Türk Gençlik Kulübü, bu gün “Söyleyecek Çok Sözümüz Var” isimini online münazara etkinliğini düzenledi.
COVID19 salgını sebebiyle online ortamda gerçekleştirilen münzaralarda, “Çevrenin korunmasında yasalar mı, bilinç mi etkili olur?”, “Sosyal medya dünyasına artan ilgi ve gerçek dünyanın hayatımızdaki yerin azalması iyi bir durum mu?”, “Kadın ve erkek eşitliği tartışılabilir mi?”, “İnsana yanlış yaptıran kendisi mi yoksa toplum mu?” ve “İnsan neden sürekli bir arayış içindedir?” konuları üzerinde münazara tartışmaları düzenlendi.
Münazaralara TGK Genel Başkanı, TGK Teşkilat başkanları, yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra , Kuzey Makedonya’nın dört bir yanından (Üsküp, Gostivar, Radoviş, İştip, Kalkandelen, Valandova, Merkez Jupa) gençler münazaraya yoğun ilgi gösterdi ve katılım sağladı. Münazaralar gençlere fikirlerini serbestçe ifade edebilme imkanı sağlarken, yeni fikirlerin ortaya çıkmasına, birçok konuda farkındalık oluşmasına ve bunun yanısıra ortak fikirlerde de bir araya gelmesine imkânı sağlamıştır. Ayrıca TGK tarafında düzenlenen bu etkinlik, Kuzey Makedonya türkleri arasında yapılan ilk münazara olması hasebiyle, bir ilki de temsil ediyor.
Peki münazaralardan nasıl sonuçlar çıktı? -Çevrenin korunmasında yasalar mı, bilinç mi etkili olur?, konulu münazarada çevrenin korunması hem yasalar hem de bilinç perspektifinden tartışıldı ve gayet işlevsel ve çevre bilincine katkı sağlayan,amacına ulaşan bir münazara oldu. -İnsan neden sürekli bir arayış içindedir?, konusunda gerçekleştirilen münazarada insanın arayış içinde olmasının insana çok şey kattığı, özellikle toplum için yapılan arayışların bireye ve toplumu zenginleştirdiği, buna karşı insanın ego ve bencillik güdümünde yapacağı arayışarın bireye zarar vereceği görüşleri ortaya çıktı. -Sosyal medya dünyasına artan ilgi ve gerçek dünyanın hayatımızdaki yerin azalması iyi bir durum mu?, konusunda yapılan münazarada sosyal medya ve gerçek dünya arasında uyum olması gerektiği ve ikisinin de dengeli bir biçimde sürdülmesinin en doğru davranış olacağı kanınısına varıldı. -İnsana yanlış yaptıran kendisi mi yoksa toplum mudur?, konulu münazaramızda arkadaşar konuyu farklı şekillerde ele alarak değişik değerlendirmelerde bulundular. Toplumun etkisini savunan arkadaşlarımız, toplumun insanın kişiliğnin dahioluşmasında çok büyük etken olduğunu savunurken,diğer taraftaki arkadaşlar ise kisinin kendi iradesinin en büyük faktör olduğunu ve kararlarını toplumun etkilemeyeceğini savundular. -Gelenekler gelişmenin önünde engel midir?, konulu münazarada, geleneklerin toplum hayatındaki önemi, toplumun gelişmesi açısından olumlu ve olumsuz etkileri tartışıldı ve toplumun çekirdeği olan aile kurumunun ayakta kalmasını sağlayan ve toplumu birbirine sıkı sıkıya bağlayan geleneklerin var olmasının yanısıra, tüm geleneklere bağlı kalarak çağdaşlaşmanın mümkün olmayacağı konusunda fikir birliğine varıldı.