Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hungaroloji Anabilim Dalı tarafından “Türkoloji-Hungaroloji Çalışmalarında Gelenekten Geleceğe: Genç Bilim İnsanları Kongresi, Bilimsel İş Birliği Çalıştayı ve Dostluk Köprüsü Buluşması” düzenlendi.
“2024 Türk-Macar Kültür Yılı” kapsamında, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Farabi Salonunda 5-6 Aralık tarihlerinde düzenlenen program, Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Rahman Nurdun, YTB Başkan Yardımcısı Abdulhadi Turus, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Albayrak, Macar Kültür Merkezi Müdürü Aron Sipos, Türk-Macar Dostluk Derneği Başkanı Tosun Saral ile Macaristan’dan ve Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen bilim insanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.
Program, saygı duruşu ve her iki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından açış konuşmaları ile devam etti.
150 kültürel etkinlik
Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis, “2024 Türk-Macar Kültür Yılı” çerçevesinde bugüne kadar Türkiye’de yaklaşık 150 kültür faaliyeti gerçekleştirdiklerini belirterek Ankara Üniversitesi, TİKA ve YTB’ye desteklerinden dolayı teşekkür etti. Rektör Ünüvar ise, Türkiye ile Macaristan arasında çok kadim bir dostluk bulunduğunu belirterek, “Bu dostluklar her felaket ortamında güçlenmiştir, her barış ortamında daha da ileriye gitmiştir. Bundan dolayı da çok memnunuz” dedi.
TİKA’nın katkıları anlatıldı
TİKA Başkan Yardımcısı Nurdun, Türkiye ile Macaristan arasında akademik ve kültürel bağların gelişmesinde TİKA’nın önemli bir rol oynadığını vurguladı. Macaristan’da bugüne kadar eğitimden sağlığa, kültürel mirasın korunmasından akademik iş birliğine kadar birçok proje gerçekleştirdiklerini ifade eden Nurdun, Gül Baba Türbesi restorasyonu, Bektaşilik Müzesi’nin kurulması ve Kanuni Sultan Süleyman’ın kayıp türbesinin yerinin tespiti gibi projeleri hatırlattı.
Açılış töreni Türk ve Macar bilim insanlarının iş birliğini daha da ileriye taşıma temennisiyle sona erdi. Program bilimsel oturumlarla devam etti.