Sofya Büyükelçisi Sekizkök: Bulgaristan ve Türkiye, yeşil ekonomiye geçişte AB’nin üretim üssü olma potansiyeline sahiptir

Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, Bansko’da ilk kez düzenlenen “Yeşil Ekonomiye Geçişte Sürdürülebilir Ticaret ve Ekonomik İş Birliği Fırsatları” temasıyla Türkiye-Bulgaristan Ekonomi Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, “Bulgaristan ve Türkiye, yeni yeşil ekonomiye geçiş döneminde AB’nin üretim üssü olma potansiyeline sahiptir” diye kaydetti.

Sekizkök’ün ifadesine göre, Türkiye’nin güçlü üretim tecrübesi ve yetenekleri, sahip olduğu iş gücü potansiyeli, Bulgaristan’ın Avrupa Birliği (AB) üyeliği, lojistik avantajları ve karlı yatırım fırsatları bu fırsatı sunmaktadır. Büyükelçi, “Yeşil ekonomi programı ve AB’nin Yeşil Anlaşması’nı örnek alarak, her iki ülkenin özel sektörünün yeni iş modelleri ve dinamik temsilcilerini yaratmanın zamanı geldi” diye işaret etti.

Sekizkök, toplantının zamanı ve konusunun özellikle uygun olduğunu ve dünya ekonomisinin iki aktif parçası olarak Türkiye ve Bulgaristan’ın yeşil ekonomik dönüşümün, yeşil ekonominin gerekliliklerine ayak uydurması gerektiğini söyledi. Büyükelçi, Ukrayna’da yaşanan olaylardan sonra yeni bir sayfa açan küresel enerji mimarisinin yeniden tasarlanma sürecinde yenilenebilir enerji kaynaklarının gündemin ilk sıralarında yer alacağına dikkat çekti.

Bu yeni değişim dinamikleri çerçevesinde Bulgaristan ile ikili ekonomik ilişkilerin değerlendirilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Sekizkök, ülkenin ticaret açısından ve Avrupa Yeşil Mutabakatı Yatırım Planı bağlamındada en önemli ortaklardan biri olduğuna işaret etti.

Büyükelçi, “İhracatımızın yüzde 31’ini karayolu taşımacılığı ile gerçekleştirdiğimiz, yüzde 40’tan fazlasını AB ülkelerine yaptığımız ve her geçen gün artan ihracat hacmimiz göz önüne alındığında Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin can damarı olan sınır kapılarımızdan bahsetmeden geçemeyeceğim” dedi. Sekizkök, “Ciddi bir trafik sıkışıklığının yaşandığı ve tırların 170 saate kadar beklediği Kapıkule-Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’ndaki sorunu Bulgaristan hükümetiyle birlikte çözdük. Bu anın üstesinden geldik, ama bu bizi yanıltmamalı, çünkü kurumsal ve yapısal kararlar alınmazsa, ne yazık ki günlerimizi, hatta gecelerimizi gündelik kriz durumlarına bir çözüm yolu ve çare aramakla geçirmeye devam edeceğiz” diye belirtti.

Bansko’daki Türkiye-Bulgaristan Ekonomik Forumu, Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (BULTİŞAD), Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçiliği, Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası, Bulgaristan Yatırım Ajansı, Bulgaristan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Teşvik Yürütme Ajansı tarafından organize edildi.  

Kaynak: Kırcaalihaber

Read Previous

Türk karateciler, Bulgaristan’da 19 madalya kazandı

Read Next

Trakya Üniversitesi’nde derece ile mezun olan öğrenciler arasında üç Kosovalı var