Sırp Cumhuriyeti’nde 19. Hükümet Kuruldu: Başbakan Savo Minić

Bosna-Hersek’in entitelerinden Republika Srpska’da (RS- Sırp Cumhuriyeti), Ulusal Meclis pazar gecesi yapılan özel oturumda 19. hükümeti onayladı. Oylamanın ardından Başbakan Savo Minić ve kabine üyeleri yemin ederek göreve başladı.

Önceki hükümete kıyasla kabinede beş yeni isim yer aldı. Draga Mastilović Bilim-Teknolojik Gelişme ve Yükseköğretim Bakanı, Radenko Bubić Ekonomi ve Girişimcilik Bakanı, Nedžad Ned Puhovac Ticaret ve Turizm Bakanı, Radan Ostojić Çalışma ve Gaziler-Engelli Koruma Bakanı, Irena Ignjatović ise Aile, Gençlik ve Spor Bakanı olarak atandı.

Mecliste sunduğu program konuşmasında Minić, yeni hükümetin zaman kaybetmeden çalışmalara başlayacağını belirterek, siyasi istikrarın korunması, iç tüketimin desteklenmesi ve ekonominin güçlendirilmesinin öncelikler arasında olacağını vurguladı.

Minić, geçtiğimiz hafta hükümet kurma görevini iade ettiğini ancak RS Başkan Vekili Ana Trišić Babić tarafından yeniden başbakan adayı olarak önerileceği bilgisinin kendisine iletildiğini açıklamıştı. Bu gelişme, Bosna-Hersek Anayasa Mahkemesi’nin, RS başbakan adayının atanmasına ilişkin bir grup milletvekilinin başvurusunu görüşmeye hazırlandığı süreçte yaşandı.

Hatırlanacağı üzere, Bosna-Hersek Merkez Seçim Komisyonu (CIK), Ağustos 2025’te RS’nin önceki başkanı Milorad Dodik’in, kesinleşmiş mahkeme kararıyla bir yıl hapis cezasına ve altı yıl kamu görevlerinden men cezasına çarptırılmasının ardından görev süresini sona erdirmişti. RS Anayasası’na göre, entite başkanı başbakan adayını Ulusal Meclis’e sunuyor.

Read Previous

“Balkan Mülkünde Bir Gönül Cerrahı: Mütefekkir Üstad Prof. Dr. Metin İzeti”

Read Next

Mickoski: “Güvenli Şehir” projesi 1 Şubat’ta resmen başlıyor