Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, TİKA’nın Bosna’da üretici yaptığı şehit yakınları tarafından ziyaret edildi.
Çevik, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ziyaretle ilgili şu görüşleri aktardı:
“Srebrenitsa’da soykırımın yaşandığı 27 yıl önceki acı dolu o yıldan itibaren kalkınmalarına destek vererek birlikte üretim yaptığımız Boşnak gazi ve şehit yakını üreticileri misafir ettik. Onlar da 116 şehit veren Ahmiçi’deki Boşnak anneler gibi tarımsal sanayi tesisine kavuşuyor.
Yüzde 75 işsizliğe ve yüzde 95 göçe maruz bırakılan ülkenin Zenica Doboj / Orta Bosna Kantonu’ndan gelen gaziler tarafından verilen dijital pazarlama, e-ticaret, işletme yönetimi eğitimleri ile üretim ve pazarlama güçlerini ve istihdamı arttıracaklar.”
SREBRENİTSA KATLİAMI
Srebrenitsa Katliamı ya da Srebrenitsa Soykırımı, 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı (Hırvatistan Savaşı ve Bosna Savaşı)’nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu’nun Srebrenitsa’ya karşı giriştiği Krivaya ’95 Harekâtı esnasında Temmuz 1995’te yaşanan ve en az 8.372 Bosnalı’nın Bosna-Hersek’in Srebrenitsa kentinde general Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp ordusu tarafından öldürülmesine verilen addır. Katliamda bir kısım kadın ve küçük yaşta çocuğun da öldürüldüğü, belgelerle kanıtlanmıştır. Sırp Cumhuriyeti Ordusunun dışında katliama “Akrepler” olarak tanınan Sırbistan özel güvenlik güçleri de katılmıştır. Birleşmiş Milletler Srebrenitsa’yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığı katliamı önleyememiştir.
Öldürülen Bosnalı sivillerden birisi olan, 13 yaşındaki Sadık Ömer Hüseinoviç’in mezarı
Srebrenitsa katliami II. Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olması ve Avrupa’daki hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş soykırım olması açısından da önem taşır.
TİKA’NIN ŞEHİT YAKINLARINI SAHİPLENİŞİ
TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, daha önce bir konferans sırasında TİKA’nın Saraybosna’da resmi olarak faaliyetlerine 1995’te başladığını ancak öncesinde de gayrı resmi faaliyetler yürüttüğünü söylemişti. Bosna Hersek’te kalıcı barışın sağlanması için 27 yıllık sürede bine yakın projeyi hayata geçirdiklerini kaydeden Çevik, “Bu süreç içerisinde 350 adet eğitim projesini, 60 adet sağlık, 80 üretim ve ekonomi, 90’a yakın restorasyon projesiyle Bosna Hersek’te 1000’e yakın projeyi uyguladık.” ifadelerini kullanmıştı.
(Gazete Balkan)