Türkiye’de eğitim alan Bosnalı subay Muliç: Benim için özel bir onur ve ayrıcalıktı

Türkiye’de hem askeri lise hem de harp akademisi eğitimini tamamlayıp ülkesine dönen ve Bosna Hersek Genelkurmay Başkanlığı Özel Kalemi’nde görev yapan Teğmen Smail Muliç, askeri eğitimini Türkiye’de almanın ve dünyanın en prestijli askeri okullarından birinde ülkesini temsil etmiş olmanın gururunu yaşıyor.

Muliç, BalkanNews’e verdiği röportajda, 2006 yılında ilk kez askeri eğitim için Türkiye’ye gittiğini belirterek, 2011 yılında Kara Harp Akademisi’ne girdiğini ve 2015 yılında buradan başarıyla mezun olduğunu anlattı.

Türkiye’deki askeri okullarda eğitim alma ilanının babasının bir gazetede gördüğünü aktaran Muliç, Bosna Hersek Savunma Bakanlığı’nın bu ilanına babasının tavsiyesi üzerine başvurduğunu kaydetti.

Muliç, “Bir yanda çocukluğumdan beri üniformaya beslediğim aşk, diğer yanda ise küçük yaştan beri düzenli olarak yaptığım spora karşı sevgim, 15’ten küçük bir yaşta, ileride büyük bir meydan okuma ve sorumluluk olacak bir şeye başlama kararıma katkıda bulundu.” dedi.

2006’da başvuru şartlarını başarıyla sağladıktan sonra bir arkadaşı ile Türkiye’ye gittiğini aktaran Muliç, “Dünyanın en iyi askeri kurumlarından birinde ülkemizi temsil etmek, benim için özel bir onur ve ayrıcalıktı.” diye konuştu.

Muliç, Türkiye’de eğitim almanın kendisi için çok güzel ve değerli bir deneyim olduğunu belirterek, “Aslında askeri lise, harp akademisinde karşımıza çıkacak şeylere bir hazırlıktı. Askeri liseyi başarıyla bitirdikten sonra, 2011 yılında, kurulduğu 1834 yılından bu yana, modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün de aralarında bulunduğu önemli sayıda Türk devlet adamı yetiştirmiş olan Ankara’daki Kara Harp Akademisi’nde eğitimime devam ettim.” dedi.

Halen Bosna Hersek’ten 77 subay adayının Türkiye Cumhuriyeti’ndeki askeri akademilerde eğitim aldığını aktaran Muliç, “Onlar, NATO standartlarına uygun olarak geniş bir bilgi yelpazesine ve Bosna Hersek’e döndüklerinde bunu meslektaşlarına aktarma fırsatına sahip olan kişilerdir.” dedi.

Türkiye’deki askeri akademilerin sadece askeri beceri ve ahlaki değerleri öğretmekle kalmayıp, aynı zamanda vatanseverliği ve geleceğin subay kadrosunu süslemesi gereken tüm nitelikleri de öğrettiğini vurgulayan Muliç, “Hayatta bir şeyler başarmak istiyorsanız, konfor alanınızdan çıkmanız gerekir. Bunun bilincinde olarak hedefimde istikrarlıydım ve birçok fedakarlığa hazırdım. Tabii ki 15 yaşında bir çocuk olarak ailemden, arkadaşlarımdan ve devletimden ayrılmak benim için kolay değildi. Tabii ki, diğer ülkelerde öğrenme ve eğitim, hem bireysel hem de silahlı kuvvetler için birçok fayda sağlar. Bu vesileyle söyleyebileceğim şey, Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri’nin her bireyi, her üyesi, profesyonel bir kariyer yoluyla hem bölge ülkelerinde hem de dünyada çeşitli kurslar ve eğitimler yoluyla bilgi ve becerilerini belirli kriterlere göre geliştirmeye devam etme fırsatına sahiptir.” ifadelerini kullandı.

“Akademi benzersizdir.” diyen Muliç, sözlerini şöyle tamamladı:

“Sivil fakültelerden farklı olarak sivil ve askeri eğitim sunar, genç subaylar tamamladıkları alanda askeri ve sivil diplomalar alırlar. Akademinin sadece bir kolej değil, bir hayat okulu olduğuna inanıyorum. Askeri akademilerde okumak ufkunuzu genişletir. Belki de hazır bile olmadığınız yetenek ve niteliklerinizi geliştirirsiniz. Bu vesileyle, ilgilenen herkese Bosna Hersek Savunma Bakanlığı’nın hem internet sitesinde hem de sosyal medya hesaplarında yaptığı ilanları takip etmeyi ve askeri akademilere başvurmayı canı gönülden tavsiye ediyorum.”

Kaynak: Balkan News

Read Previous

Beşiktaş Teknik Direktörü Sergen Yalçın istifa etti

Read Next

Kosova Cumhurbaşkanı Osmani, Demokrasi Zirvesi’ne katılıyor