına ve gelecek nesillerimizin güzel geleceklerine sahip çıkmak için bugün hep birlikte sandıktayız. Bu süreçte bize destek olan Kütahya Valimize ve diğer kurumlara teşekkür ederiz. Seçimler hepimize hayırlı olsun.” dedi.
Balıkesir
Balıkesir’de Yunus Emre Ortaokulu, Bandırma Bilim Sanat Merkezi ve Ayvalık Halk Eğitim Merkezi’nde birer sandık kuruldu.
Yunus Emre Ortaokuluna gelen seçmenler, görevliler tarafından yapılan liste ve kimlik kontrolünün ardından oylarını kullandı.
Balıkesir Balkan Göçmenleri Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mustafa Akpınar, Balıkesir’de 500’e yakın kişinin oy kullanacağını belirtti.
Bilecik
Kentteki Malhun Hatun İlkokuluna gelen seçmenler, kurulan sandıkta oy kullanmaya başladı.
Çifte vatandaşların oy verme işlemlerinden önce sandık görevlilerince pasaport ve kimlik bilgileri kontrol edildi.
Bilecik Bulgaristan Göçmenleri Koordinatörü Orhan Şenkurt, AA muhabirine, seçimlerin oy kullanacak vatandaşlara hayırlı olmasını dileğinde bulunarak, “Bulgaristan genel seçimi ve Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için Bilecik’te yaşayan çifte vatandaşlarımız oy kullanıyorlar. Oy kullanma işlemine vatandaşlarımız ilgi gösteriyor. Bilecik ve ilçeler olmak üzere 300 seçmenimiz bulunuyor.” dedi.
Kocaeli
Kocaeli’de yaşayan çifte vatandaşlar için 7 ilçede 10 sandık kuruldu. İzmit ilçesindeki Albay İbrahim Karaoğlanoğlu İlkokulu’nda sabah saatlerinde açılan sandıklardaki oy kullanma işlemi öncesi, görevliler vatandaşların kimlik belgelerini kontrol etti.
Sonrasında çifte vatandaşlar, oylarını kullanmaya başladı. Oy kullanma işlemi, saat 20.00’ye kadar devam edecek.
Avrupa Parlamentosu (AP) seçiminde ise sadece Bulgaristan’da veya herhangi bir Avrupa Birliği (AB) ülkesinde adresi olan kişiler sandık başına gidebiliyor. AP seçimi için tüm AB ülkelerinde, diğer ülkelerde ise Bulgaristan’ın diplomatik temsilciliklerinde kurulan sandıklarda oy verilebiliyor.
Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BALTÜRK) Genel Başkanı Şükrü Ar, AA muhabirine, 2021 yılından 2023 sonuna kadar Bulgaristan’da siyasi kriz dönemi yaşandığını belirterek, bu süreçte 5 genel seçim yapıldığını ancak istikrarlı bir hükümetin kurulamadığını söyledi.
Bugün 6. genel seçimin yapıldığını ifade eden Ar, 9 Haziran’da yapılacak AP seçiminin bugünküyle birleştirildiğini kaydetti.
Ar, Bulgaristan’da 20 parti, 12 de koalisyon olmak üzere 32 siyasi unsurun seçime katıldığını aktararak, “Bulgaristan’da seçim barajı yüzde 4, çok fazla, farklı siyasi görüşlerden katılımlar var. Bu siyasi istikrarsızlığa yol açıyor. Kurulan koalisyonlar da görüş ayrılıklarından dolayı kısa süreli oluyor. İstikrarlı hükümet kurulamıyor. Bu seçimde yapılan çalışmalarla inşallah bu istikrarsız döneminin sonuna gelmiş oluruz. Bu seçim inşallah Bulgaristan demokrasisi ve orada yaşayan azınlıklarımız için de hayırlı olur.” diye konuştu.
