NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO’nun Balkan ülkelerinin reform süreçlerine yardımcı olmaya kararlı olduğunu söyledi.
Karadağ’da yayın yapan Pobjeda gazetesine konuşan Stoltenberg, “Batı Balkanlar, 1990’lı yıllardaki çatışmalardan bu yana önemli mesafe kaydetti. Fakat kısa süre önce Kosova ve Bosna Hersek’te gerilimin ve saldırgan söylemlerin arttığını, reformların durduğunu ve ilerlemeyi sabote eden yabancı aktörlerin çoğaldığını görüyoruz. NATO, bölgede istikrar, güvenlik ve iş birliğini teşvik etmeye devam edecektir. Buna Kosova’da BM görevi dahilinde bulunan KFOR misyonumuz ve Saraybosna ve Belgrad’daki ofislerimizin günlük çalışmaları da dahildir” diye konuştu.
Bosna Hersek’te ülkedeki en güçlü çok milletli kurumlardan biri olan Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri’nin de ülkenin istikrarı için önemli olduğunu vurgulayan Stoltenberg, “Geçtiğimiz yıl Dayton Barışı’nın 25. yıl dönümünü kutlarken söylediğim gibi, burada elde edilen en büyük kazanımlardan biri ortak bir ordunun kurulmasıydı. Savaşın sonunda üç ordu arasında bölünmüş 400 bini aşkın asker vardı. Bugün 10 bini aşkın asker ve beş bin yedek ile tek bir komuta zincirine bağlı tek bir ordu bulunuyor” diye konuştu.
Bosna Hersek’te devlet düzeyindeki kurumları zayıflatmaya yönelik her teşebbüsün ülkenin güvenliğini tehdit edeceğini söyleyen Stoltenberg, “Bunun aynı zamanda ekonomi ve bölgesel istikrarı olumsuz etkileyecek neticeleri olacaktır” dedi.
NATO’nun Bosna Hersek’te gerilimin daha fazla tırmanmasını engelleyebilecek mekanizmaları olup olmadığı yönündeki bir soruya Stoltenberg, kriz yönetiminin NATO’nun temel görevlerinden biri olduğunu ve Batı Balkanlar’da güvenlik ve istikrarın NATO için önemli olduğu şeklinde cevap verdi.
Kaynak: Balkan News