Kriz yönetimi faaliyetlerine ilişkin 12 Ağustos 2016 tarihli rapora göre Makedonya’daki selzedelere Türkiye’den herhangi bir yardım yapılmadı. TİMEBALKAN dün Kriz Yönetimi Merkezi’ne e-posta göndererek yabancı ülkelerden yapılan yardımlarla ilgili bilgi istedi. Maalesef şu ana kadar geri dönüş olmadı.
TİMEBALKAN
Kriz yönetimi, faaliyetlerine ilişkin hazırladığa rapora göre Üsküp’teki selzedeler için şu ülkeler techizat yardımında bulundu: Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Yunanistan, Slovakya ve Bulgaristan. Sözkonusu yardımda Yunanistan’ın 5 mobil su pompası (800 lt / dak) ve 5 Jeneratörü (10 KVA) yer alırken, Türkiye’nin yardımları görmezden geliniyor. Dışişleri Bakanlığı, diğer devlet kurumlarına yapılacak insani ve techizat yardımlarının yanı sıra yabancı ülkelerden gerçekleşen bağışları da açıkladı.
Raporda sözü edilen ülkeler şunlar: İtalya (200.000 avro), Kara Dağ (100.000 avro), ABD (30.000 dolar), Arnavutluk (100.000 avro), AGİT (20.000 avro), Avusturya (500.000 avro, yardım şekli henüz net değil), Çek Cumhuriyeti (60.000 avro). Rapora göre köylerdeki sokak ve evlerin temizlenmesi ve teknik destek için Bulgaristan’dan 14 itfaiye ekibi Makedonya’ya gelmiş bulunmakta. Bunun yanı sıra Bosna Hersek’ten de 14 itfaiye ekibinin gelmesi bekleniyor. Kriz yönetimi faaliyetlerine ilişkin rapora göre UNDP, Dünya Bankası ve AB’den de yardım yapılmasının öngörüldüğü belirtiliyor.
Sel felaketinin yaşandığı ilk günlerde sel bölgesine ilk giden büyükelçi Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil olurken TİKA’da 500 adet acil yardım paketi dağıttı.
Cuma günü (12.08.2016) sabah erken saatlerden çalışmalara başlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’nden gelen 42 kişi ve 21 araç sel bölgesinde temizliğe başlarken yerel kurumları da harekete geçirdi. Aynı zamanda Türkiye’nin “Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı” (AFAD) ve “Türk Kızılayı” ekiplerinin yanı sıra Bursa Büyükşehir Belediye’sinden gelen dört TIR yardım da görmezden geliniyor.
TİMEBALKAN dün Kriz Yönetimi Merkezi’ne e-posta göndererek yabancı ülkelerden yapılan yardımlarla ilgili bilgi istedi. Maalesef şu ana kadar geri dönüş olmadı.
“İddia ediyoruz ki Makedonya’ya birçok dünya devletinin ve birçok dünya yardım kuruluşunun üstünde bir yardım gelecek”
Her ne kadar Türkiye’nin yardımları Kriz Yönetimi raporunda yer almazsa dahi Türkiye’nin bölgedeki çalışmaları ilk günden itibaren hız kesmeden devam ediyor. Bu konuda Makedonya kamuoyunun bilgilendirilmesi için dün basın toplantısı da düzenlendi.
Türkiye’nin sel bölgesinde yaptığı yardımlar konusunda detaylı bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı ve Kızılay Başkanvekili İsmail Hakkı Turunç, ilk etapta çalışmaların beş bölgede yapıldığını ve şu anda bölgede 42 kişi ve 21 araçın bulunduğunu vurguladı.
Bölgedeki çalışmaların koordinasyonluğunu yapan İsmail Hakkı Turunç basın toplantısında kamuoyunun bilmesinde fayda olan önemli bir konuya da değindi.
Turunç, “İnsani yardım açısından bu faaliyetleri gösterirken, ister yardım malzemeleri dağıtılırken, ister sokaklar, evler, caddeler, ibadethaneler temizlenirken hiçbir ayırım yapmıyoruz. Bir taraftan camiler temizlenirken öbür taraftanda kiliselerin yıkanmasını ve temizliğini sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kızılay Başkanvekili Turunç, ayrıca Türkiye’de Devlet Kurumları’nın ve Kızılayın başlattığı bir kampanyaya vurgu yaparak Türkiye’nin Makedonya’ya en büyük yardımı yapacağını iddia etti.
Turunç, “Türkiyede Devlet Kurumlarımızın başlattığı kampanya var. Kızılayın başlattığı bir kampanya var. Vatandaşımızın göstereceği ilginin şu anda limitini kestirmek mümkün değil. Ama iddia ediyoruz ki birçok dünya devletinin ve birçok dünya yardım kuruluşunun üstünde bir yardım buraya geleceğini ifade edebilirim.” şeklinde konuştu.