Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) 2017’de yapılacak projeleri içeren “Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkeleri Gıda ve Yaşam Güvenliği Bosna Hersek Destekleme Programı”nı eylül ayı itibarıyla başlattı.
TİKA’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, 2015’te başlayıp 2 yıl boyunca Moldova ve Arnavutluk’ta uygulanan Balkanlar ve Doğu Avrupa ülkelerinde kırsal bölgelerde yaşayan halkın refah seviyesini yükseltecek gelir getirici faaliyetleri içeren program Bosna Hersek’te uygulanmaya başlandı.
Bu kapsamda Bosna Hersek’te, Saraybosna Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile iş birliği içinde 1992-1995 arasında yaşanan savaştan ekonomisi en ağır şekilde etkilenen yörelerden biri olan Doğu Bosna’da halka destek olmak için geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan ailelerin yaşam standartlarını yükseltmek amacıyla, tarım ve hayvancılık sektörüne yönelik kalkınma projeleri uygulanacak.
Bratunats’ta paydaş bilgilendirme toplantısı
Program çerçevesinde Bosna Hersek’in Bratunats şehrinde ”Paydaş Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi.
Toplantıya TİKA Saraybosna Koordinatörü Ömer Faruk Alımcı, Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti Başkanı Ramiz Salkiç, Srebrenitsa Belediyesi Meclis Başkanı Alija Tabakoviç, Saraybosna Tarım ve Gıda Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Muhammed Brka, Prof. Dr. Lutvija Kariç, Prof. Dr. Fikreta Behmen, Prof.Dr. Ervin Zeçeviç, Prof. Dr. Admir Dokso, Lejla Spiljak, Bratunats Belediye Başkan Yardımcısı Salih Dubiçiç’in yanı sıra yetkililer ile Bratunats, Zvornik, Vlasenica ve Srebrenitsa şehirlerinden 150 tarım ve hayvancılık üreticisi katıldı.
Toprak hazırlığı yapılıp kış dönemi ekimlerine başlanacak
Proje kapsamında 80 aileye sera hibesi ve sulama sistemi sağlanacak ve proje danışmanının koordinasyonunda toprak hazırlığı yapılıp kış dönemi ekimlerine başlanacak.
“Aile Çiftçiliği ile Bosna Hersek’te Koyun ve Keçi Genotipinin Oluşturulması ve Popülasyonun Artırılması Yoluyla Kırsal Yoksulluğun Azaltılması Projesi” kapsamında da Hersek bölgesinde yoksulluk ve işsizliğin yaygın olduğu kırsal kesimde yaşayan kadınlardan oluşturulacak 40 aile işletmesine 420 damızlık koyun, 420 damızlık keçi dağıtımı yapılarak akademisyen danışmanların uzmanlığı ve organizasyonunda koyun ve keçi yetiştiriciliğinin öğrenilmesi sağlanacak.
HELAL sertifikaları ile sertifikalandırılacak
Bosna Hersek’te ilk defa uygulanan bu projeye, ilk etapta 50 kişiyle başlanacak pilot uygulama sonrasında yaygınlaştırılarak 5 ayrı belediyede 500 kişi ile sürdürülecek.
Proje çerçevesinde ayrıca bölgede bir bal paketleme tesisinin kurulması planlanıyor. Bu şekilde yıllık 50 tondan fazla bal hijyenik olarak katma değeri yüksek olan cam ambalajla paketlenerek HACCP ve HELAL sertifikaları ile sertifikalandırılacak ve marka değerinin artırılmasıyla ürün pazarının gelişmesine katkı sağlanması hedefleniyor.
Kaynak: AA