Arnavutluk-Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası (ATTSO), Türk ve Arnavut iş dünyası temsilcileriyle “ATTSO Talks” konulu istişare toplantısı gerçekleştirdi.
Başkent Tiran’daki bir hotelde düzenlenen etkinliğe, Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay’ın yanı sıra ülkedeki Türk ve Arnavut kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
Atay, burada yaptığı konuşmada, Arnavutluk ve Türkiye’yi iki kardeş ülke olarak nitelendirerek, “Hatta yüzyıllarca iki halk beraber el ele yürümüş. Dolayısıyla dilimiz dışında her şeyimiz ortak. Tarihimiz ortak, kültürümüz ortak, değerlerimiz ortak, hayata bakışımız ortak. Dolayısıyla biz Arnavutluk’u sınır olarak komşu olmasak da bir gönül olarak komşu hissediyoruz ve bütün politikalarımızı da buna göre formüle ediyoruz.” diye konuştu.
ATTSO’nun yüzde 70’e yakın kısmının Arnavut firmaları olduğuna işaret eden Atay, iş ortamı açısından elverişli bir ortama sahip olduklarını ve ATTSO’nun bunu iyi değerlendirdiğini kaydetti.
İki ülke arasındaki stratejik ortaklığına de değinen Atay, 2021’de Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın Türkiye ziyaretinde stratejik ortak oldukları siyasi bildiriye imza atıldığını anımsatarak, şu ifadeleri kullandı:
“İki ülke resmen stratejik ortak oldu. Zaten doğal olarak stratejik ortaktık ama bunu resmileştirdik. Dolayısıyla stratejik ortaklığın da bazı gerekleri var. Sadece ismi stratejik ortaklık olsun diye imzalanan bir doküman değil. Bu dokümanın içinde birçok sektör yer alıyor ve bunlardan en önemlisi de ticaret ve ekonomi, yatırımlar. Bizim iş dünyası olarak, gerek Arnavut iş dünyası gerek Türk iş dünyası olarak bu elverişli zemini, bu özel zemini ve herkes tarafından gıptayla, özenilerek bakılan bu güzel zemini değerlendirmemiz gerekiyor.”
İkili ticaret hacminde bu yıl 1 milyar doları yakalayacaklarını aktaran Atay, bunun ilerletilmesi gerektiğini söyledi.
Arnavutluk’un çok özel bir ülke olduğunu anlatan Atay, “Balkanlar’a baktığımızda, Güneydoğu Avrupa’ya baktığımızda Arnavutluk’un geleceğinin çok daha parlak, çok daha Avrupa Birliği ile bütünleşme çabalarını yakalayacak seviyede olduğunu görüyoruz.” dedi.
ATTSO Başkanı Bilal Kara da ATTSO’nun çalışmalarına değinerek, “Çok sıkı kültürel ve tarihi bağlarımız bulunan hem yakın coğrafyamız hem de gönül coğrafyamız Balkanlar’da ticari anlamda stratejik birçok avantaja sahip Arnavutluk Cumhuriyeti son yıllarda Türk yatırımcıların da ilgisini çekmeyi başarmış, Türkiye’nin bölgedeki en önemli ticari partnerlerinden biri olmuştur.” değerlendirmesinde bulundu.
İki ülke ticaret hacminde çok yakında hedeflenen 1 milyar dolar bandının üzerine çıkmayı hedeflediklerini vurgulayan Kara, “Bu noktada kritik bir pozisyon bulunan Arnavutluk-Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası, her iki ülke arasında ticari bir köprü vazifesi gören yapısıyla hem ikili ticaretin artması hem de karşılıklı yatırım ve istihdamın artırılmasına yönelik faaliyetlerine aralıksız devam edecektir.” dedi.
trtavaz