Tiyatro Kalp Perdesini Açan Bir Sanattır

Güzel sanatların en önemli dalları arasında yer alan tiyatro, toplumların hayatlarında çok önemli bir yere sahiptir. Toplumların temel yapı taşı olan insanın gelişimini sağlayan tiyatro, hislerin ve duyguların olumlu yönde değişimine etki eder. Milletlerin kültürel seviyesi, tiyatro ile yükselir ve olgunluk seviyesine ulaşır. Tiyatro için genel olarak; bir sahnede oyuncular tarafından canlandırılan hikayeler tanımlaması yapılabilir.

Güzel sanatlar içerisinde nadide bir yere sahip olan tiyatro, insanların dünya görüşünü de geliştirmesini sağlar. Tiyatro ile ilgilenen insanların hayata bakış açısı gelişir. Tiyatroyu seven ve tiyatroya ilgi duyan insanların olayları değerlendirirken farklı detaylara da önem gösterdiği görülür. Tiyatro ile sanatsal duyarlılığı gelişen insan, etrafını sadece maddi olarak değil, manevi olarak da değerlendirme kabiliyeti geliştirir.
Tiyatronun izleyiciye olan etkisi, eğitim sürecindeki bir çocuğa okulun etkisi gibidir. Tiyatro izleyen kişinin aklında ve gönlünde farklı dünyalar açılır. Açılan dünyalarla insanın düşünceli ve duygusal yolculuğu başlar. Bu yolculuk esnasında insanın kalp gözü açılır ve düşünce gücü gelişir. İnsan, ancak bu gelişimin sonunda “olgun insan” vasfına ulaşabilir. Çünkü tiyatro kalp perdesini açan bir sanattır.

Tiyatroya ilgi duyan kişi, çevresindeki varlıkları gönül gözüyle görmeye başlar. Ayrıntılara dikkat eder ve daha hassas olur. Herkesten daha yüksek bir duyarlılık seviyesine geçen tiyatro sever, bu sayede toplumda da önemli bir yer edinir.
Tiyatro ile ilgilenen, tiyatroyu seven insanın canlı-cansız her şeye değer verdiği görülür. İnsanlığa değer veren, aynı sosyal çevreyi paylaşan diğer insanlarla empati kurmasını bilen, birlik ve beraberlik içinde yaşamanın güzelliklerinin değerini bilen bir toplum haline gelebilmek adına tiyatroya önem vermek gerekmektedir.

Bu güzel kompozisyonu okuduktan sonra tiyatromuza gidememek ve güzel sanatımızı seyircilerimize sunamamak çok anlamsız ve zor olduğunu bir kez daha farkettim. Fakat diğer yandan tüm dünyanın pandemi salgınıyla savaşmasını görünce bazı zorlukları kabul etmek zorundayız. Bunu kabullenerek , evde kalıp diğer, belkide şimdiye kadar varolduklarını farketmediğimiz yeteneklerimizi kullanmaya başladık. Bunun da sanat kadar değerli olması gerek.

Kısa süre içinde tiyatromuza dönüp , seyircilerimizle beraber olmayı hepimiz istiyoruz tabiki. İsteğimiz ve tiyatromuza karşı ki sevgimiz ne kadar büyük olursa olsun, yaşadıklarımız ve gördüklerimiz “Hayat eve sığar” sözünü tekrar etmemize zorluyor bizleri. Açıkçası bu yıl sahnelenmesi gereken oyunlarımızı sahneleyemediğimiz gerçeği ve M.K Türk Tiyatrosu – Üsküp’ün 70. yıl dönümü jübilesini hazırlayıp da gerçekleştiremediğimizden dolayı kendimi elverişsiz hissetmekten kaçınamıyorum.

Yinede arada bir “kendine gel, elinden bişey gelmez, sağlık her şeyden önemlidir” demekle yüreğime su serpmiş oluyorum.

“Tiyatrolar hayat geçiyor” emrini sabırsızlıkla beklerken bir kez daha , M.K TÜRK TİYATROSU-ÜSKÜP’ ün bu yıl ki sahnelemesi gereken geri kalan oyunları hatırlarken, sizlere sevgi ve saygılarımı sunarım.
Görüşmek üzere…

YASTIK ADAM
Yönetmen: Sibel Abdiu

SİYAH BAKİRELER
Yönetmen: Besfort İdrizi

VİŞNE BAHÇESİ
Yönetmen: Vladimir Milçin

HANIMLAR TERZİHANESİ (Kadın Terzisi)
Yönetmen: Sinişa Evtimov

MUHTEŞEM DİVA( Florence Foster Jenkıns)
Yönetmen: Dragana Miloşevska

Cenap Samet Facebook Sayfası – https://m.facebook.com/cenapsamet1/?ref=bookmarks

Cenap Samet İnstagram Hesabı – https://www.instagram.com/cenap.samet/?hl=bn

Read Previous

Vizyon Üniversitesi öncülüğünde Uluslarası “Online” kongre

Read Next

Makedonyalı futbolcu Jahovic penaltılardan attığı gollerle ‘gol krallığı’ yarışında iddiasını sürdürüyor