Karadağ’da bulunan 17 ve 18’inci yüzyıllara ait dönemin Osmanlı ve Karadağ ilişkilerini yansıtan Osmanlıca Berat ve Fermanların tanıtım sergisi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) desteğiyle başkent Podgoritsa’da gerçekleştirildi.
Karadağ’ın önemli tarihi ve turistik bölgelerinden biri olan Kotor şehrinde yer alan Perast Müzesi’nde ülkenin önemli tarihi eserlerinin yanı sıra, Osmanlı Dönemine ait Fermanlar ve Beratlar da yer alıyor.
Müze arşivinde bulunan 17 ve 18’inci yüzyıllara ait Osmanlıca belgelerin Türkçe ve Karadağcaya tercümelerinin yapılması konusunda Perast Müzesi ile işbirliği içerisinde TİKA tarafından çalışmalar başlatıldı. Proje ile tarihe tanıklık eden yazışmalar kayıt altına alınarak, ortak kültürel mirasın korunması konusunda büyük katkı sağlandı.
Söz konusu çalışmalar sonucu ortaya çıkan belgelerin, Osmanlı ve Karadağ ilişkilerini gösteren fermanların da bulunduğu tanıtım sergisi TİKA’nın desteğiyle başkent Podgoritsa’da düzenlendi.
Söz konusu tanıtım sergisine, Türkiye Karadağ Büyükelçisi Serhat Galip, Fransa, Azerbaycan, Hırvatistan Büyükelçileri ve Macaristan Karadağ Büyükelçiliği temsilcileri, Karadağ Cumhurbaşkanı Danışmanı Amer Haliloviç, Karadağ Anayasa Mahkemesi üyeleri, Nikşiç Belediye Başkanı Veselin Grboviç, Berane Belediye Başkanı Dragoslav Şçekiç, Kotor Belediye Başkan Yardımcısı Branko Nedoviç, Moykovats Belediyesi Meclis Başkanı Slavenko Blazeviç, Karadağ Dışişleri Bakanlığı, Karadağ İçişleri Bakanlığı, Karadağ Kültür Bakanlığı, Karadağ Avrupa İşleri Bakanlığı temsilcileri, Karadağ Emniyet Teşkilatı temsilcileri, yerel yönetimlerinin temsilcileri, Podgoritsa Kültür Merkezi müdürü Snezana Burzan, Karadağ İslam Birliği temsilcileri (Podgoritsa, Rojaye, Petnitsa, Bar, Ulçin), STK temsilcileri, medya mensupları, TİKA yetkilileri ve birçok davetli katıldı.
Sergide ayrıca Osmanlı Musikisi, Türk Sanat Müziği ezgileri katılımcıların beğenisine sunuldu.
Sergide konuşan Türkiye Karadağ Büyükelçisi Serhat Galip, düzenlenen serginin Karadağ’da bulunan diğer müzelere örnek olacağını belirtti. Osmanlı dokümanlarının tespit edilmesi konusunda Türkiye olarak TİKA vasıtasıyla her zaman işbirliğine hazır olduklarını sözlerine ekleyen Büyükelçisi Galip, TİKA ve Perast Müzesi yetkililerine bu güzel bir işbirliğinden dolayı teşekkürlerini ederek, sergide emeği geçen herkese şükranlarını iletti.
Perast Müzesi Müdürü Andro Raduloviç, Perast müzesinin bugüne kadar Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Karadağ Büyükelçiliği, TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü ile birçok kültür ve tarih konularında işbirliğine vurgu yaparak, söz konusu serginin Perast Müzesinin 80’inci yıl dönümüne denk gelmesinden dolayı ayrıca mutlu olduğunu iletti. Raduloviç, önemli tarih dokümanların Osmanlıcadan, Türkçe ve Karadağcaya çevrilmesinde ve serginin düzenlenmesindeki desteklerinde ötürü TİKA ve Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü yetkililerine teşekkürlerini iletti.
TİKA Karadağ Koordinatörü Ahmet Altun, ortak tarihimizden kaynaklanan bağlardan güç alan Türkiye-Karadağ ilişkilerinin hızla gelişmekte olduğunu belirtti. Koordinatör Altun, Karadağ’ın kalkınmasına Türkiye güçlü desteğini TİKA aracılığıyla vermeye devam ettiğini belirterek, TİKA’nın Karadağ da hayatın her alanında projeler gerçekleştirdiğini kaydetti. Perast müzesinde bulunan Osmanlıca belgelerin ve fermanların tarihin canlı tanıkları olduğunu vurgulayan Altun, projede emeği geçen herkese teşekkür etti.
Kaynak: TİKA