Türkiye ile Macaristan arasındaki ilişkilerin 100. yılı olması dolayısıyla ilan edilen “Türk-Macar Kültür Yılı” kapsamında TİKA tarafından gerçekleştirilecek etkinliklerin ilki Budapeşte’de tertip edildi.
Türkiye ve Macaristan arasında 100 yıl önce başlayan diplomatik ilişkiler kapsamında, 2024 yılı “Türk Macar Kültür Yılı” olarak ilan edilmişti. Bu çerçevede iki ülkenin ilgili kurumları karşılıklı olarak bir dizi etkinlik ve proje planlayarak uygulamaya başladılar.
TİKA TÜRK- MACAR TÜRKOLOGLARI BİR ARAYA GETİRDİ
“Türk-Macar Kültür Yılı” kapsamında 2024 yılı içerisinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından icra edilecek etkinliklerin ilki Budapeşte’de düzenlendi. Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de ELTE Üniversitesinde ilk olarak sempozyum ve sergi açılışları gerçekleşti. TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Türkiye Cumhuriyeti Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu ve ELTE Üniversitesi Filoloji Fakültesi Dekanı tarafından açılan sergiye akademisyenler ve öğrenciler büyük ilgi gösterdi.
“TİKA’nın Türk-Macar Ortak Kültürüne Katkıları” konulu sergide ise TİKA nın paylaşılan somut ve soyut kültürel miraslara yönelik uyguladığı projeler ziyaretçilere sunuldu. Bu çerçevede; Gül Baba Türbesi, Zigetvar Kanuni Sultan Süleyman Türbesi Kazı Çalışmaları, Kanuni Sultan Süleyman’ın Kayıp Mezarı Çalışmaları Paneli, Zigetvar Türk-Macar Dostluk Parkı, İbrahim Peçevi Heykeli ve Kitabı, Elte Üniversitesi Türkoloji ve Szeged Üniversitesi Türkoloji Bölümü Tadilat- Donanımı, Türk Mutfağı Dersleri ve Türk Kültür Mirası Kitapları Projeleri gibi TİKA tarafından Macaristan’da gerçekleşen çalışmalar ziyaretçilere sunuldu.
“MACARİSTAN’DA TÜRKOLOJİ, TÜRKİYE’DE HUNGAROLOJİ ÇALIŞMALARI SEMPOZYUMU”
TİKA tarafından desteklenen ve ELTE Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen sempozyumun açılış konuşmalarını, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, T.C. Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu ve Filoloji Fakültesi Dekanı gerçekleştirdi.
Büyükelçi Ekşioğlu; iki ülke tarafından 2024 yılının “Türk Macar Kültür Yılı” olarak ilan edildiğini, halihazırda yüksek düzeyde stratejik iş birliğinin iki ülke arasında mevcut olduğunu belirtti. Bu ilişkilerin, iki ülke kurumları tarafından kültür yılı münasebetiyle gerçekleştirecek etkinlikler ile artacağını belirten Ekşioğlu, Macaristan’da TİKA tarafından uygulanan bu projelerin amaçlarına ulaşmasını dileyerek TİKA ve katılımcılara teşekkür etti.
ÇEVİK: TÜRKOLOJİ TÜRK KİMLİĞİNİ TANIMA BAĞLAMINDA ÖNEMLİDİR
TİKA Başkan Yardımcısı Dr.Mahmut Çevik ise yaptığı konuşmada, Türkoloji’nin Türk milletinin dilini, tarihini, kültürünü, edebiyatını kısaca Türk kimliğini tanıma bağlamında büyük önem taşıdığını ve Türkoloji’ye olan ilginin her geçen gün artarak devam ettiğini gördüklerini belirtti. Dr. Çevik ayrıca, gerek Macaristan’daki Türkoloji çalışmalarının gerek Türkiye’deki Hungaroloji çalışmalarının, iki ülke arasındaki samimi yakınlığı güçlendirmeye devam edeceğini, her iki ülkenin birbirini daha iyi tanımasına katkı sunacağını kaydetti.
Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Hungaroloji kürsüsünden gelen Türk Akademisyenler ile Macar Türkologlar sempozyum süresince Türkoloji ve Hungaroloji bilim dallarının tarihsel gelişimi, önemi ve bu alanlarda günümüze kadar yapılan çalışmaları anlattı.
Dr. Çevik ve Büyükelçi Ekşioğlu, sempozyum sonunda Türk ve Macar Türkologlara plaket takdim ederek, teşekkür etti.
Türkologlar ile ayrıca görüşen TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik bu çerçevede yeni projelerin değerlendirildiğini ifade etti.