Sofya’da düzenlenen “Balkanlarda Doğal Gaz Projelerinin Geliştirilmesi ” konulu yuvarlak masa toplantısında yaptığı konuşmada “East-West Institute” adındaki sivil toplum kuruluşunda enerji güvenliği konusunda kıdemli asistan olarak görevli Danila Boçkarev, “Türk Akımı doğal gaz boru hattının güzergahının Balkan ülkelerinden geçen kısmının inşaatının önünde hiçbir engel yoktur. Siyasi açıdan Kuzey Akım 2 projesininkine benzer engel bulunmamaktadır” diye kaydetti.
Boçkarev, bu projeyle ilgili sorunun boru hattının kapasitesi ve Balkan güzergahında altyapı konusunda olabileceğini açıkladı.Onun ifadesine göre, birkaç gün önce kabul edilen yeni Avrupa Birliği (AB) Doğal Gaz Direktifi’nin Balkanlar’daki altyapının üzerinde etkisi olacak.
Bulgartransgaz Şirketi’nde kıdemli uzman olarak görev yapan Dimitır Şterev, “Ülkemiz AB gerekliliklerine uygun bir şekilde Türkiye’den gerekli miktarda doğal gazı almak ve transit sistemin kapasitesini geri kazanmak için elinden gelen her şeyi yapmak zorundaydı” dedi. Uzman, 1 Ocak 2020’den itibaren doğal gaz tedarik noktasının güneyden değişeceğini de sözlerine ekledi.
Bulgaristan üzerinden geçen boru hattı kesimi için tüm ihale prosedürlerinin başarıyla gerçekleştirildiğini belirten Şterev, “Transit sistemin kapasitesini geri kazanacağız” dedi. Bulgaristan, Türkiye’den veya Avrupa’nın diğer bölgelerinden gelen başka doğal gaz boru hattı projeleri ortaya çıkarsa gaz boru hattı ağını geliştirmeye devam edecektir.
Şterev, “İşler iyi gidiyor, gecikme yok. Boru hattı inşa edilecek. Burgartransgaz, åkonomimiz için büyük önem taşıyan bu boru hattı kesimini inşa etmek için tüm teknik ve finansal kabiliyetini kullanır” dedi.
Eski Ekonomi ve Enerji Bakanı Rumen Ovçarov’un ifadesine göre, büyük olasılıkla Rusya ile Ukrayna arasındaki doğal gaz transit sözleşmesi yenilenmeyecek. Ovçarov,” Türk Akımı doğal gaz boru hattının ülkemiz topraklarından geçen kesimini inşa etmezsek son derece zor bir durumda kalabiliriz” diye sözlerine ekledi.
Kırcaalihaber