Türk kültürünün dünyaya açılan kapıları

Yunus Emre Enstitüsü, Balkanlar’dan Amerika’ya, Ortadoğu’dan Afrika’ya, Asya’dan Uzakdoğu’ya kadar 40 ülkede 50 merkeziyle hizmet veriyor.

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), dünyanın dört bir yanında 50 merkeziyle Türk kültür ve sanatının kapılarını dünyaya açıyor.

AA muhabirinin YEE verilerinden derlediği bilgilere göre, Enstitü, 40 ülkedeki merkezleri aracılığıyla kültür ve sanatın en güzel örneklerini dünyaya tanıtıyor, kültürel etkileşim ve paylaşıma katkı sağlıyor.

Enstitü, aynı zamanda aralarında müzik, modern ve klasik Türk el sanatları, tiyatro, sinema, fotoğraf, edebiyat ve Türk mutfağının da olduğu alanlarda Türkiye’nin zengin kültür birikimini paylaşmak amacıyla konserler, sergiler, atölye çalışmaları, sahne gösterileri, film gösterimleri, bilimsel toplantılar, aydın buluşmaları, sanat kursları ve benzeri pek çok faaliyet düzenliyor.

Azınlık, soydaş ve akraba toplulukların bulunduğu Balkanlar, Türkiye için coğrafi, siyasi ve ekonomik açıdan olduğu kadar, tarihi, kültürel ve insani bağlar bakımından da öncelik taşıyor. Türkiye’nin ekonomi, kültür, ortak tarihi miras, eğitim, askeri ve güvenlik gibi pek çok alanda ilgili devlet kurumları eliyle yardımlarda da bulunduğu bölgede YEE’nin 8 ülkede 14 merkezi bulunuyor. Balkanlardaki YEE merkezleri, Bosna Hersek, Arnavutluk, Makedonya, Kosova, Sırbistan, Hırvatistan, Romanya ve Karadağ’da yer alıyor.

Avrupa’da 9 ülkede 11 merkez

Türkiye, 2005’ten bu yana Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakereleri yürütüyor. Türkiye, birliğin 6. büyük ticaret ortağı kabul ediliyor. Avrupa’da Türk nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Almanya’nın Berlin ve Köln kentlerinin yanı sıra Hollanda’nın Amsterdam, İngiltere’nin Londra, Avusturya’nın Viyana, Fransa’nın Paris, İtalya’nın Roma, Belçika’nın Brüksel, Macaristan’ın Budapeşte ve Polonya’nın da Varşova kentlerinde YEE merkezleri bulunuyor.

YEE’nin yurt dışındaki merkezlerinde şimdiye kadar 47 bin 885 kişiye Türkçe öğretilirken “Seçmeli Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Projesi” kapsamında 33 bin 376, “Türkoloji Projesi” kapsamında da 18 bini aşkın kişi, bu derslerden yararlanarak Türkçe öğrendi.

Düzenlenen kültür sanat faaliyetleri ile de birçok kişiye ulaşıldı. Enstitünün söz konusu etkinliklerinden 2014’te 230 bin, 2015’te 400 bin ve geçen yıl da 600 bin kişi yararlandı.

Kaynak:AA

Read Previous

DOST Partisi ilk sınavından başarıyla çıkacağına inanıyor

Read Next

Bulgaristan’dan Türk gazetecilere engel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *