Türkiye Maarif Vakfının Arnavutluk’taki üniversitesinin yayınevi açıldı

Arnavutluk’un başkenti Tiran’da faaliyet gösteren Türkiye Maarif Vakfına (TMV) bağlı Tiran New York Üniversitesinin (UNYT) Yayınevi UNYT Press’in açılışı gerçekleştirildi.

Yayınevinin açılış töreninde konuşan Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay, UNYT Press’in açılışının önemli olduğunu ifade etti.

Üniversitenin Arnavutluk akademisi ile Balkan bölgesindeki ilerlemesinden dolayı gurur duyduklarını dile getiren Atay, “Bir dönem, UNYT’nin Balkanlar’ın Harvard’ı olacak şeklinde bir slogan olduğunu hatırlıyorum. Bu hedef, ulaşılması iddialı bir hedef. Üniversitenin bugün, kendi yayınevine sahip olması yönündeki ilerlemesini bu hedefe ulaşmakta önemli adım olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

Arnavutluk Ulusal Kitap ve Okuma Merkezi Müdürü Alda Bardhyli de bir üniversite yayınevi açılışının kültür, bilim ve akademi dünyası ve eğitim ile alakalı olduğunu söyledi.

Böyle bir adımın bu üst düzey standartlara sahip üniversitenin yöneticilerinin vizyonunu da gösterdiğine işaret eden Bardhyli, bu tür bilgi alanlarıyla yarının daha kültürlü toplum ve dünyasına katkı sağlanacağını vurguladı.

Yayınevinin uzun ömürlü ve çokça kaliteli yayınları olmasını dileyen Bardhyli, “(Yayınevi) Arnavut dilinde var olmaya devam eden ve daha da fazla mevcut olması gereken büyük Türk kültüründen mümkün olduğunca çok yazar ve çeviriye sahip olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

UNYT Rektörü Prof. Dr. Erkan Erdemir de yayınevinin açılışını üniversite için yeni bir an olarak değerlendirerek, “Üniversite olarak asli sorumluluğumuz, mevcut nesillerimiz ve gelecek nesiller için ileri düzeyde bilgi oluşturmak için öğretmek ve aynı zamanda araştırma yapmaktır.” dedi.

UNYT Balkan Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lindita Xhanari Latifi ise üniversite yayınevinin, üniversite içi ve dışında bilimsel bilginin tanıtılması ve geliştirilmesi için bir platform oluşturulması açısından önemli olduğunu kaydetti.

Üniversite yayınevinin aynı şekilde bilimsel araştırma çalışmalarını teşvik ettiğine, üniversitenin akademik itibarının artmasına yardımcı olduğuna ve farklı bilgi alanlarının gelişimine katkıda bulunduğuna dikkati çeken Latifi, “Üniversitemiz, bu yayınevinin açılışı ile akademisyenlerinin artık daha geniş kitlelerce görünür olacak entelektüel yaratıcılığını teşvik etmek, desteklemek ve tanıtmak için önemli bir misyon üstlenmektedir.” şeklinde konuştu.

UNYT Press’in Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığının Teda Projesiyle işbirliği yapmayı hedeflediğini de belirten Latifi, bu kapsamda Türkçeden Arnavutçaya ve özellikle Arnavutçadan Türkçeye edebi, tarihi ve felsefi çeviriler yapılmasının planlandığını sözlerine ekledi.

Bu kapsamda, UNYT Press’in ilk yayını “Balkanlar’da Türkçe Öğretimi ve Türkoloji Sempozyumu” kitabı oldu.






AA

Read Previous

Sırbistan’da 46. KEİ Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı düzenlendi

Read Next

Dünya genelinde her 2 kişiden 1’i yaş ayrımcılığı yapıyor