Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH) bugün 57 milletvekili oyu ile kabul edilen vatandaşlık yasa değişikliği ile ilgili bildiri yayınladı.
TMBH Genel Başkanı Erdoğan Saraç imzasıyla yayınlanan bildiride, vatandaşlık yasa değişikliğinin Arnavut iktidar ve muhalefet partilerinin doğrudan doğruya hükümete şantaj yaparak kabul edildiği belirtildi.
TMBH olarak bu yasanın Meclis’ten geçmesini memnuniyetle kabul ettikleri belirtilen açıklamada, “Bu yasanın Eski Yugoslavya topraklarında yaşayan Arnavutlara yarayacağını da belirtmekte fayda vardır. Onlar haklı olarak bu yasadan ve uluslararası mevzuattan yararlanarak, kolay bir şekilde Makedonya vatandaşlığına kabul edileceklerdir. Ayrıca Eski yasanın 8 maddesinin ikinci fıkrasının değişmesiyle, yani ‘’anavatan’’ kavramının çekilmesiyle, Makedonya’dan farklı sebeplerden dolayı Türkiye’ye göç etmiş soydaşlarımıza da yeniden Makedonya vatandaşlığına hukuki başvuru hakkı tanımaktadır.” denildi.
İsim vermeden TDP ve THP’ye eleştiriler yöneltilen açıklamada, “Bugün diğer partilerimizin bildirilerine baktığım zaman, bu yasadan aslan payı çıkarmak pahasına söylemlerde bulunmaktadırlar. Hatırlatmak istiyorum, benim bu konudaki mücadelemi herkes, kendileri de bilir. Bu yüzden hatırlatmak istiyorum. Ben ve dava arkadaşlarım bu mücadeleyi yürütürken, onların hala bu piyasada bezleri yoktu. Bu yüzden yasanın Cumhurbaşkanı tarafından imzalanması ve Resmi gazetede nihai şekli ile yayınlanması gerekmektedir. Ondan sonra sağlıklı bir yorum yapmak mümkündür.” ifadelerine yer verildi.
Şu anda iki milletvekili tarafından verilen demeçlerle soydaşları mağdur duruma düşürebileceğine dikkati çekilen açıklamada, “Bu yüzden yalnız yukarıda zikrettiğimiz maddenin değişmesi, yeniden vatandaşlık elde etme konusunda yeterli değildir. Mutlaka başvuru esnasında aranan koşulların da değişmesi lazım. Orada bir değişiklik yok. Yasanın getirilmesi sebeplerinden birine bakıldığınıda, bu yasadan Makedonya’dan başka ülkelere göçmen olarak gitmiş vatandaşlarımız ve onların ilk kuşağı faydalanabilecektir hükmü bulunmaktadır. Bu yüzden uygulamayı görmeden kesin bir olumlu hüküm beyan etmek, anavatanımızdaki soydaşlarımıza haksızlık olur. Yasanın gidişatını takip ederek, ilgili taraflara sağlıklı bilgiler vereceğimizden herkesin emin olması lazım.” değerlendirmesinde bulunuldu.
Açıklamada, “Ayrıca bu yasanın temel amacı,8 Eylül 1991’e kadar, Makedonyada yaşayan fakat eski Yugoslavya vatandaşı olan veya Eski Yugoslavyanın diğer ülkelerinde yaşayan insanların vatandaşlık statünün çözülmesidir. Bu yasa bunu sağlamaktadır.” denildi.