Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 11. Saraybosna İş Forumu’na katılmak üzere geldiği Bosna Hersek’te BalkanNews’e özel açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin Saraybosna İş Forumuna ilk başladığı günden itibaren katılım sağladığını aktaran Muş, bu yıl da kendisinin bu toplantıya katıldığını ve farklı ülkelerden konuşmacıların da bu önemli toplantıda hazır bulunduğunu belirtti.
Toplantının amacına ulaştığını düşündüğünü söyleyen Muş, sonrasında Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Stasa Kosarac ve Bosna Hersek Federasyonu Başbakanı Fadil Novalic’le de görüştüğünü ifade etti.
Karşılıklı ticari ilişkilerin belirli bir seviyeye geldiğini ve 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefleri olduğunu vurgulayan Muş, “Muhtemelen bu 1 milyar doları yakalarız ya da zorlayacağız gibi gözüküyor. Dolayısıyla Bosna Hersek ile Türkiye arasında ticaret hacminin bu noktaya gelmesi önemli bir başarı. Daha da yukarı çıkması için ilerleyen yıllarda çalışmalarımız sürecek.” diye konuştu.
Muş, ticari ilişkilerin daha ileriye çıkması için görüşmelerinde belli notları olduğunu kaydederek, “Bunları da muhattaplarımıza ilettik. Onlar da ellerinde gelen ne varsa yapacaklarını söylediler.” dedi.
Türkiye’nin burada büyük şirketleri, buraya yatırım yapan önemli sabayi kuruluşları olduğunu anımsatan Muş, “Bunların sayısının artmasını istiyoruz, ama işlemlerin hızlandırılması gerektiğini vurguluyor arkadaşlar. Ümit ediyorum iyileşimler yapılır. Bu iyileşimler ne kadar hızlı olursa daha çok yatırım gelir diye düşünüyorum. Burası güzel bir ülke. Avrupa’nın hemen yanında. Dolayısıyla potansiyeli olan bir ülke.” ifadelerini kullandı.
Bosna Hersek’te Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) yetkilileriyle de bir toplantı yaptıklarını belirten Muş, “Bu bölgede ülkelerin de birbirleriyle rekabetleri var. Daha fazla yatırım çekmek için aralarında bir mücadele söz konusu. Bosna Hersek’in avantajları da çok fazla. Bu avantajları hem kendi şirketlerimiz hem de burası için realize edebiliriz diye düşünüyorum. Bunlar realize edilebilirse buranın kalkınmasına da dış ticaretine de büyük katkı yaparlar.” dedi.
Muş, Şişe Cam ve Hayat Kimya gibi Türkiye’nin büyük kuruluşlarının da burada sanayi yatırımı yaptıklerına dikkati çekerek, “Bunları takip edecek olan Türk şirketleri de vardır. Süreçlerin iyileştirilmesi yatırım ortamının daha da iyiye gitmesi bunu perçinleyecektir, teşvik edecektir. Döndüğümüz zaman ticaret erbabımıza bunu ileteceğiz.” diye konuştu.
Haziran başında İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) bir çalışmasının da söz konusu olduğunu söyleyen Muş, “Önemli bir iş dünyası heyeti gelecek buraya. Çeşitli toplantıları olacak. Biz bu çalışmaları hızlandıracağız yoğunlaştıracağız bu bölge ile alakalı. İyi neticeler alacağımıza eminim.” dedi.
Bosna Hersek kendisi için çok güzel ve önemli bir yer olduğunu, Türk halkı için duygusal bazı tarafları bulunduğunu kaydeden Muş, buraya üçüncü kez geldiğini, daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile beraber iki kez Bosna Hersek’i ziyaret ettiğini söyledi.
Burayı kendisine çok yakın hissettiğini kaydeden Muş, sözlerini şöyle tamamladı:
“İnsanların yaklaşımları, insanların samimiyetleri, insanların sevileri bizi buraya daha çok bağlıyor. Burada kendimizi çok rahat, evimizde gibi hissediyoruz. Kendimizi çok farklı hissetmiyoruz buradaki insanlardan. Buranın bizdeki karşılığı bu.”
Kaynak: Balkan News