Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin güneybatısında ÜRETEN KADINLAR ”Sera Sebzeciliğini Geliştirme Projesi”ni başlattı.
TİMEBALKAN
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Kuzey Makedonya’nın güneybatısında Pirlepe ve Manastır şehirleri arasında en verimli tarım arazilerinin bulunduğu Pelagoniya bölgesinde Kanatlar ve Budaklar köylerinde yaşayan Türk, Boşnak ve Makedon ihtiyaç sahibi olan çiftçi ailelerin yoğun ilgi ve talebi üzerine iki köyde tespit edilen toplam 100 aileye, verimi yüksek biber ve domates çeşitlerinin yıl boyunca ekiminin sağlanması için seracılık ekipmanları ve tohum desteği hibe edildi.
Kırsal kesimde uygulanacak bu projenin kadınlar tarafından yürütülerek “Üreten Kadınlar” adı ile bölgede kadının ekonomik hayata katılımının sağlanarak, aile gelirlerinin artırılmasına ve halihazırda bölgede sürdürülen işbirliği, güven ve huzurun devam etmesine önemli bir katkı sunması hedefleneniyor.
Projenin amacı kadınların ekonomik hayata katılımlarını sağlamak
Kanatlar’daki sera dağıtım töreninde konuşan TİKA Üsküp Koordinatörü Aytekin Ayden, 100 sera malzemesi ve ekipmanının dağıtımını yaptıklarını belirterek, “Gerek Budaklar Köyü’nde 26 çiftçimizin, Kanatlar’dan da 74 çiftçi ailemizi “Üreten Kadınlar” mottosuyla ev ekonomisine katkı sağlaması noktasında bu projeyi başlatmış bulunuyoruz. Bu proje kapsamında yer alan 100 çiftçi aile içerisinde Makedon, Boşnak ve Türk köylüler bulunmakta” dedi.
Sera alanlarının 25 metre uzunluğunda 5 metre kare genişliğinde olup toplam sera alanının 125 metre kareden oluştuğunu kaydeden Ayden, “Öncelikle hedefimiz iki köyümüzde yaşayan kadınlarımızın aile ekonomik durumlarının iyileştirilmesi vesilesiyle ekonomik hayata katılmalarını sağlamak ve daha sonraki aşamada da bu seralardan üretilecek üstün tohum kalitesiyle domates ve biber ürünlerinin Kuzey Makedonya’da faaliyet gösteren ticari şirketimiz olan Ramstore market mağazalarında pazarlanmasını da öngörüyoruz. Tabi üretimin pazarlamaya uygun ve kaliteli, nitelikli olması şartıyla bizim çiftçilerimize de dağıttımız yüksek kaliteli tohum kullanılacak. Bu vesileyle de daha öncek yıllarda elde ettiğimiz başarıları bu projemizde de elde etmeyi umuyoruz” açıklamalarında bulundu.
Hedefimiz göç olayının önüne geçebilmek
Daha önceki yıllarda TİKA olarak Kuzey Makedonya’da 72 köyde 560 aileye üstün nitelikli domates ve biber tohumları dağıttıklarını hatırlatan Aytekin Ayden, “Bugünkü dağıtım töreniyle de aile sayımızı 700’lere yaklaştıracağız. TİKA olarak bizler hedeflediğimiz özellikle kırsal nitelikli ekonomik kalkınmanın sağlanması ve özellikle de ailelerin maddi gelirlerinin artırılması Kuzey Makedonya’da son yıllarda yaşanan göç olayının önüne geçebilmek ve bu bölgelerde yaşayan aile gelirlerinin artırılmasıyla bu topraklarda yaşamlarına devam etmeleri, refah seviyelerinin artırılması genel anlamda da Kuzey Makedonya’nın bütününde bu refahın yaygınlaşarak ekomonik kalkınmaya destek vermeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Dağıtılan malzemelerle ilgili de bilgi veren Aytekin Ayden, “Özellikle sera malzemeleri, naylonlarımız oldukça kaliteli ve güneşi tamamen direk içeri geçirmeyecek nitelikte ve özellikte. Yine demirlerin paslanmaz olması ve nem tutmayışı da seradaki verimi artıran bir diğer özellik olarak öne çıkmakta. Yine özellikle damla damla sistemini burada uyguluyoruz. Çok ekonomik bir şekilde, çok az bir suyla üretim yapmayı aynı zamanda bu suyun sağlıklı bir şekilde fidelere ulaşabilmesi noktasında da filtre mekanizmalarını kuracağız” dedi.
Ayden, proje sayesinde üretilen ürünlerin pazarlaması noktasında Ramstore ticare şirketi ile işbirliği içinde olacaklarını sözlerine ekledi.
Budaklar köyünden Fikriye Salievska, da tütün, karpuz, biber, domates ve soğan yetiştirdiklerini söyleyerek, TİKA’nın yapmış olduğu bu yardımdan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Fatime Salievska da TİKA’ya bir Türk köyü olarak kendilerini hatırlamasından dolayı teşekkür etti.
Kanatlar köyünden Şefika Suleymanovska da, TİKA’nın kendileri için daha iyi çalışma şartları sunması açısından yaptığı yardımın çok iyi olduğunu söyledi. Çeşitli sebze yetiştirdiklerini söyleyen Suleymanovska, “Türk toplumuna bize sundukları yardımdan dolayı çok teşekkür ederiz. Hiç kimse şimdiye kadar bu şekilde iyi çalışma şartlarının oluşturulması için insani yardımda bulunmadı” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin yardımıyla herşey güzel oluyor
Gonca Tekeşanovska ise “Böyle etkinliklerin olması çok güzel bir şey. Gerek sebzecilik gerekse de hayvancılık konusunda Türkiye’nin yardımıyla herşey güzel oluyor. Hem insanlar hem de ekmek parası adına çok güzel olaylar yapıyor TİKA” şeklinde konuştu.
Üç çocuk annesi Yasmina Nastovska da, sera yapmaları için sunduğu yardımdan dolayı TİKA’ya teşekkürlerini ifade etti. Bunun çok büyük bir yatırım olduğunu kendilerinin bu imkanlara sahip olmadığının altını çizen Nastovska, “Umuyoruz ki daha fazla bu tür yatırımlar olur. İyi meyve vereceğini umuyoruz” açıklamalarında bulundu.