Kocaeli’de yaklaşık 11 bin çifte vatandaşın oy kullanma hakkına sahip
Bulgaristan’da yaşan Türk ve Müslüman topluluklar ile Türkiye’de çifte vatandaşlar bulunduğunu anımsatan Ar, “Bu seçimde eğer hükümet ortağı olacak şekilde milletvekili çıkartabilir ve hükümet ortağı olabilirse, oradaki Türk partimiz, aynı zamanda Türk ve Müslümanların oy verdiği farklı milletvekilleri de çıkarma imkanımız olabilir. Meclis’te ne kadar Türk ve Müslüman kökenli milletvekilimiz olursa oradaki kazanılmış haklarımızın korunması ve kazanılmayı bekleyen haklarımızın alınması anlamında büyük artılarımız olacak.” ifadesini kullandı.
Ar, Kocaeli’de 10 sandıkta yaklaşık 11 bin çifte vatandaşın oy kullanma hakkına sahip olduğunu bildirerek, geçen seçimlere bakıldığında katılımın yaklaşık 4 bin kişi olarak gerçekleştiğini kaydetti.
Bulgaristan’da seçime katılımın da yüzde 35-40 düzeyinde olduğuna değinen Ar, Bulgaristan’da yoğun seçim süreçleri, oradaki halkın siyasi partilere güveninin kalmamasının ilgisizliğe yol açtığını vurguladı.
Sakarya
Sakarya’da yaşayan çifte vatandaşlar için de Serdivan ve Ferizli ilçelerinde birer sandık kuruldu. Sabah saatlerinden itibaren Serdivan Beşköprü Mahallesi’ndeki Hacı Emine Oba İlkokulu’na gelen çifte vatandaşlar, kimlik kontrolünün ardından oylarını kullandı.
Oyunu kullanmasının ardından AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Sakarya Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erdinç Bilaloğlu, seçimlerin hayırlı olmasını diledi.
En son Nisan 2023’te Bulgaristan parlamento seçimlerine katıldıklarını anımsatan Bilaloğlu, o dönemde ülke genelinde yüzde 40’a yakın çok düşük oy kullanıldığını söyledi.
Bilaloğlu, “Buradan benim çağrım; bütün çifte vatandaşlığa sahip hemşehrilerimiz gelip oylarını, demokratik haklarını kullansınlar. Bulgaristan’daki hemşehrilerimize, soydaşlarımıza, ağabeylerimize, kardeşlerimize, yakınlarımıza destek sağlayalım.” dedi.
Bilaloğlu, Bulgaristan’ın iki yıldan beri şimdikiyle 6’ncı seçime gittiğine işaret ederek, “Bulgaristan’da siyasi istikrarsızlık devam etmektedir. Bu istikrarsızlığın siyasi ve ekonomik itidale kavuşması için hepimiz görevimiz gereği oylarımızı kullanmamız gerekiyor.” diye konuştu.
Bulgaristan’da Türkleri temsil eden partinin başarı sağlayacağını umduklarını dile getiren Bilaloğlu, “İnşallah iyi katılım sağlanır, Türkleri temsil eden parti de koalisyonda yer alır ve siyasi belirsizliğin sonuna gelinmiş olur. Bulgaristan’daki vatandaşlarımız için inşallah hayırlı sonuç alınmış ve daha güzel yaşam ve refah seviyelerine gelinmiş olur.” ifadesini kullandı.
Konya
Konya’da yaşayan çifte vatandaşlık sahibi seçmenler, Bulgaristan’daki seçim için sandık başına gitti.
Sabah erken saatlerde merkez Selçuklu ilçesindeki Kazım Özenç Seçen Ortaokulu’na gelen seçmenler, kimlik kontrollerinin ardından oylarını kullandı.
Konya Balkan Türkleri Muhacir Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Çakıcı, dernek üyeleri ve yetkililer, oy kullanmak için gelenlere yardımcı oldu.
Çakıcı, AA muhabirine, seçimler için Türkiye’de 23 ilde 166 sandık kurulduğunu söyledi.
Konya’da 150’ye yakın çifte vatandaşın bulunduğunu dile getiren Çakıcı, “Bulgaristan’daki koalisyonların dağılmasından dolayı bu üç senede 6. seçim söz konusu. Tabii buradaki Bulgaristan vatandaşlarına oy kullanmaları için bu imkanı sağladık. Daha önce Ankara’ya gidiliyordu oy kullanmak için. Güzel bir seçim olmasını, Bulgaristan için hayırlı olmasını diliyoruz.” diye konuştu.