Türkiye’de yaşayan Bulgaristan vatandaşları, ülkelerindeki siyasi istikrarsızlığın son bulmasını istiyor

İkili vatandaşlar, ülkelerinde 27 Ekim’de yapılacak erken genel seçim için Türkiye’de kurulacak 168 sandıkta oy kullanacak.

Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-TÜRK) Onursal Lideri Dr. Bayram Çolakoğlu, AA muhabirine, Bulgaristan’da son 3 yıldır çok önemli siyasi istikrarsızlık yaşandığını, bu süreçte kurulan hükümetlerin 6 aydan fazla ömür süremediğini söyledi.

Fotoğraf: Şahin Oktay/AA

Bulgaristan’da cumhurbaşkanının yetkisi dahilinde kurduğu hükümetlerle devletin yönetildiğini lisana getiren Çolakoğlu, parlamentoya çok sayıda küçük parti girdiğini, koalisyon hükümeti oluşturulamadığını kaydetti.

Çolakoğlu, seçimlerin yenilenme sıklığı ve partilerin uzlaşmaz halinin Bulgaristan vatandaşları ortasında büyük bıkkınlığa neden olduğuna işaret ederek, “Bu bıkkınlık da seçime katılmayı engelliyor. Bu Türkiye’de yaşayan ikili vatandaşlara, Bulgaristan Cumhuriyeti vatandaşlığını taşıyan vatandaşlarımıza da yansıyor. İştiraklerde düşüş oluyor.” tabirlerini kullandı.

“Çevrim içi dilekçe sayısı yüzde 30 düştü”

Seçimlerde yurt dışında sandık açılması için verilen çevrim içi dilekçe sayısında yüzde 30 düşüş yaşandığını bildiren Çolakoğlu, bunun seçime iştirak sayısının düşeceğine dair bir işaret olduğunu vurguladı.

Çolakoğlu, Bulgaristan seçimleri için Türkiye’de 168 sandık kurulacağını belirterek, “168 sandık hayli yüksek bir sayı. Herkesin rahatça oy kullanabileceği bir oran. Sandık sayısı iştiraki ne kadar tesirler? Kolaylaştırır ancak vatandaşı motive eden bir ögenin olması lazım. ‘Bir şey değişmez’ beklentisi olduğu sürece iştirak da düşük kalıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de oy kullanabilecek ikili vatandaş sayısının 250 bin civarında olduğunu, bu sayının hiçbir vakit sandığa yansımadığını aktaran Çolakoğlu, şunları söyledi:

“2009 yılı Türkiye’de en fazla oyun kullanıldığı yıldır. Yaklaşık 90 bin kişi oy kullandı. Bir daha da o sayıya ulaşılmadı. Geçtiğimiz yıllarda cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldığı devir bir Türk aday olarak, Hak ve Özgürlük Hareketinin eski genel başkanı Mustafa Karadayı da cumhurbaşkanı adayıydı. Onun da tesiriyle 60 bin civarı oy kullanıldı. Sonra tekrar düştü. Bu potansiyelin harekete geçeceğini düşünmüyoruz. Eğilim birebir.”

“Tablonun çok fazla değişeceğini düşünmüyoruz”

Çolakoğlu, Bulgaristan’da en az 7 partinin Meclise girmesinin beklendiğini aktararak, “Biz tekrar bir hükümet kurulabileceğine, istikrarlı bir hükümetin kurulabileceğine dair maalesef çok fazla bir ümit besleyemiyoruz. Tablonun çok fazla değişeceğini düşünmüyoruz.” dedi.

Eski Başbakan Boyko Borisov’un 2-3 yıl evvel başkanlık sistemine geçilmesi konusunu gündeme getirdiğine, bu tekliflerin çok tartışılmadan ve ön yargılarla önünün kesildiğine işaret eden Çolakoğlu, seçimlerde tekrar bir istikrarsızlık çıkması durumunda, bu bahsin tekrar gündeme geleceğini ve daha fazla tartışılacağını düşündüğünü kaydetti.

Bayram Çolakoğlu, Bulgaristan’ın istikrara kavuşmasının Türkiye’de yaşayan ikili vatandaşlar için de bir avantaj olacağını vurgulayarak, kelamlarını şöyle tamamladı:

“Şu an geldiğimiz noktada hükümeti A kişisi kurmuş, B partisi kurmuş çok kıymetli değil. İstikrarlı bir hükümetin kurulması, şu an birinci öncelik haline geldi. Bulgaristan’da o denli bir noktaya gelindi ki; vatandaş şu an herhalde ‘istikrarlı bir hükümet kurulsa ya kim kurarsa kursun’ diyecek duruma geldi. Türkiye’de yaşayan ikili vatandaşlar için de ben bu türlü bir durum olduğunu iddia ediyorum. Zira burada da bir bıkkınlık var. Türkiye’den sandık açılması için yapılan müracaatlarda da önemli bir düşüş var, nisan ayındaki seçime nazaran. Bu bize, burada da iştirakin düşeceğini gösteriyor.”

“Koalisyon hükümeti çok uzun ömürlü olamıyor”

Sakarya Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Erdinç Bilaloğlu da Bulgaristan’da yüzde 4 seçim barajı bulunduğunu, yaklaşık 6-7 partinin bu barajı geçebildiğini, ülkede tek başına hükümet kurulamadığını anlattı.

Ülkenin koalisyon hükümetleriyle yönetildiğini lisana getiren Bilaloğlu, şunları söyledi:

“Farklı görüşlere sahip partiler bir ortaya geldiğinde, bu koalisyon hükümeti çok uzun ömürlü olamıyor. Bulgaristan’ın bir an evvel istikrara kavuşmasını temenni ediyoruz. İkili vatandaşlar olarak, istikrarın sağlanması niyeti doğrultusunda oy kullanıyoruz. Bu seçim inşallah son olur ve bir istikrar kelam konusu olur. Oradaki vatandaşlar da rahat bir nefes alır, biz de.”

Fotoğraf: Emre Ayvaz/AA

Bilaloğlu, Türk ve Müslümanların ağır olarak desteklediği Hak ve Özgürlükler Hareketinin kendi içinde yaşadığı uyuşmazlıklar nedeniyle ikiye bölündüğüne dikkati çekerek, “Amacımız Bulgaristan’da yaşayan Türklerin oylarının hiç bölünmemesi, Bulgaristan’daki ve Türkiye’de yaşayan ikili vatandaşlarımızın güçlü bir iradeye sahip olmasıydı lakin ikiye bölünmüş oldu. Aklın, mantığın hakim olacağı bir seçim olmasını temenni ediyoruz.” sözlerini kullandı.

Bilaloğlu, Sakarya’da, Serdivan Hacı Emine Oba İlkokulu ve Ferizli Halk Eğitim Merkezi’nde sandık kurulacağını, elektronik posta yoluyla müracaat yapamayan ikili vatandaşların, seçim günü dilekçe vererek oy kullanabileceğini bildirdi.

Seçimin sağlıklı ve sıkıntısız geçmesi için ellerinden gelen uğraşı gösterdiklerini aktaran Bilaloğlu, “Bugüne kadar çok fazla seçime gittik lakin insanlarımız yılmasın. Demokratik haklarını kullansınlar. İnşallah bu son olur. Vatandaşlarımıza davetimiz; herkes gelsin, oyunu kullansın.” dedi.






AA

Read Previous

İtalya Arnavutluk’a sığınmacı taşımaya başladı