Makedonya’nın doğu bölgesinde Pehçevo Belediyesine bağlı Türk köyü olan Tsirnik’te vatandaşlar 3-4 yıl öncesine kadar var olan Türkçe derslerinin geri çevrilmesini istiyor. Tsirnikli doğumlu olan ve şu anda Üsküp’te Ekonomi Fakültesi’nde eğitime devam eden Emrah Grutkov, “Üsküp’te okuyorum ama ailem Tsirnik’te yaşıyor. Köyde Türk nüfusunun yarısı Türkçeyi bilmiyor ya da çok az biliyor. Ben bunu değiştirmek için ilgileniyorum. Türkçe dilini unutmasınlar diye” ifadelerini kullandı. Eğitim ve Bilim Bakanlığı Pedagoji Kurumu Müdürü Muhittin Kahveci, Türkçe eğitimin başlaması için ilk önce oradaki halkın kendi inisiyatifi ile imzalar toplaması ve toplanan imzaların belediye üzerinden Milli Eğitim Bakanlığı’na yollamaları gerektiğini vurguladı.
Hüsamettin GİNA / TİMEBALKAN ÖZEL HABER
Tsirnik köyünün nüfusu 1000 kişi ve bunlardan yüzde 60’nın Türk olduğunu belirten Emrah Grutkov, 3-4 yıl önceye kadar seçmeli ders olarak verilen Türkçenin müfredattan kaldırılmasının üzüntüsünü yaşadıklarını vurguladı.
TİMEBALKAN’a açıklamalarda bulunan Ekonomi Fakültesi üçüncü sınıf öğrencisi Emrah Grutkov, dersin neden kaldırıldığını bilmediğini, kendilerine bu konuda hiçbir bilgi verilmediğinin altını çizerek “Böylece köy sakinlerinin Türkçe öğrenmeleri için var olan tek yol da kapandı” şeklinde konuştu.
“Türk siyasilere de bildirdim ama kimse ilgilenmedi”
“Üsküp’te okuyorum ama ailem Tsirnik’te yaşıyor. Türk nüfusunun yarısı Türkçeyi bilmiyor, ya da çok az biliyor. Ben bunu değiştirmek için ilgileniyorum. Türkçe dilini unutmasınlar diye” ifadelerini kullanan Emrah Grutkov, Tükçenin hem okulda, hem de okula gitmeyenler için özel Türkçe dersler yapılmasını istediklerini vurguladı.
Emrah, 3-4 yıl öncesine kadar birnci sınıftan dokuzuncu sınıfa kadar öğrenciler için haftada 3 Türkçe dersi yapıldığını kaydederek “Tsirnik köyündeki Vanço Kitanov okulunda yaklaşık 50 Türk öğrenci var. Hepsi Türkçe dersini geri istiyor. Bu konuyu Türk siyasetçilere de bildirdim. Kimse ilgilenmedi” dedi.
“Durumun özellikle hükümette olacak Türk partilerine de arz edilmesi gerekiyor”
Tsirnik köyündeki Türkçe eğitim sorununu Eğitim ve Bilim Bakanlığı Pedagoji Kurumu Müdürü Muhittin Kahveci’ye de sorduk.
Tsirnik köyünde seçmeli olarak Türkçe derslerin başladığını kaydeden Muhittin Kahveci, “Türkçe eğitimin başlaması için öncelikle ilk adımın orada yaşayan vatandaşlardan, ebeveynlerden atılması lazım. Yaptığımız çalıştayda da bu sorunları konuştuk, sadece Tsirnik değil, mesela Türkçe eğitim istendiği her yerde ebeveynlerden inisiyatif gelmesi gerekiyor. Biliyorsunuz Eğitim Bakanlığı direk konunun muhatabıdır ama ondan önceki muhataplar belediyelerdir. Belediyeler üzerinde dilekçe yapılarak Milli Eğitim Bakanlığına gelmesi ve bu konuda da siyasi destek sunulması lazım” ifadelerini kullandı.
Okul dışında Türkçe ders yapılmasının dernekler veya Yunus Emre Enstitüsü’nin yardımıyla olabileceğini vurgulayan Pedagoji Kurumu Müdürü Kahveci, “Bu durumun özellikle hükümette olacak Türk partilerine de arz edilmesi gerekiyor. Bu iş sonunda siyasi destekle olur, bunun gizlenmemesi lazım. Koordineli bir şekilde öncelikle oradaki halkın kendi inisiyatifi ile imzaların toplanması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“İmzalar bir yıl önce toplandı”
Emrah Grutkov, bir yıl önce bütün köyde ev ev gezilerek Türkçe derslerin yapılması için imzalar toplandığını ve Eğitim Bakanlığına gönderildiğini vurguladı.
Hatırlanacağı üzere, geçenlerde Eğitim ve Bilim Bakanlığının himayesinde, TİKA ve Yunus Emre Enstitüsünün destekleriyle düzenlenen “Makedonya’daki Türkçe Eğitimde Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı çalıştayın sonuç bildirisinde de bu sorun kaydedilmişti.
Sonuç bildirisinin 15. maddesinde “Türkçeyi yaygın olarak kullanamayan soydaşların bulundukları bölgelerde Türkçe eğitim veren sınıfların açılması” ifadeleri yer aldı.