TİKA Kiev’de Kırım Tatar Kültür Merkezi açtı

21 Ekim’de Türkiye ile Ukrayna hükümetlerinin yakın işbirliği çerçevesinde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) eğitim alanında Ukraynalılar için beş yeni proje başlattı.

Türkiye’nin Ukrayna Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Özgün Talu, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik ve TİKA koordinatörü Hacı Bayram Bolat’tan oluşan Türk heyeti bir gün içinde beş projenin açılışını gerçekleştirdi.

Yoğun program çerçevesinde birinci adım Ulusal Bilim ve Doğa Müze’sinde TİKA tarafından restore edilen ‘Ukrayna’nın Mineralleri’ salonunun açılışı oldu. Salonun Müdürü İgor Yemelyanov’un bu salon için müzenin gururu benzetmesi yaparak bütün Avrupa ülkeleri için bir örnek teşkil ettiğini söyledi.

Türk heyetinin sonraki durağı Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi oldu. Burada TİKA, Üniversite için iki önemli projeyi hayata geçirdi. İlk olarak Kırım Tatar Kültür Merkezi açıldı.

Kırım Tatar Kültür Merkezi açılışına katılan Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatar Halkından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, “21 bin Kırım Tatarı işgal edilen Kırım’dan Ukrayna’nın ana kısmına taşındı. Yarımadada kalan soydaşlarımız baskılara uğruyor. Ukrayna’nın ana kısmında yeni Kırım Tatar Kültür Merkezi’nin açılışı Kırım Tatarları için çok büyük bir yardım ve Kırım’da kalanlar için manevi destek” diye konuştu.

kirim2

Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi, Kiev’de Kırım Tatar dilini ayrı bir uzmanlık dalı olarak öğretmeyi başlayan ilk üniversite oldu. Bu sene Kırım Tatar dilini öğrenmek isteyen 13 öğrencinin bulunduğu biliniyor.

Ayrıca bugün üniversitede Türk dili eğitimi alan öğrenciler için TİKA tarafından en son teknolojiyle donatılan simultane çeviri odasının açılışı da yapıldı.

Ukrayna’da eğitim alanına yapılan bir diğer önemli yatırım Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi öğrencileri için interaktif sınıf açılışı oldu. Konu ile ilgili açıklama yapan Mahmut Çevik, bugün bu sınıfta eğitim gören öğrencilerin gelecekte çok iyi birer diplomat olacağına dair umutlarını ve iyi dileklerini dile getirdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Ulusal Devlet Yönetimi Akademisi’nde de, TİKA sayesinde öğrenciler için Ukrayna’da eşi benzeri olmayan bir elektronik kütüphane donatıldı. Kütüphanedeki çoğu belge kısaltılmış olarak değil tam metin olarak veriliyor. Ayrıca TİKA ve akademi arasındaki işbirliği bu atılımlarla sonranmıyor. Şimdiden elektronik belge yönetimi projesi üzerinde de çalışılmaya başlandığı ifade ediliyor.

TİKA’nın Ukrayna ile işbirliği sürdüğü seneler içinde ülkede gerçekleştirdiği projelere toplamda 32 milyon dolar yatırdığı ifade ediliyor.

Mahmut Çevik, Türkiye Cumhuriyeti’nin Ukrayna’yı bağımsızlığını ilan ettiği ilk günlerden beri desteklemeye devam ettiğini ve Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı’nın (TİKA) Ukrayna ile 1997 yılından beri işbirliği yaptığını hatırlatarak, kuruluşun yeni ve verimli projelerin hayata geçirilmesi konusunda her zaman işbirliğine ve yeni fikirlere açık olduğunu belirtti.

Kaynak: QHA

Read Previous

Arnavutça ve Boşnakça seçmeli ders olacak

Read Next

FETÖ Kosova Yapılanması

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *