Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Srebrenica, Bratunac, Milići, Vlasenica ve Zvornik Belediyelerinde yürütülen “Aile Çiftçiliği ile Bosna Hersek’te Koyun ve Keçi Genotipin Oluşturulması ve Popülasyonun Artırılması Yoluyla Kırsal Yoksulluğun Azaltılması Projesi” kapsamında 20 aileye toplam 420 adet küçükbaş hayvan desteğinde bulunuldu.
TİKA tarafından Bosna Hersek’de kırsal bölgelerde yaşayan halkın refah seviyesini yükseltecek gelir getirici faaliyetler için çeşitli tarım ve hayvancılık projelerinin hazırlanıp uygulanmasını içeren Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkeleri Gıda ve Yaşam Güvenliği Destekleme Programı altı alt proje ile Eylül ayı itibari ile başlatıldı.
Program dahilinde alt proje olan “Aile Çiftçiliği ile Bosna Hersek’te Koyun ve Keçi Genotipinin Oluşturulması ve Popülasyonun Artırılması ile Kırsal Yoksulluğun Azaltılması Projesi” ile Bosna–Hersek’in Srebrenica, Bratunac, Milići, Vlasenica ve Zvornik Belediyelerini içeren Hersek bölgesinde 20 aile işletmesi çiftliği kurulmuş ve 420 baş koyun dağıtılarak projenin birinci aşaması tamamlandı.
Bosna Hersek gen kaynağı olan yüksek verimli, ikizlik ve süt oranı yüksek Pramenka ırkı damızlık koyunların yetiştirilmesi yoluyla temel ihtiyaçların karşılanması bakımından kadınların sosyo ekonomik yaşama katkıda bulunması amaçlanan projede, seçilen türün agrega genotipinin oluşturulması da ayrıca projenin ara amaçlarından birisini oluşturuyor.
Saraybosna Üniversitesi Ziraat Fakültesi akademisyenlerinin danışmanlığında sahada yürütülen proje 5 yıl süre ile uygulanacak. Aile işletmelerinin her sene 5’er tane kuzusunu sisteme yeni dahil olan ailelere vermesi ile sürdürülebilirliği sağlanacak olan projede, her yılın sonunda yeni yetiştiriciler sisteme dahil edilerek her aile işletmesinin altında sorumlu olacağı yeni aile işletmeleri kurulacak. Aile başına 21 koyun dağıtılarak 20 aile işletmesi çiftliği ile başlanan projede 5 yılın sonunda 800 ailenin sisteme doğrudan katılması ve 4000 insanın projeden yararlanması hedefleniyor. Projede ayrıca çiftçilere, hayvanların bakımı ve beslenmesi, hayvan sağlığı noktasında danışmanlar tarafından eğitim de veriliyor.
Programın alt projelerinin sırayla hayata geçmesiyle bölgede büyük ilgi gören projelere bir çok ülke ve bölgeden talep geliyor. 2001 yılında ailesiyle Bratunac’a geri dönen ve hayvancılıkla geçinen Paša Suljić ‘Ailemin küçük bir koyun sürüsü vardı ve bugün aldığımız 21 koyunla bizim gelir seviyemiz gereken seviyeye yükseltilmiş olacaktır. Sadece kuzuları satarak bile iyi geçinebileceğiz. Seneye başka bir aileye 5 kuzu vereceğim’ diyerek projeden beklentilerini dile getirdi.
Ahududu üretimi ve hayvancılıkla uğraşan Mehmedalija Durmić ‘Bratunac’a 2000 yılında geri döndüm. Çalışıyorum, mücadele ediyorum. Eşim, iki çocuğumla, annem ve görme engelli olan babamla birlikte yaşıyorum. Koyunlarımızın yanında ahududu arazimiz de var. Bu destek bizim için çok faydalı olacak. Aynı şekilde TİKA’ya olan yükümlüklerimizi de yerine getirmeye çalışacağız’ dedi.
Hayvancılığın Bosna Hersek için öncelik tanınan sektörlerden birisi olduğu göz önüne alındığında projenin hem sosyal hem de ekonomik tarafı net olarak ortaya çıkıyor. Her yıl çoğalan hayvanlardan erkek olanların kasaplık ya da damızlık olarak satılması ile doğrudan gelir elde edilmesi ayrıca dişilerden elde edilecek sütün de bölgede özel bir yere sahip yöresel süt ürünleri (peynir) üretimine önemli bir değer katması bekleniyor. Bosna Hersek süt ürünleri sektöründe, yarı sert peynir türlerinin yanı sıra yöresel koyun peynirlerinin de önemli bir yeri bulunmakta olup Türkiye peynir ihracatı açısından büyük bir potansiyele sahip olma özelliği taşıyor.
Kaynak: TİKA