![](https://timebalkan.com/wp-content/uploads/2025/02/tika39dan-bosna-hersek39teki-ilk-ulusal-medikal-kurtarma-ekibine-ekipman-destegi_2.jpg)
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Bosna Hersek’te eğitim ve medikal arama kurtarma operasyonlarında kullanılmak üzere oluşturulan ülkenin ilk ulusal medikal kurtarma ekibi olan Konjic-Prenj Medikal Kurtarma Eğitim Merkezi’ne tıbbi destek malzemeleri sağladı.
Türkiye’de 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan ve “asrın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş depremlerinin iki yıl dönümünde, Konjic-Prenj Medikal Kurtarma Eğitim Merkezi, Konjic İtfaiye Evi’nde itfaiyecilere ve arama kurtarma personeline ilk yardım ve temel yaşam desteği eğitimi verdi. Eğitim programına, Konjic Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Çatiç, TİKA Saraybosna Koordinatörü Erdinç Işık, Hersek Neretva Kantonu Maliye Bakanı Adil Şuta, Konjic-Prenj Medikal Kurtarma Eğitim Merkezi Başkanı Edi Baliç ile arama kurtarma gönüllüleri ve sağlık çalışanları katıldı.
TİKA Saraybosna Koordinatörü Işık, programda yaptığı konuşmada doğal afetlerle mücadelede bilgi ve teknolojinin hayati katkısının altını çizerek, TİKA’nın Bosna Hersek’teki sivil savunma yeteneklerini artırmaya yönelik projeleri hakkında memnuniyetini dile getirdi. Ayrıca, Bosna Hersek’teki ilk ulusal medikal kurtarma ekibinin kurulmasına olan desteğin önemine değinerek, bu ekibin bölgedeki arama kurtarma faaliyetlerine katkı sağlayacak kapasiteye eriştiğini belirtti. Işık, Türkiye’deki deprem sonrası Bosna Hersek’ten Türkiye’ye gelerek arama kurtarma süreçlerine katılan gönüllülere bir kez daha teşekkür etti.
Konjic Büyükşehir Belediye Başkanı Çatiç, TİKA’nın katkısıyla gerçekleştirilen projenin bölge için büyük bir değer taşıdığını ve geçmişte yaşanan sel felaketi döneminde arama kurtarma ekiplerinin öneminin tekrar anlaşıldığını ifade etti. Çatiç, Bosna Hersek’te kurulan bu ilk ulusal medikal kurtarma ekibinin yalnızca Konjic’e değil, tüm ülkeye ve uluslararası alana hizmet vermesi gerektiğini vurguladı.
2017’den bu yana Bosna Hersek Güvenlik Bakanlığı ve AFAD ile iş birliği içinde TİKA’nın Bosna Hersek’te çeşitli arama kurtarma eğitimleri düzenlediği belirtiliyor. Bu eğitimlerde Konjic-Prenj Medikal Kurtarma ekibi hem kursiyer hem de eğitmen olarak yer aldı. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremin ardından Türkiye’ye gelen ekip üyeleri, arama kurtarma çalışmalarında aktif rol alarak birçok insanın hayatını kurtardı. TİKA’nın desteğiyle oluşturulan bu ekip, Bosna Hersek ve çevresindeki afet müdahale kapasitesini güçlü bir şekilde artırarak kritik bir görev üstlenecek.
İHA