Türk balet Kuzey Makedonyalı dansçılara eğitim veriyor

Ankara Devlet Opera ve Balesinin eski baş baletlerinden Bahri Gürcan, Kuzey Makedonya’daki dansçılara eğitim veriyor.

Türk devlet balesinde uzun yıllar başdansçı olarak görev yapan Bahri Gürcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllar yurt dışında birçok yerde dans ettikten sonra son 5 yıldır eğitmenlik yönünde çalışmalar yaptığını, 2007 yılında Ankara’da bir okul kurduklarını ve birçok yetenekli çocuğu keşfettiklerini söyledi.

Dansçılık zamanında uluslararası bir kariyerinin olduğunu, şimdi ise eğitmenlik anlamında uluslararası alanda bir kariyer yapmaya başladığını anlatan Gürcan, “Türk balesini temsilen buraya geliyorum. Türk balesinden bir sanatçının gelip Kuzey Makedonya Devlet Balesine ders vermesi gerçekten güzel bir şey. Daha öncesinde Fransa ve çeşitli ülkelerde dersler verdim.” diye konuştu.

Kuzey Makedonya’daki bale yarışmasına jüri üyesi olarak katıldı

Gürcan, Kuzey Makedonya’daki bir bale yarışmasına 20 Kasım’da jüri üyesi olarak katıldığını, burada dünyanın dört bir yanından yaklaşık 120 dansçının yanı sıra Türkiye’den de iki dansçının yarıştığını belirtti.

Kuzey Makedonya Devlet Balesi sanatçılarına “master class” dersleri vermeye başladığını söyleyen Gürcan, bu derslerin de ciddi anlamda verimli geçeceği ümidini paylaştı.

Gürcan, vereceği eğitimin Kuzey Makedonya’da da sanat anlamında Türkiye ile ciddi iş birliği olması yönünde güzel bir girişim olması temennisinde bulunarak “Dolayısıyla buradan da sanatçılar Türkiye’ye gelip Türkiye’de dans edebilirler, ders verebilirler. Bu, iki ülke arasındaki sanatsal iş birliğini çok ciddi anlamda artıracaktır diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’de bale sanatına çok büyük bir ilgi var”

Türk balesinin kendi ekolünü oluşturmaya çalıştığını, bu anlamda da çok ciddi çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Gürcan, “Türk ekolünden de bir dansçının gelip Kuzey Makedonya’da ders vermesi, onlara da kendileri açısından büyük bir katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Gürcan, Türkiye’de 6 opera binası ve 6 dans topluluğunun bulunduğuna belirterek şöyle devam etti:

“Çok çeşitli konservatuarlar, çeşitli özel okullar var. Türkiye’de de bale sanatına çok büyük bir ilgi var, sonuçta dans bütün toplumların kültüründe olan bir sanat dalı. Bale de bunun en üstünde oturuyor. Dolayısıyla evrensel bir sanat oluşundan dolayı da ülkemizin kültürünü, müziğini, tınısını bütün dünyaya ifade etmek için aslında çok önemli bir silah diye düşünüyorum. Ülkemizde ciddi anlamda yapılan çalışmalarla bale sanatı önemli bir noktaya geldi, artık dünyaya açılmanın vakti geldi diyorum.”

Türk dansçıları birinci ve ikinci oldu

Gürcan, 20 Kasım’da düzenlenen bale yarışmasında iki Türk genç baletin birinci ve ikinciliği elde etmesini de değerlendirdi.

Bu başarının kendilerini çok mutlu ettiğini vurgulayan Gürcan, iki dansçının da Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı ile Dünya Dans Merkezi öğrencileri olduğunu söyledi.

Üsküp’te düzenlenen Uluslararası Dans Yarışması’nda (Stage 2021) birinci olan Nilay Tahiroğlu, 9 yıldır bale yaptığını belirterek “Her şey çok güzel gidiyor. Buraya yarışmaya geldik. Birinci oldum. Mutluyum, güzel bir yarışmaydı.” dedi.

Yarışmanın ikincisi Beril Ada Özdemir de baleyle 7 yıldır ilgilendiğini söyledi. Özdemir, “Buraya gelmek benim için çok güzel. Bahri hocayla çalışmak benim için gurur verici. Bu yarışmada da ikincilik madalyası aldığım için çok mutluyum.” diye konuştu.

AA

Read Previous

Boçvarski: Şirketin çalışma ruhsatının iptali için bir prosedür başlattık

Read Next

Sırbistan’da roket fabrikasında patlama: 2 ölü, 16 yaralı