Türk Demokratik Partisi milletvekili Yusuf Hasani ve Türk Hareket Partisi milletvekili Enes İbrahim kendi facebook hesaplarından “Dillerin Kullanımı Yasası”nı yorumladılar.
TDP milletvekili Yusuf Hasani ‘Eski Hamam, Eski Tas’ başlığı altında “Dillerin Kullanımı Yasası”nı eleştirirken bunun önümüzdeki günlerde yoğun tartışmalara neden olacağını belirtti.
Devamla milletvekili Yusuf Hasani şu ifadelere yer verdi;
“04.08.2017 tarihinde Makedonya Cumhuriyeti Hükümetinin teklifi üzere Bakanlar Kurulundan onaylanan ” Ana dilleri yasası” önümüzdeki günlerde yoğun tartışmalara neden olacaktır.
Kısa bir süre önce Başbakan Zoran Zaev, bu yeni anadiller yasası konulu basın toplantısında, azınlıkta olan tüm halkların anadilleri kullanımında ilerleme sağlanacağını açıklamıştı.
Diğer taraftan yeni anadiller yasasına göz atmış olursanız öyle olmadığı açıkça ortadadır.
İktidardaki Türk partisine gelince, bu konuyla ilgili sessiz kalması, konuya detaylı açıklık getirmemesi düşündürücüdür. Eskiden beri devamlı olarak LAF KALABALIĞI yapan bu anlayış temsilcileri bugüne kadar bu şekilde siyaset yapılamayacağını inşallah şimdi anlamışlardır çünkü siyasi bir partinin ciddiyeti ancak iktidar olunca anlaşılır.
Bugüne kadar yapılan vaadlerin hiçbirinde ciddi bir gelişme olmadığını geçen bu süre içerisinde heppimiz şahit olduk.
Bu meclise teklif edilen yeni anadiller yasasına gelince, Makedonyada yaşayan ve nufusun %20 nin altındaki halkların ( Türkler, Romanlar, Boşnaklar, Ulahlar ve diğer) kendi ANADİLLERİNİ KULLANMA anlamında bir kez daha gündeme getirilmedikleri aşikardır.
Bu yasa teklifi aslında 13.08. 2001yılında imzalanan Ohri Çerçeve Anlaşmasından köken almakla birlikte kısacası gecikmeli bir şekilde de olsa, kısa bir süre sonra Makedonya meclisine gönderilecek ve kısa bir prosedürden geçmesi sağalanacak.
Bu yeni yasa teklifinin amacı, Makedonyada yaşayan nufusun %20 nin üstündeki halkların anadilinin kullanımını düzenlemektir.
Diğer taraftan yıllardır AGİT, AVRUPA BİRLİĞİ temsilcilikleriyle ortaklaşa yapmış olduğumuz görüşmeler, yuvarlak masa toplantılarında her zaman bu sorunu gündeme getirmiştik. Kısacası ne Makedonya hükümeti ne de uluslararası faktör tarafından bunun bir kez daha gündeme getirilmemesi Makedonyada yaşayan soydaşımızı derinden üzmüştür.
Hatırlanacağı üzere TDP Milletvekillerinin üstün gayretleri sonucu:
1. 2005-2006 yılları arasında kimliklerde Türkçe alfabemizin kullanılması sağlandı.
2. 2007 yılında 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı öğretmenlerimize ve çocuklarımıza hediye edildi.
3. 2007 yılında Azınlık Hakları Kanunu meclisten geçmesi sağlandı.
4. 2007 yılında Azınlık Haklarını Geliştirme Ajansı kuruldu.
5. Azınlıkta olan halklara GARANTİLİ MİLLETVEKİLLERİ STATÜSÜ malesef SDSM ve DUİ milletvekillerinin HAYIR oyu kullanmasıyla ve 2000 değiştirgesiyle bloke edildi.
İlerleyen yıllarda TDP nin Belediye meclis üyelerinin üstün çabaları sonucunda Gostivar, Çayır, Studeniçan, Kırçova, Vrapçişte gibi belediyelerde Türkçemizin resmileşmesi çalışmaları başarıyla sonuçlanmıştı.
Sonuç olarak son yaşanan bu gelişmeler doğrultusunda, mevcut hükümetin bir kez daha %20 nin altındaki halkları gündeme getirmediği ve bu son kanun teklifiyle azınlıkta olan halkların anadil kullanımıyla ilgili hiçbir düzeltme teklif etmediği açıkça ortadadır. Bizi üzen tarafı ise bugüne kadar yapılan vaadlerde;
– Makedonyada artık hayatın geri döndüğü,
– Bundan sonra ” Toplum Konseptinin” uygulanacağını duyduk ve hep beraber bunun uygulamada nasıl olacağını merak etmiştik. Fakat yaşanan bu son gelişmeler ise öyle olmadığını kanıtlar gibi ?!
Önümüzdeki günlerde ise neler olacağını hep birlikte Allah nasip ederse görme şansını yakalayacağız.”
Aynı zamanda bu konuya değinen THP milletvekili Enes İbrahim, “Yer aldığımız koalisyon seçim öncesinde Makedonca haricinde diğer dillerin kullanımının ülke genelinde geliştirilmesi konusunda söz verdi. Sözümüzde durduk! Hassas bir dönemdem geçerken, diğer partinin karalama propaganlarına, Türk-Arnavut ilişkilerine zarar veren söylemlerine cevap vermek yerine, sessiz kalmayı tercih ettik. Türkçe’nin kullanımının geliştirilmesi kolay bir süreç değildi. Ancak başardık!
Makedonya’da her vatandaş eşit muammele görecek. Etnik ayrımcılığa son verip, birlikte yaşama kültürünü geliştiriyoruz!” ifadelerini kullandı.